Bikineissä kilpaileva Melina, 23, valitsi rankan tien, koska halusi huippuammattilaiseksi: ”Se on koko elämä”

Julkaistu:

Bikini fitness
Melina Keltaniemi on noussut pikavauhtia huipulle bikini fitnessissä.
Fitness-urheilussa välineenä ei ole pallo tai kiekko, vaan urheilijan oma vartalo.

Niinpä fitness-ammattilaisena eläminen vaatii täydellistä itsensä likoon laittamista. Melina Keltaniemi tietää sen.

Keltaniemi on harvoja suomalaisia fitness-urheilun ammattilaisia. Bikini fitness -luokassa kilpaileva Keltaniemi on valmis tekemään kaikkensa, jotta saisi treenattua vartalonsa entistä lähemmäksi kilpailuissa täydelliseksi luokiteltavaa lopputulosta.

– Mietin jatkuvasti, mitä voisin tehdä enemmän tai paremmin. Tietysti liika on liikaa, eikä ole hyväksi. Koskaan ei ole tullut tunnetta, että äh, ei jaksa enää. Se on kuitenkin mun laji, ja kova työ kuuluu kropan muokkaukseen.

– Kertaakaan ei ole kaduttanut. Se on kaikki tai ei mitään. Olen pienestä pitäen ollut kilpaurheilija ja päätin, että haluan lajin, jossa voin olla huippuammattilainen. Se ei riittänyt, että olisin voinut vain harrastaa ja pitää kivaa, Keltaniemi sanoo.

Lopullinen lajivalinta tapahtui nopeasti. Keltaniemi on pärjännyt fitness-kilpailuissa alusta saakka, eikä esiintyminen lavalla kirkkaiden valojen loisteessa ole tuntunut luonnottomalta.

Rakettimainen nousu huipulle

Kilpacheerleading olisi voinut olla Keltaniemen laji, mutta siinä esteeksi muodostui hankaluus elättää itsensä ammattilaisena. Fitness-urheilussakin tilin tekeminen on vaikeaa.

Nousu fitness-maailman tähdistöön on tapahtunut Keltaniemen kohdalla rakettimaisesti. Vuonna 2016 hän saavutti juniorien Suomen mestaruuden ja seuraavan vuoden syksyllä hän debytoi ammattilaiskilpailuissa. Viime vuonna Keltaniemi voitti IFBB Elite Pro -ammattilaiskilpailun MM-kultaa.

Viikonloppuna Lahdessa 23-vuotias Keltaniemi nappasi komean sulan hattuunsa voittamalla IFBB Elite Pro -kilpailun kovassa seurassa. Vastassa oli muun muassa lajin ykkösnimiin kuuluva venäläinen Jana Kutsnetsova.

– Valmistauduin ensimmäiseen kilpailuun kaksi vuotta. Yksi syy nopean kehityksen taustalla on se, että alusta saakka halusin päästä huipulle, Keltaniemi paljasti.

Yksi osa fitness-ammattilaisuutta on näkyvyyden hankkiminen sosiaalisessa mediassa. Keltaniemi julkaisee Instagram-tilillään usein esimerkiksi kisoihin ja harjoituksiin liittyviä kuvia.
Keltaniemi suhtautuu samalla tavalla kuin kuka tahansa kunnianhimoinen huippu-urheilija. Valmista ei tule koskaan, kehitystä on haettava jatkuvasti. Valinnat elämässään Keltaniemi tekee puhtaasti kilpauran ehdoilla.

– Jätin yhden kisakauden väliin, jotta sain kasvatettua lihasta. Vaikka voittaa, niin lajiin tulee koko aika uusia hyviä kisaajia, eikä voi itsekään jäädä paikoilleen ja olla tyytyväinen. Muuten loppuu kehitys.

”Se on koko elämä”

Keltaniemen puheet omistautumisesta ovat tyhjentäviä. Treenimäärät ovat suuria, ja esimerkiksi ruokavalion suhteen hänen on oltava äärimmäisen tarkka muulloinkin kuin kilpailukauteen valmistavan dieetin aikana.

– Elämä pyörii paljon valintojen ympärillä. Teen valinnat sen mukaan, että ne vievät minua eteenpäin urheilijana. Kilpailukauden ulkopuolellakin esimerkiksi ateriat mietitään tulevia kisoja silmällä pitäen.

– Minulla ei ole mitään sitä vastaan, että kisoihin tullaan kokeilumielellä. Ilman sitä ei voi tietää, onko se oma laji vai ei. Jos haluaa olla ammattilainen niin sitten pelkkä kokeilu ei riitä. Se on koko elämä, Keltaniemi kertoi.
Elätkö askeettista elämää?

– Moni kokee sen varmasti niin, mutta itse en ajattele sen olevan, vaan nautin siitä mitä teen, Keltaniemi vastasi.

Keltaniemi haluaa toisaalta muistuttaa siitä, että myös huippu-urheilija on ihminen.

– Ei tässä kuitenkaan koneita olla. Välillä vain pitää ottaa irtiotto lajista ja olla treenaamatta ja syödä mitä huvittaa. Ei todellakaan joka viikko, mutta joskus.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt