Suomalainen Janne joutui keskelle rajuja mellakoita Chilessä – kyynelkaasu poltti silmiä: ”Muistuttaa sotatannerta”

Julkaistu:

Urheilu
Karaten nuorten MM-kisat otellaan lähes sisällissodan tilassa olevassa Chilessä. Valmentajat maistoivat kyynelkaasua.
Viikon puolivälissä Chilen pääkaupungissa Santiagossa alkoivat karaten nuorten MM-kisat, jonne matkusti Suomesta yhdeksän urheilijan joukkue valmentajineen.

Kisamatkasta eksoottiseen maahan tuli joukkueelle kaikkien aikojen seikkailu.

Chilessä puhjenneet katumellakat ovat johtaneet siihen, että maa on lähes sisällissodan kaltaisessa tilassa, ja presidentti Sebastian Pinera on julistanut sotatilan useisiin Etelä-Amerikan länsirannikon 4 270 kilometriä pitkän valtion osiin.
Saldo on toistaiseksi toistakymmentä kuollutta, vähintään satoja loukkaantuneita ja tuhansia pidätettyjä.

– Matkaan lähdettiin sunnuntaina, ja silloin jo tiedettiin, että täällä on jotain rähinää menossa. Mutta kyllä täytyy myöntää, että Santiagon runneltu keskusta oli elämää suurempi näky, toteaa maajoukkueen valmentaja Janne Karttunen, joka kotimaassa valmentaa porilaisen Shotokanin ottelijoita.


Tauoton mellakka

Maahantulon jälkeen Karttunen ja toinen valmentaja Pasi Hirvonen olivat kaksi päivää Santiagon keskustassa suorittamassa MM-tason valmennussertifikaattia ja kuulemassa teknistä kisainformaatiota.

– Mellakka rakennuksen ulkopuolella oli lähes tauotonta. Yhtäkkiä sinne sisätiloihin alkoi tulla pääoven kautta kyynelkaasua, ja meidät evakuoitiin toiseen kerrokseen. Sanoin Pasille, että kohta yskittää ja silmät valuvat.

Virkavallan kadulla ampumien kyynelkaasukranaattien katkut tulivat armotta myös sivullisten tiloihin. Satakunnan pelastuslaitoksella esimiestehtävissä työskentelevä Karttunen muisteli viimeksi olleensa kyynelkaasun kanssa tekemisissä sotilaallisen kriisinhallinnan tehtävissä ulkomailla.

Erilaiset palokaasut ovat pelastusalan ammattilaiselle jokaviikkoinen tuttavuus.

Suomalaiset turvassa

Suomen joukkueen majoitustila ja MM-areena sijaitsevat noin 10 kilometrin päässä mellakkakeskittymästä.

– Meillä ei ole siellä mitään hätää. Asiasta on puhuttu perusteellisesti nuorten urheilijoiden kanssa. Turvallisuutemme on siellä taattu, ja kukaan ei lähde omatoimisesti hortoilemaan keskustaan, sanoi valmentaja, jonka oma tytär kuuluu joukkueeseen.


Eniten Karttunen on huolissaan Santiagon keskustaan majoittuneista joukkueista.

– On suuri vaara, että hotelleja tuikataan tuleen. Sitten voi mennä ihmishenkiä paljon. Viron joukkueen hotelli jo sytytettiin, ja se paloi viidenteen kerrokseen saakka. Virolaiset pääsivät alta pois ja tulivat tänne, missä mekin asumme. Myös kisoissa oleva suomalainen tuomari oli sijoitettu keskustaan, mutta hänkin asuu nyt täällä sivussa.

Ruotsin joukkue päätti jäädä kokonaan kisoista pois.

Vesitykkejä ja kumiluoteja

Keskustapäivinä Karttunen tarkkaili paikallisia mellakkapoliiseja, jotka kyynelkaasun lisäksi ovat käyttäneet joukkojenhallintaan muun muassa vesitykkejä ja kumiluoteja.

– Karuista otteista jotenkin näkee, että ollaan vanhassa sotilasdiktatuurissa. Toivottavasti kaverien pää pysyy kylmänä. Viikko putkeen mellakkapoliisin kamoissa 30 asteen helteessä ja kivisateessa saattaa vaarallisesti herkistää liipaisinsormea.

MM-kisahalliin olisi mahtunut tuhansia katsojia, mutta nyt sinne on vallitsevan tilanteen vuoksi päätetty laskea vain urheilijat, valmennus, huolto ja omaiset.

– Tunnelma hallissa on siksi vähän erikoinen, Karttunen kuvaili.


Vaikka hintojennousun ja matalien palkkojen sekä eläkkeiden raivostuttama kansa lähti kaduille vimmoissaan, kisojen peruuttamista ei Karttusen tietojen mukaan edes harkittu.

– Mitään tätä isompia urheilukisoja täällä tuskin voitaisiin nyt järjestää, kun pääkaupungin keskusta muistuttaa sotatannerta. Kisa-areenaa vartioivat sotilaat, mutta eivät päälle tunkevan näkyvästi. Sellainen voisi ahdistaa näitä nuoria.

Valmentajat ja urheilijat odottivat innokkaina Chilen kisoja, sillä maa on Suomen vinkkelistä vähintään kaukaisen eksoottinen.

– Nyt on sitten nautittu eksotiikkaa koko rahan edestä, Karttunen totesi.

Nuorten karatekoiden ja valmentajien koettelemuksista kertoi ensimmäisenä Satakunnan Kansa.

Juniorien MM-turnaus päättyy Santiago De Chilessä 27. lokakuuta.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt