Kolumni: Suomalaisten on turha odottaa Tokion olympialaisista yhtään mitään

Julkaistu:

kolumni
Tokion olympiakisoihin on aikaa yhdeksän kuukautta, eikä Suomella ole yhtään vahvaa mitalikandidaattia, kirjoittaa Juha Kanerva.
Lauri Markkanen aloitti NBA-kauden väkevästi Chicago Bullsin paidassa. Teemu Pukki mätti alkukaudesta maaleja Valioliigassa ja on ollut huipputehokas Huuhkajien EM-karsintaotteluissa. Valtteri Bottas kaasuttelee kohti kakkostilaa formula ykkösissä.

Siinä tulikin lueteltua suomalaisen kesäurheilun huipputapaukset tältä vuodelta. Muutoin sinivalkoinen urheiluvuosi on ollut kesälajien suhteen todella heikko. Tokion olympiakisoihin on aikaa yhdeksän kuukautta, eikä Suomella ole yhtään vahvaa mitalikandidaattia.

Onnettomasta menestyksestä huolimatta media on jättänyt Suomen olympiakomitean huippu-urheiluyksikön rauhaan, eikä ole tivannut johtaja Mika Lehtimäeltä tai hänen esikunnaltaan selityksiä lukuisiin epäonnistumisiin. Urheilujohtajillamme on kissanpäivät, vaikka asiat olisivat kuinka huonosti tahansa.

***

Riossa 2016 nyrkkeilijä Mira Potkonen pelasti Olympiakomitean herrat punataudilta iskemällä pronssipallille. 38-vuotias Potkonen on nytkin Suomen suurin toivo Japanin hellekisoissa. Vuoden 2019 arvokisat alkavat olla paketissa, ja Potkonen on ainoa härmäläinen, joka on saavuttanut MM-kisamitalin olympialajeissa.

Pistesijojen suhteen näkymät eivät ole juuri ruusuisemmat. Ainoastaan kolme muuta suomalaista selviytyi kahdeksan parhaan joukkoon olympialajien MM-taistoissa. Lassi Etelätalon venyminen Dohassa neljänneksi nosti hänet toiseksi parhaaksi suomalaistekijäksi. Muut pistemaakarit ovat rullalautailija Lizzie Armanto (MM-kisojen 5:s) ja purjehtija Tuula Tenkanen (8:s).

Armantoa on hehkutettu mahdollisena olympiamitalistina, mutta Kaliforniassa kasvanut kaksoiskansalainen tuntuu olevan lajissaan ikäloppu, vaikka vuosirenkaita on kertynyt vasta 26. Syyskuussa käydyissä MM-lautailuissa voiton vei 13-vuotias japanilainen Misugu Okamoto, hopealle taituroi toinen Nipponin tyttö, 17-vuotias Sakura Yosozumi ja pronssipallille kiipesi 11-vuotias brittihitti Sky Brown.

***

Suomalaisten on siis turha odottaa Tokiosta yhtään mitään. Naapurimaillamme kulkee huomattavasti kovempaa olympialajeissa. Ruotsalaisurheilijat ovat keränneet tänä vuonna 14 MM-mitalia, tanskalaiset kymmenen ja norjalaiset viisi. Prognoosien perusteella myös Suomenlahden eteläpuolella juhlitaan ensi suvena: virolaiset ovat haalineet neljä MM-mitalia vuonna 2019.

SLU julkaisi 2010 strategiapaperin Visio 2020, jonka mukaan Suomi olisi maailman liikkuvin urheilukansa vuonna 2020. Liikettä on nähty lähinnä urheilun kattojärjestön nimessä, joka vaihtui ensin VALO:ksi ja sitten Olympiakomiteaksi.

Kilpakentillä on ollut hiljaisempaa. Tänä vuonna jopa Färsaaret kipusi Suomen edelle kesälajien MM-mitalitaulukossa. Soutaja Sverri Nielsen riuhtoi itsensä MM-hopealle miesten yksikkösoudussa. Suomi on pudonnut kesälajeissa kääpiösarjaan, eikä yhä pienemmistä ikäluokista ole tulossa pelastajia.

Pasila, Narvan marssi!

Ja vielä...

Paralympialajeissakaan ei ole kuultu riemunkiljahduksia kuluvan vuoden arvokisoissa. Tilanne voi muuttua marraskuussa Dubaissa, jossa järjestetään yleisurheilun MM-kisat.

Lisää Juha Kanervan kolumneja voit lukea täältä.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt