Matti Nykäsen Päivi-sisko vahvistaa – mäkihyppylegendalla oli useampia sisaruspuolia: ”Sukulaissuhteisiin ei ole liittynyt salailua”

Julkaistu: , Päivitetty:

Matti Nykänen
Edesmenneellä mäkihyppylegenda Matti Nykäsellä oli useampia sisaruspuolia.
Viime helmikuussa 55 vuoden iässä edesmenneellä olympiavoittaja Matti Nykäsellä oli uuden tiedon mukaan kolme sisaruspuolta.

Asian vahvisti IS:lle Matin sisko Päivi.

Keskustelu Matti Nykäsen sisaruspuolista lähti liikkeelle viime viikolla ilmestyneestä Kiveen hakatut -kirjasarjan (Kirjapaja) seitsemännestä osasta, jonka mukaan Matti Nykäsen isällä, vuonna 2016 edesmenneellä Ensio Nykäsellä oli edellisestä suhteestaan Jorma-niminen poika.

Matti Nykäsen sisko Päivi kertoi Ilta-Sanomille vielä uutta tietoa. Päivin mukaan kaikkien aikojen mäkimiehen lähisuku oli vielä huomattavasti kirjatietoa suurempi.

Matti Nykäsellä oli kolme suoraa siskoa. Lisäksi Matilla oli kolme sisaruspuolta, joista yksi, sittemmin edesmennyt poika oli äiti Vienon edellisestä suhteesta. Ensio-isän puolelta Matilla oli kaksi sisaruspuolta, tyttö ja jo edesmennyt poika Jorma.

– Kyllä, Matilla ja meillä sisaruksilla oli yhteensä kolme sisaruspuolta, mutta nyt enää yksi, koska kaksi muuta ovat jo nukkuneet pois. Siskopuolemme elää edelleen, Päivi kertoo.

– Toisin kuin ehkä kuvitellaan, näihin sukulaissuhteisiin ei ole liittynyt minkäänlaista salailua. Jos joku olisi kysynyt aiemmin tästä asiasta, varmasti olisimme kertoneet samat asiat kuin nyt.


Viime helmikuussa menehtyneellä Nykäsellä oli läheiset välit äitiinsä Vienoon sekä kolmeen siskoonsa. Perhe puhui nelinkertaisesta olympiavoittajasta erityisen lämpimästi tämän menehdyttyä.

Tiedon Ensio Nykäsen Jorma-pojasta kertoi Kiveen hakatut -kirjassa edesmenneen mäkivalmentajalegenda Matti Pullin leski Raija Pulli. Matti Pulli muistetaan urallaan mm. neljä olympiakultaa voittaneen Matti Nykäsen valmentajana.

Raija Pullin mukaan Jorman elämä oli lähtenyt sivuraiteille ja hän oli istunut useita vankeustuomioita, jopa Ruotsissa saakka. Alkoholia runsaasti nauttinut Jorma ei kirjan tietojen mukaan ole enää elossa.


Nykäsen perhepiiri korostaa, ettei heidän tapoihinsa ole kuulunut pitää meteliä sisäisistä asioistaan. Viime toukokuussa Vieno sekä kaksi siskoista antoivat harvinaisen yhteishaastattelun IS:lle, jossa he muistelivat Matti Nykästä ihmisenä ja mäkihyppääjänä. He myös paljastivat tämän kuolinsyyn, joka oli haimatulehdus.

Tässäkin haastattelussa Matin sisaruksista vain Päivi esiintyy nimellään, sillä siskokset eivät halua esiintyä julkisuudessa.

– Matti oli koko aikuisikänsä säännöllisesti julkisuudessa, ja siinä oli kyllä yhdelle perheelle jo ihan riittävästi. Meillä ei ole ollut mitään tarvetta esiintyä julkisuudessa, ja näiden harvinaistenkin kertojemme motiivina on yksinomaan ollut se, että haluamme suojella Matin elämää kaupallisilta tarkoituksilta ja oikaista mahdollisia vääriä tai puutteellisia tietoja, Päivi perustelee.


Nykäsen perhepiiri kertoo siskopuolen osallistuneen Ensio Nykäsen hautajaisiin vuonna 2016.

– Velipuolemme Jorma ei itse taannoin halunnut pitää yhteyttä meihin, kenties omien taustojensa vuoksi. Toisen kuolleen velipuolemme sukuun meillä on oikein lämpimät välit, ja lisäksi siskopuolemme olemme tavanneet joitakin kertoja, ja hänetkin hyvässä hengessä, siskokset sanovat.

Matti Nykäsen Päivi-sisko ei halua tuoda julki yhä elossa olevan sisarpuolen tai jo edesmenneen velipuolen nimiä. Toisen edesmenneen velipuolen nimi Jorma tuli julkisuuteen kirjan kautta.

Matti ja Ensio Nykänen säilyvät lähtemättömästi Vienon sekä siskosten muistoissa. Raskas elämäntyyli koitui mäkilegendan kohtaloksi jo varhaisessa vaiheessa, ja se on aiheuttanut perheen sisällä suurta surua.

– Kaipaamme kaikki kovasti Mattia. Meillä on päivittäin kova ikävä häntä, koko perhepiiri viestittää.

Korjaus klo 9.12: Matti Nykäsen siskon sukunimi ei ole Nykänen, kuten artikkelissa alunperin väitettiin.