Venäjää uhkaa kaikkien aikojen dopingnöyryytys – jopa presidentti Vladimir Putin kommentoi skandaalimaista tilannetta

Julkaistu:

Doping
Venäjän urheilu on taas skandaalin keskellä. Asiaan otti kantaa myös presidentti Vladimir Putin.
Venäjän huippu-urheilun dopingsaagalle ja rajuille syytöksille ei näy loppua.

Itänaapurissa on toivottu vuonna 2014 paljastuneen laajan dopingohjelman olevan jo historiaa, mutta viimeaikaiset käänteet antavat olettaa muuta.

Dopingsyytösten vuoksi vuosiksi kansainvälisestä toiminnasta suljetut Venäjän olympia- ja paralympiakomitea sekä maan antidopingtoimisto Rusada saivat kansainväliset toimintaoikeutensa takaisin viime vuonna. Nyt niitä uhkaa kuitenkin uusi panna.

Uusi skandaali liittyy Moskovan antidopinglaboratorion dataan vuosilta 2012–2015. Toimintaoikeuksien palauttamisen ehtona oli, että Maailman antidopingtoimiston Wadan tutkijat pääsisivät perehtymään laboratorion tietoihin ja vanhoihin dopingnäytteisiin.

Nyt Wada epäilee, että sen tutkijoille luovutettuja Moskovan antidopinglaboratorion tietoja olisi manipuloitu ja yritetty näin peitellä positiivisia dopingnäytteitä. Wadan tutkijat saivat laboratorion tiedot Venäjän federaation tutkintakomitealta, joka takavarikoi vuonna 2017 kaikki laboratorion kovalevyt vedoten omaan rikostutkintaansa.

Wada on toimittanut Venäjälle kymmenien kysymysten listan, johon itänaapurin urheiluviranomaisten on vastattava lokakuun aikana. Jos Wada pitää venäläisten selityksiä epäuskottavina, Rusada menettää jälleen toimintaoikeutensa ja Venäjä suljetaan niin Tokion (2020) kuin Pekingin (2022) olympialaisista.

Venäläismedia on kutsunut tilannetta katastrofiksi ja kaikkien aikojen nöyryytykseksi.

Luottavainen presidentti

Tilanne on niin tulenarka, että siihen otti torstaina kantaa myös presidentti Vladimir Putin. Nizhny Novgorodissa järjestetyssä urheilufoorumissa puhunut valtionpäämies yritti valaa venäläiseen urheilukansaan uskoa.

– Teemme Wadan kanssa aktiivista yhteistyötä. Täytämme kaikkia niitä vaatimuksia, joita tällä organisaatiolla on Venäjää kohtaan, Putin vakuutti.

– Tunnemme ongelmat, joihin myös meidän urheilijamme ovat törmänneet. Työskentelemme rauhassa näiden ongelmien ratkaisemiseksi. Puhun nyt antidopingia koskevista asioista.

– Työskentelemme Wadan kanssa nyt ja jatkossa. Lasken vain sen varaan, että kaikki kysymykset ratkaistaan tasapuolisesti ja oikeudenmukaisesti vallitsevan urheilulainsäädännön puitteissa. Urheilun tehtävä ei ole erottaa maita ja ihmisiä vaan yhdistää heitä.

Läheskään kaikki eivät ole yhtä luottavaisia, mitä tulee venäläisten urheiluviranomaisten toimintaan. Maan kirkkain yleisurheilutähti, korkeushypyn kolminkertainen maailmanmestari Maria Lasitskene ilmoitti jo muuttavansa ulkomaille, jos Venäjä saa porttikiellon Tokion kesäolympialaisiin.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt