Uutuuskirja: Mika Poutala oli jo kiinni olympiakullassa – valmentaja huomasi huolestuttavan muutoksen suojattinsa käytöksessä ennen ratkaisevaa lähtöä

Julkaistu:

Uutuuskirja
Horjahdus sisäkaarteessa maksoi Mika Poutalalle olympiamitalin Vancouverissa 2010. Uutuuskirjassa ruoditaan ratkaisevan virheen syyt.
Pikaluistelija Mika Poutalan epäonni Vancouverin olympialaisissa vuonna 2010 on jäänyt urheiluhistoriaan yhtenä tämän vuosikymmenen suurimmista suomalaispettymyksistä.

Poutala johti 500 metrin kilpailua ensimmäisen lähdön jälkeen, mutta toisessa lähdössä hän teki ratkaisevan virheen. Poutala horjahti sisäkaarteessa ja menetti aikaa. Viidenneksi jäänyt Poutala jäi pronssimitalista mitättömät kolme sekunnin sadasosaa.

Tuoreen elämäkertateoksen Mika Poutala – muutaman sadasosan tähden (Minerva) mukaan Poutala otti tappionsa äärimmäisen raskaasti. Hän murtui kyyneliin pukuhuoneessa eikä tuska hellittänyt pitkään.
Ilta-Sanomien urheilutoimituksen esimiehen Petri Lahden kirjoittaman kirjan mukaan Poutala mietti olympialaisia seuranneen vuoden ajan joka päivä, mikä Vancouverissa meni pieleen.

Ensimmäisen kerran Poutala kävi kilpailun läpi valmentajansa Janne Hännisen kanssa vasta neljä vuotta myöhemmin. Tuska oli niin syvä.


Mikä Vancouverin toisen lähdön lopulta pilasi? Poutala kertoo kirjassa, että hän on jäänyt pohtimaan yhtä mahdollista virhettä.

– Ainoa asia, mitä olen joskus jälkikäteen miettinyt on se, olinko liian vähällä ravinnolla liikkeellä kisapäivänä, kun kisa venyi ja venyi radan jäädytysongelmien vuoksi. Pelkkä aamupala ei ehkäpä riittänyt, kun hallissa odoteltiin lähtöjen välillä jään kunnostamista laitteiden hajottua. Välissä olisi voinut tankata, Poutala sanoo.

Valmentaja Hänninen sen sijaan arveli kaksikon tehneen pahan laiminlyönnin valmistautuessaan kilpailuun. He olivat pohtineet kaiken valmiiksi, paitsi sen, mitä tehdään, jos Poutala johtaa kisaa avauslähdön jälkeen.

Hännisen mielestä Poutala sortui toisessa lähdössä yliyrittämiseen. Valmentaja huomasi ennen lähtöä huolestuttavan muutoksen suojattinsa käytöksessä.

– Muistan huomanneeni kopissa lähtöjen välillä, että ihmisiin aina luottava Mika oli yllättäen ja täysin poikkeuksellisesti huolissaan siitä, että joku sabotoisi hänen luistimiaan pukukopissa. Se ratkaistiin komentamalla hieroja Ari Orava pitämään luistimia silmällä, mutta näin jälkikäteen on tullut mieleen, että Mika oli jotenkin ajautumassa paniikkiin johtoasemassa, Hänninen sanoo kirjassa.


Maajoukkuetoveri Pekka Koskelan mielestä Poutala teki virheen ennen toista starttia. Poutala tuuletteli lähtöviivalla itsevarmasti, vaikka hänen olisi Koskelan mielestä kannattanut vain keskittyä omaan suoritukseensa.

– Näin Mikan, jonka olen tuntenut kahdeksanvuotiaasta lähtien, käyttäytymisessä jotain normaalista poikkeavaa. Ajatus ei jotenkin pysynyt kasassa. Se johti sitten ensimmäiseen horjahdukseen ja laittoi painetta seuraavaan mutkaan.

– Horjahdus takakaarteessa kertoi, että hän yritti liikaa. Mika alkoi mielestäni painaa toisessa kaarteessa liian aikaisin. Silloin pito katoaa ja tuki pettää, kun paineen pitäisi olla loppuvaiheessa mutkaa. Tämä on se meidän lajimme kurvi-ilmiö, josta on puhuttu pikaluistelussa paljon, Koskela sanoo kirjassa.

Ei viinaa, kahvia eikä tupakkaa

Uutuuskirjasta selviää, että Mika Poutala on juonut alkoholia vain kerran elämässään. Tuolloin hänelle sattui vahinko kirkon ehtoollisviinin kanssa.

– Se on periaate. Isänikään ei ollut koskaan maistanut alkoholia. Olen nähnyt, mitä se aiheuttaa tavallisessa elämässä. Olen myös nähnyt, kun urheilijat juhlivat. Se ei ole aina mukava näky selvänä olevan silmin, Poutala kertoo kirjassa.

Ex-pikaluistelija vetää aivan yhtä tiukkaa linjaa tupakan ja kahvin suhteen.

– Kahvi on addiktoivaa. Lisäksi siihen kuluu rahaa. Se ei ole minua varten. Kun olen päättänyt jotain, pidän siitä kiinni.


Poutala on syvästi uskovainen, mutta nautintoaineita koskevat päätökset eivät liity hänen kristilliseen vakaumukseensa, vaan henkilökohtaisiin periaatteisiinsa.

– Olen joko–tai-ihminen. Nämä aineet kuuluvat henkilökohtaiselle ei-listalle.

Mika Poutala

Syntynyt: 20.6.1983 Helsingissä

Laji: pikaluistelu

Saavutuksia: 4:s sija Pyeongchangin olympialaisten 500 metrillä 2018, 5:s sija Vancouverin olympialaisten 500 metrillä 2010, EM-hopeaa 500 metrillä ja joukkuesprintissä 2018. 500 metrin SE-aika 34,17 (2017).

Perhe: vaimo Sanni ja pojat Eliel (syntynyt 2011) sekä Manuel (syntynyt 2014).

Muuta: teki Suomen viralliset kisabiisit Torinon ja Vancouverin olympialaisiin taiteilijanimellä Plastic, on kirjoittanut kirjan Mitä menestyminen vaatii? (2015), osallistui Tanssii tähtien kanssa -kilpailuun tänä syksynä.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt