Kuva korjatun Olympiastadionin rakennusratkaisusta hämmentää – 500 katsojaa taivasalla - Muut lajit - Ilta-Sanomat

Kuva korjatun Olympiastadionin rakennusratkaisusta hämmentää – 500 katsojaa taivasalla

Olympiastadionia on remontoitu vuodesta 2016.

Remontoidun Olympiastadionin A-katsomon ja päätykatsomoiden katokset eivät yhdisty.

24.10.2019 22:40

Kolme vuotta sitten aloitettu projekti alkaa olla pikkuhiljaa loppusuoralla.

Olympiastadionin johtajan Ari Kuokkasen mukaan stadionin avajaisia suunnitellaan ensi kesälle.

– Avajaisia olisi tarkoitus viettää elokuussa 2020. Ensimmäisiä Nations Leaguen jalkapallo-otteluita stadionilla pelattaisiin syyskuussa, Kuokkanen kommentoi.

Raha keskiössä

Suuri puheenaihe koko stadionprojektin ajan on ollut remonttiin käytettävä budjetti.

IS uutisoi tammikuussa 2017 alkuperäisen budjetin olevan 209 miljoonaa euroa. Keväällä 2017 budjettiin lisättiin vielä 52 miljoonaa euroa eli yhteissummaksi tuli siis 261 miljoonaa. On kuitenkin arvioitu, että budjetti ylittää 300 miljoonan euron rajan.

Helmikuussa 2017 Museovirasto julkaisi tiedotteen, jossa kerrottiin, ettei kustannusten nousu johdu ulkoisten tahojen vaatimuksista.

– Kustannuksia syntyy suojelun sijaan erityisesti maanalaisten tilojen rakentamisesta, kattamisesta seurausvaikutuksineen, monikäyttöisyyden lisäämisestä sekä kansainvälisten järjestöjen olosuhdevaatimusten ja median tarpeiden huomioimisesta. Viimeksi mainittujen vaikutus hankkeen kustannuksiin on olennainen, tiedotteessa kerrottiin.

Kuokkasen mukaan tämän hetken budjetista ei ole kerrottavaa.

– Budjetista ei tällä hetkellä ole tiedotettavaa. Viime vuosina rakennusala on elänyt voimakasta noususuhdannetta, minkä vuoksi työvoima ja materiaalikustannukset ovat nousseet jyrkästi. Tästä syystä Olympiastadionin hankkeen kustannuksiin kohdistuu paineita, kertoo Kuokkanen.

– Tiedotamme lopullisesta summasta, kun olemme tehneet laskelmat.

Katettuihin katsomoihin jää välit

Yksi keskeisistä teemoista stadionin remontissa oli katsomojen kattaminen. Aiemmin ainoastaan A-katsomo ja B-katsomo olivat katettuja.

Uusien katteiden ei pitänyt alun perinkään kiertää koko stadionia ympäri. Uusista katsomoista julkaistuista kuvista huomataan, ettei katto kierrä stadionia kokonaan ympäri vaan A-katsomon etelä- ja pohjoispäätyjen väliin jää isot raot.

Välit ovat arviolta ainakin 20 metriä.

Tältä remontoitu Olympiastadion tulee näyttämään valmiina.

– Pääkatsomon molemmilla puolilla on tosiaan välit. Olympiastadion on suojattu rakennuslailla vuonna 2006. Tällä on ollut voimakasta vaikutusta remonttiin, Kuokkanen sanoo.

– A-katsomon katoksen yhdistäminen uuteen eteläkaarteen katokseen olisi ollut rakennusteknisesti ja järkevillä kustannuksilla mahdotonta tornin ja vanhan selostamon vuoksi, kertoo Kuokkanen.

Kuokkasen mukaan kattamattomia istumapaikkoja jää noin 500.

Vasta vuoden stadionin remontoinnissa mukana ollut Kuokkanen kertoo, että remonttiin on vaikuttanut Museoviraston laatimat rajoitteet.

– Museovirasto on ollut tietenkin valvomassa remonttia. He ovat tehneet tiiviisti yhteistyötä arkkitehtiemme kanssa.

Uefan edellyttämiä muutoksia

Uuden stadionin kapasiteetti on tällä hetkellä urheilutapahtumissa 36 251. Konserteissa kapasiteetti on suurempi seisomapaikkojen takia.

Uuden Olympiastadionin kunnostuksen tärkeitä tavoitteita on, että Euroopan Jalkapalloliitto Uefan vaatimukset täyttyvät. Suurimpia vaatimuksia olivat yksittäiset penkit.

– Olemme tehneet tiiviisti yhteistyötä Palloliiton ja Uefan kanssa. Suomeen haetaan vuoden 2022 tai 2023 Uefa Super Cupia.

– Valmistumassa on kansainväliset vaatimukset täyttävä stadion, Kuokkanen lupaa.

IS vieraili toukokuun alussa Olympiastadionin työmaalla ja kertoi stadionin runsaista uudistuksista.

Olympiastadionin maanalaisiin tiloihin mahtuu muun muassa 120-metrinen monitoimihalli, 400 neliön taitosali, 600 neliön voimailutilat, keskenään identtiset pukuhuoneet kylmä- ja kuumavesialtaineen, saunatilat, varastotilat, muuntamot, tilat lähetystekniikalle, jätteidenlajittelu- ja biojätepaikat sekä 400 metrin sisäjuoksurata.

Stadionin VIP-paikkojen määrä kymmenkertaistuu.

Maan alle tuleva palloiluhalli palvelee tulevaisuudessa monitoimihallina. Tiloissa voi pelata koripalloa, futsalia, salibandya, käsipalloa ja lentopalloa.

Juttua korjattu 25.10 kello 9.05: Olympiastadionin johtajan Ari Kuokkasen mukaan katteiden ei pitänyt alun perin kiertää koko stadionia ympäri.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?