Simone Biles nousi supertähdeksi lohduttomasta lapsuudesta huolimatta – osoitti jälleen MM-kisoissa täydellisen ylivoimansa

Julkaistu:

telinevoimistelu
Simone Biles teki historiaa viikonloppuna MM-kisoissa. Hän saavutti kaiken vaikeimman kautta.
Kukaan ei voi pysäyttää Simone Bilesia. 22-vuotias amerikkalainen telinevoimistelun supertähti osoitti jälleen täydellisen ylivoimansa MM-kisoissa Stuttgartissa viime viikolla.

Biles jätti muun maailman – sekä kaikki historian kovimmat nimet – vanaveteensä uskomattomilla suorituksilla viikonloppuna. Ensin lauantaina hän voitti hypyissä MM-kultaa ja saavutti valkovenäläisen Vitali Stsherbon hallussaan pitämän kaikkien aikojen ennätyksen: 23 MM-mitalia.

Sunnuntaina Biles täydensi saldonsa voittamalla MM-kultaa puomilla ja myöhemmin permannolla.

– Tämä oli paras esitykseni MM-kisoissa koskaan, Biles sanoi permantokultansa jälkeen.

Kaikkiaan maailmanmestaruuksia on siis hurjat 19 kultaa ja 25 mitalia. Hän on nyt yksin kaikkien aikojen menestynein telinevoimistelija MM-kisoissa ja olympialaisissakin Biles voitti neljä kultaa ja pronssia Rio de Janeirossa 2016.

Kulisseissa Bilesin elämä on ollut kaikin tavoin vaikea.

Hänen äitinsä Shanon Biles oli niin pahassa huumekoukussa, ettei hän pystynyt huolehtimaan neljästä lapsestaan. Lopulta Simonen ollessa kuusivuotias hänen isovanhempansa adoptoivat tytön.

Shanon Biles ei nähnyt lapsiaan kuuteen vuoteen. Välit ovat sittemmin lämmenneet, kun Shanon sai elämänsä kuntoon. Voitonjuhlat odottavat kotona Teksasissa.

– Äitini on yleensä järjestänyt juhlat MM-kisojen jälkeen. Riippumatta siitä, haluanko juhlia vai en, Biles vitsaili voittojensa jälkeen.


Perheen vaikeudet ovat jatkuneet myöhemmin. Bilesin veli Tevin Biles-Thomas pidätettiin tämän vuoden syyskuussa epäiltynä kolmesta murhasta.

Edes rakkaan lajinsa parissa Simone Biles ei ole saanut rauhaa. Hän paljasti tammikuussa 2018 olleensa yksi lukemattomista amerikkalaisvoimistelijoista, joita maajoukkuelääkäri Larry Nassar käytti seksuaalisesti hyväkseen Bilesin ollessa nuori.

Biles on käyttänyt asemaansa hyväksikäytettyjen voimistelijoiden puolustamiseksi. Viime elokuussa Yhdysvaltain mestaruuskisoissa Biles herkistyi puhuessaan siitä, miten vaikeaa hänen on edustaa Yhdysvaltojen voimisteluliittoa sen vuoksi, että vanha johto peitteli hirviölääkärin toimia vuosien ajan. Täysi remontti voimisteluliitossa ja Nassarin vankeustuomio eivät paranna haavoja.

– Ei ole tarkoitus itkeä, mutta on todella vaikea tulla tänne sellaisen organisaation puolesta, joka petti meidät niin monta kertaa. Meillä urheilijoilla on vain yksi tavoite ja teemme kaikkemme sen eteen, silloinkin kun ei tunnu siltä. Heillä oli yksi hemmetin tehtävä. Kirjaimellisesti yksi tehtävä, ettekä pystyneet suojelemaan meitä, Biles latasi tuolloin.

Nyt, kaikkien vaikeuksien ja vastoinkäymisten jälkeen, hän on lajissaan suurista suurin. Biles on voittanut kaiken mahdollisen useaan otteeseen, ja hänen mukaansa on nimetty peräti neljä eri liikettä.

Silmissä siintää vielä yksi tavoite, Tokion olympialaiset ensi vuonna. Hän kertoi Stuttgartin kultasateensa jälkeen olevansa 99-prosenttisen varma, ettei jatka uraansa 2021 MM-kisoihin saakka. Se on mahdollista, kun on 22-vuotiaana lajinsa meritoitunein urheilija.

Puolustettavana on neljä kultaa. Kuka epäilee Bilesin onnistumista tehtävässään?

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt