Kommentti: Urheilu­kisojen tv-sopimusten uusjako vain voimistuu – 2022 MM-kisat ovat Ylelle viimeinen kuolinkouristus

Julkaistu:

maksutv
Yle on jäänyt kylmästi ison rahan kansainvälisten toimijoiden varjoon, kirjoittaa toimittaja Ville Väänänen.
Torstaiaamuna jysähti jälleen urheilubisneksessä iso pommi. Pohjoismainen tv-yhtiö NENT Group kertoi hankkineensa jääkiekon MM-kisojen tv-oikeudet vuosiksi 2024–2028.

Jääkiekon MM-kisoja vuodesta 2012 lähtien televisioineen MTV:n toimitusjohtajan Jarkko Nordlundin kommentit uutisen jälkeen kertoivat paljon nykymenosta urheilun tv-bisneksessä.

– Avointa kilpailua olisi kaivattu. Olemme pettyneitä, vaikkemme tähän itse voineetkaan vaikuttaa, Nordlund sanoi.
Kuulostaako tutulta? Kyllä.

Keväällä NENT Group hankki koko Pohjoismaisen tv-oikeudet hiihtolajeissa. Ylen silloinen urheilupäällikkö Panu Pokkinen kommentoi asiaa seuraavasti:

– Aivan toisin kuin oli puhuttu, olimmekin yhtäkkiä tilanteessa, jossa meille jäi viikko aikaa tehdä tarjous jatkosopimuksesta. Tätä alaa osaavat ymmärtävät hyvin, että se on koko lailla tekemätön paikka, Pokkinen muistelee.

– Väistämättä syntyikin ajatus, ettei meitä vakavasti ajateltu mukaan enää siinä kohtaa. Ja pian tulikin sitten tiedote, jossa NENT Group kertoi ostaneensa oikeudet, Pokkinen jatkoi.

Samaan sävyyn Yle kommentoi, kun Discovery hankki itselleen Ylellä olleet oikeudet Leijonien harjoitusotteluista sekä naisten ja nuorten MM-kisoista:

– Yleisradiolla oli kiinnostus jatkaa yhteistyötä, mutta Jääkiekkoliitto ei halunnut jatkaa kanssamme, Yle Urheilun urheiluoikeuksista ja kumppanuuksista vastaava Robert Portman kommentoi Ylen sivuilla.

Siinä muutama esimerkki viime keväästä lähtien. NENT Group eli Suomessa tutummin tunnettu Viasat on rellestänyt urheilun tv-oikeusmarkkinoilla melkoisesti. Edellä mainittujen oikeuksien lisäksi yhtiö on hankkinut aiemmin Ylellä olleet luistelulajien oikeudet. Ja suunta tulee olemaan sama tulevaisuudessakin.

***

Kiinnostava tekijä viime aikojen uutisissa on ollut juuri NENT Groupin vahva panos. Yhteispohjoismainen yhtiö on pystynyt rahalla hankkimaan tv-oikeuksia useampaan maahan kerrallaan. Samaan ei pysty kansallinen valtionyhtiö Yle. Sen sijaan yllättävää tuoreimmassa uutisessa oli se, että MTV yllätettiin ”housut kintuissa”. Toki yhtiö on jonkinlaisessa välitilassa, kunnes Bonnierin ja Telian välinen kauppa saadaan maaliin ja MTV siirtyy teleoperaattorin omistukseen. Ei olisi varsinaisesti yllätys, jos MTV palaa ryminällä tv-oikeusmarkkinoille, kun Telia-kauppa on saatu maalin.

Nyt onkin syytä katsoa siihen, ketkä ovat kommentoineet NENT Groupin tiedotteita viime aikojen tv-oikeuksien hankinnoissa. Jääkiekon MM-kisoissa, hiihto- ja luistelulajien sopimuksista kertovissa tiedotteissa asioita on aina kommentoinut sama ihminen, Bruno Marty. Hän edustaa Infront-nimistä yhtiötä, joka on puolestaan hankkinut kansainvälisiltä lajiliitoilta luvan myydä tv-oikeudet eteenpäin. Kovin kummoinen talousosaaja ei tarvitse olla ymmärtääkseen, että myyjää kiinnostaa loppujen lopuksi vain se, että viivan alle jäävä summa on mahdollisimman suuri.

***

Toki Yle pystyi vielä kerran iskemään kultasuoneen. Se onnistui hankkimaan vuoden 2022 jalkapallon MM-kisat itselleen. Tosin useammasta lähteestä kerrottujen tietojen mukaan Yleä neuvotteluissa edustanut Robert Portman joutui tekemään kovasti töitä kisojen eteen. Toisin kuin aiemmin, vuoden 2022 jalkapallon MM-kisat kiinnostavat Suomessa myös kaupallisia toimijoita, kun turnaus järjestetään mainosmyynnillisesti hankalan kesä-heinäkuun sijaan marras-joulukuussa.


Olympialaisten osalta Ylen nykyinen sopimus Discoveryn kanssa kattaa vain Tokion olympialaiset. Monikansallisella Discoverylla on olympialaisten tv-oikeudet Suomessa ja koko Euroopassa vuoteen 2024 saakka. Yleisurheilun MM-kisoihin vuosille 2021 ja 2023 Ylellä on vielä aiemmin solmittu sopimus.

Tässä pelissä Ylen resurssit eivät riitä taistelemaan isoja yhteispohjoismaisia yhtiöitä vastaan. Siksi ei tarvitse olla kummoinenkaan ennustaja nähdäkseen, että Ylen on tyydyttävä tulevaisuudessa kotimaisiin urheilutapahtumiin kuten SM-hiihtoihin, yleisurheiluun ja kotimaiseen palloiluun.

Oma lukunsa on sitten se, mitä lain mukaan koko kansan on saatava katsoa vapailta kanavilta.

Vilkaisu 12 vuotta vanhaan asiankirjaan paljastaa seitsemän faktaa (ne löydät jutun lopusta). Vastoin yleisesti luultua tietoa, Suomen miesten jalkapallomaajoukkueen EM- ja MM-karsintaottelut eivät listalle kuulu.

Sen sijaan 12 vuotta sitten tehty Valtioneuvoston asetus tarkoittaa sitä, että NENT Group joutuu hankkimaan Suomesta vapaasti näytettävän tv-kanavan tai sitten myymään oikeudet tiettyihin tapahtumiin eteenpäin tahoille, joilla on vapaasti näkyvä kanava.

Ensimmäinen merkittävä tapahtuma NENT Groupin nykyisillä oikeuksilla on vuoden 2023 hiihdon MM-kisat Planicassa, jotka sen on näytettävä vapaasti näkyvältä kanavalta. Seuraavasta vuodesta lähtien yhtiön on tarjottava jääkiekon MM-kisoista Leijonien pelit vapaasti.

Valtioneuvoston asetusyhteiskunnallisesti merkittävien tapahtumien televisioinnista

Vapaasti on näytettävä:
 • Kesä- ja talviolympialaiset
 • Jalkapallon MM-kisojen avaus-, puolivälierä-, välierä- ja loppuottelut sekä Suomen maajoukkueen ottelut
 • Jalkapallon EM-kisojen avaus-, puolivälierä-, välierä- ja loppuottelut sekä Suomen maajoukkueen ottelut
 • Kansainvälisen jääkiekkoliiton järjestämät miesten jääkiekon maailmanmestaruuskilpailut
 • Kansainvälisen hiihtoliiton järjestämät pohjoismaisten hiihtolajien maailmanmestaruuskilpailut
 • Kansainvälisen yleisurheiluliiton järjestämät yleisurheilun maailmanmestaruuskilpailut
 • Euroopan yleisurheiluliiton järjestämät yleisurheilun Euroopan mestaruuskilpailut.

Kommentit

  Näytä lisää
  Kommentointi on päättynyt