Emilia ja Valtteri Bottas ovat olleet vuosia etäsuhteessa – ex-uimari kertoo, miksei hän muuta Monacoon: ”Se on ollut aina näin”

rac

Julkaistu:

Ratsastus
Ex-uimari Emilia Bottas rakentaa uraansa esteratsastajana. Hän asuu eri maassa kuin formula ykkösissä loistava Valtteri-aviomies.
Pekingin olympialaiset vuonna 2008. Nuori uintilupaus Emilia Pikkarainen debytoi olympiatasolla vain 15-vuotiaana. Hän pääsee irti 100 metrin perhosuintimatkalla ja sijoittuu alkuerissä 46:nneksi.

Reilussa vuosikymmenessä ehtii tapahtua paljon, niin myös tässä tapauksessa. Lokakuussa 2019 entinen perhosuintispesialisti on taas kisaympyröissä mukana, mutta laji on vaihtunut uinnista esteratsastukseen. Ja sukunimikin on uusi – Emilia Pikkaraisesta tuli avioitumisen myötä Bottas vuonna 2016.

Helsinki International Horse Show’n kansallisissa luokissa kilpaillut Bottas on noussut hämmästyttävän nopeasti hyvälle kotimaiselle tasolle ratsastajana. Ennen vuotta 2016 hän ei nimittäin ollut edes koskaan ratsastanut yksin, saati hypännyt esteitä.

– Olin ollut hevosen selässä jossain talutusratsastuksessa, mutta ilman taluttajaa en ollut ratsastanut, Bottas, 27, kertoi IS:lle torstaina Helsinki International Horse Show’n pitopaikassa Helsingin jäähallissa.
  • Yllä olevalla videolla Bottaksen suoritus keskiviikkona Medium Tourilla Dylan-hevosen kanssa.

Hevosista Bottas on pitänyt pikkutytöstä lähtien. Uintiura vei kuitenkin mukanaan, aina kolmiin olympialaisiin ja lukuisiin muihin arvokilpailuihin asti, eikä aika riittänyt hevosunelmien toteuttamiseen. Ratsastukseen liittyy vielä riskejäkin, joten heppailu jäi satunnaisiksi tallivierailuiksi ja hevosten harjailuksi.

Kunnes reilut kolme vuotta sitten, vähän ennen uran viimeiseksi jääneitä Rion olympialaisia, Bottas osti ensimmäisen oman hevosensa. Rion jälkeen Bottas kilpaili vielä MM-kisoissa, ja kisauikkarit hän laittoi naulaan vuoden 2016 jälkeen.Uinnin lopettaminen antoi hänelle vihdoin mahdollisuuden nousta kunnolla hevosen selkään.

Vaikka lajinvaihto sujui Bottaksen mukaan luonnollisesti, uuden taidon opetteleminen aikuisiällä vaatii väistämättä paljon. Etenkin kun Bottakselle ei riittänyt pelkkä hupiratsastus, vaan hän halusi kilpailla esteratsastajana.

– Muistan, että kun olin ratsastanut pari kuukautta, niin en osannut edes laukata. Ratsastukseni on alkanut täysin aikuisurana. Sain opetella ihan kaiken suitsien laitosta lähtien.

Bottas ei jäänyt uuden lajinsa kanssa yksin.

– Kun yksi ura on takana, osaa kysyä ja suunnata itsensä ammattilaisten lähelle. Olen löytänyt ihanan tiimin ympärilleni: on hyvät hevosenhoitajat, ihana talli ja supervalmentaja, Bottas kiittelee Sanna Backlundiin viitaten.

– Vaikka uinnissa radalla suoritetaan yksin tai tässä lajissa kaksin hevosen kanssa, niin suorituksen takana on aina monta ihmistä. Ratsastus on tiimityötä.


Tukijoukot ovat kiistatta tärkeässä roolissa Bottaksen ratsastusuralla. Kokeneen Sanna Backlundin johdolla kuntoon on laitettu koko paketti istunnasta sileäratsastukseen ja hevosten hoitoon. Bottaksen hevoset ovat Backlundin tallilla Janakkalassa.

Vajaan sadan kilometrin matka Helsingistä Janakkalaan on tullut Bottakselle tutuksi.

– Kyllä sitä väliä tulee suhattua päivittäin. Siellä kaikki asiat ovat kunnossa. Esimerkiksi kun matkustan, niin hevosten liikutus ja muut asiat hoituivat eikä tarvitse stressata mistään. Ja valmennuskuvio toimii. Olen koko ajan Sannan valvovan silmän alla, joten hommat eivät mene sivuraiteille.

Vaikka Bottas jakaa kiitosta ratsastusuransa vauhdikkaasta kehityskaaresta tukijoilleen, kaikkein tärkeintä on tietenkin hänen oma halunsa kehittyä. Eikä sovi vähätellä uintiuran aikana marinoituneita fyysisiä ja mentaalisia huippu-urheilijan ominaisuuksia.

– Olen uinnissa tottunut tiukkoihin tilanteisiin ja osaan suhtautua kisoihin viileydellä. Tiedän myös mitä se vaatii, että kehittyy ja kuinka paljon pitää treenata, että voi odottaa itseltään tuloksia.

Bottas harjoittelee tavoitteellisesti. Juuri nyt hän haluaa vakiinnuttaa tasonsa 130 cm:n esteisiin. Kehityskohteena on myös nopeuden lisääminen. Tavoitteista huolimatta Bottas ei tähyä toisellakin urheilu-urallaan arvokilpailuihin, vaikkapa olympialaisiin.

– Olen tehnyt ammattiurani ja tiedän, mitä se vaatii, oli laji mikä tahansa. Olen kyllä tehnyt jo aika paljon kansainvälisiä kisoja ja tietenkin haluan kehittyä ja pärjätä Suomen tasolla.


Pekingin olympialaiset 15-vuotiaana olivat Bottaksen uinti­uran ensimmäiset arvokilpailut. Sittemmin hän ehti kauhoa arvokisa-altaissa vajaat kymmenen vuotta.

– Yhdet EM-kisat jäivät väliin, kun mulla oli viisaudenhampaanpoisto, Bottas naurahtaa.

– Uinti oli iso osa mua ja mun elämää. Uskon kuitenkin, että lopetin sen oikeassa vaiheessa, silloin kun se tuntui vielä hyvältä ja nautin siitä.

Nyt hän nauttii siitä, että on päässyt vihdoin toteuttamaan lapsuudesta asti kyteneen haaveen esteratsastuksen parissa.

– Onneksi tätä pystyy tehdä vanhemmallakin iällä. Ratsastuksessa on ikuisesti opittavaa eikä ole koskaan valmis.

Etäsuhteessa jo vuosia

Bottakselle ovat tulleet tutuksi myös ne toisenlaiset hevosvoimat.

Hänen aviomiehensä Valtteri Bottas on Mercedeksen F1-kuski, ja Bottasta on totuttu näkemään varikoilla miestään kannustamassa ja kisoja seuraamassa.

– Käyn noin kuudessa kisassa vuodessa eli suurin piirtein neljäsosassa. Tasaisesti ympäri vuoden, Emilia Bottas kertoo.

Hän kertoo, että esteratsastusura on varikolla hyvin tuttujen tiedossa.

– Aika moni tietää, että ratsastan ja kysyy hevosten kuulumisia ja miten kisat ovat sujuneet.


Jo pitkään yhdessä olleet Bottakset kihlautuivat vuonna 2015 ja viettivät häitään syyskuussa 2016. Urheilu-urat ovat pitäneet pariskunnan etäsuhteessa vuosia. Valtteri Bottas asuu virallisesti Monacossa, Emilia Bottaksen kotipaikkana on puolestaan Helsinki.

– Se on ollut aina näin. Olemme tottuneet siihen jo uintiajoistani lähtien. Nyt se on mun osalta jopa joustavampaa: kun hevosilla on kevyempi viikko niin on helpompi matkustaa, Bottas sanoo.

Bottaksen mukaan hevoset eivät kuitenkaan ole pääsyy siihen, miksi hänen kotinsa on Helsingissä, ei Monacossa.

– Kyllähän tätä (ratsastusta) voisi tehdä muuallakin, mutta kun Valtteri matkustaa paljon, niin täällä (Suomessa) mulla on perhe, ystävät, töitä ja kaikki muut asiat. Tuntuu luontevalta olla täällä. Ei Valtteri sen enempää ehtisi olla kotona muuallakaan.

– Kun Valtterilla on vapaata, hän tulee usein Suomeen ja nauttii siitä.

Elokuun lopulla tuli tieto siitä, että Valtteri Bottas jatkaa Mercedeksen huipputallissa myös ensi kaudella. Emilia Bottas on luonnollisesti iloinen aviomiehensä puolesta.

– On hienoa, että hän pääsee myös tekemään sitä, mitä rakastaa ja tavoittelemaan unelmiaan.

Sporttia, bisnestä ja hyväntekeväisyyttä

Ratsastusuran ohella Emilia Bottaksella on myös muita rautoja tulessa. Bottas käy silloin tällöin antamassa tekniikkaohjeita nuorille uimareille ja onpa hän mukana muotibisneksessäkin.

Hän on yhdessä Valtterin kanssa osaomistajina Helsingin keskustassa sijaitsevassa Luxbag-muotiliikkeessä.

– Olen ollut ostoissa mukana ja välillä olen ihan liikkeelläkin. Olen oppinut paljon siitäkin alasta, Bottas kertoo.


Urheilun ja bisneksen lisäksi Bottaksen päivät kuluvat hyväntekeväisyystyön parissa. Bottas toimii lasten ja nuorten hyvinvointia edistävän Westpro4U -hyväntekeväisyysyhdistyksen toiminnanjohtajana ja hyväntahdonlähettiläänä.

– Se on todella ihanaa ja lähellä sydäntäni. Me autamme lasten ja nuorten positiivista kasvua, olivat he sitten sairaita lapsia, vähävaraisia lapsia tai keitä tahansa. Saatamme esimerkiksi auttaa urheilukuluissa, Bottas mainitsee.

Hän päätyi pestiin oltuaan ensin mukana yksittäisissä tempauksissa yhdessä miehensä kanssa.

– Olimme mukana joulukampanjassa ja kävimme Lahden Keskussairaalan lastenosastolla. Siellä tuli puhetta, että olisiko mulla kiinnostusta lähteä enemmänkin mukaan hyväntekeväisyystoimintaan. Se tuntui tosi luontevalta ja tärkeältä jutulta, Bottas sanoo.

Nyt Bottas on ollut mukana noin vuoden. Tärkeä työ lasten eteen on antanut paljon.

– Kyllä siinä kyyneleet valuvat, kun käy esimerkiksi lastensairaalassa vierailulla. Se on pysäyttävää ja laittaa arjen ja omat asiat perspektiiviin.

Vaikka saattaa kuulostaa siltä, että Bottaksella on paljon lautasellaan – etenkin kun mukaan laskee lähes päivittäiset matkat Janakkalaan talleille – hän itse nauttii monipuolisesta arjestaan.

– Itselle tämä tuntuu aika sopivalta. Osaan aikatauluttaa menojani hyvin ja pitää tarvittaessa breikkiä. Tuntuu siltä, että meno on aika hyvin balanssissa.

Emilia Bottas (o.s. Pikkarainen)

  • Syntynyt Vantaalla lokakuussa 1992. Asuu Helsingissä.
  • Entinen kilpauimari, nykyinen esteratsastaja
  • Uintiuran saavutuksia: edusti Suomea kolmissa olympialaisissa (Peking, Lontoo ja Rio). Pitkän radan 4x100 metrin sekauintiviestin EM-pronssia sekä lyhyen radan 4x50 metrin vapaauintiviestin EM-hopeaa ja -pronssia. Moninkertainen SM-mitalisti ja SE:n haltija. Lopetti uintiuransa vuoteen 2016.
  • Naimisissa F1-kuski Valtteri Bottaksen kanssa. Perheeseen kuuluu Fanni-dalmatialainen.