Suomalaispainija kuumeni MM-kisoissa – ei sulattanut tuomarien ratkaisua: ”Tuli raivostunut fiilis”

Julkaistu:

paini
Elias Kuosmasta riepoi tuomaripeli painin MM-kisoissa.
Rankan kansainvälisen tuomaripelin kohteeksi Nur-Sultanin MM-painien keräilyotteluissa joutunut Elias Kuosmanen oli armottoman pettynyt tappiosta.

Jos joskus painiottelussa voitto ryöstetään, niin Kuosmasen 97 kilon sarjan keräilyottelun tappio 3–2 pistein turkkilaiselle Cenk Ildemille oli sellainen.

– Kaikki ajattelee, että pitää olla vain niin paljon parempi, että voittaa tuomareista huolimatta. Kyllä urheilijalle pitää riittää se, että sääntöjen puitteissa on parempi kuin vastustaja, Elias Kuosmanen pohti.

Ottelun toisella jaksolla Kuosmanen painoi hurjasti päälle, ja turkkilainen pakeni alta pois. Jostain syystä mattotuomarin käsi ei noussut varoituksen merkiksi, vaikka aihetta olisi ollut.

Lopulta 6,6 sekuntia ennen loppusummeria turkkilainen pakitti räikeästi ulos maton reunalla, jolloin mattotuomari näytti epäröimättä turkkilaiselle varoitusta ja suomalaiselle kahta pistettä.

Tuomioon yhtyivät epäröimättä myös muut arvostelutuomari ja päätuomari.

Pisteet 3–3 olisivat riittäneet voittoon ja viemään suomalaisen ratkaisevaan otteluun olympiapaikasta iranilaista vastustajaa vastaan. Tuon tilanteen jälkeen kuitenkin Turkin valmentajan käsi lävähti haasto-nappulalle, ja tapahtumia alettiin tutkia otteluvideolta.

– Siinä vaiheessa olin luottavainen, sillä kolme matsissa ollutta tuomaria, jotka seurasivat koko ottelun olivat sitä mieltä, että turkkilainen pakeni. Kaikki he näyttivät, että kaverille varoitus ja minulle kaksi pinnaa, Kuosmanen kertasi tuntojaan videotarkastuksen alkaessa.

Mutta sitten alkoi kuhina videoruudun äärellä. Tilannetta katsottiin moneen otteeseen, ja juryn jäsenten kädet heiluivat.

– Kun siellä videotarkastuksessa rupesi sipinä ja supina käymään ja joku niistä juryn jäsenistä näytti pinnaa siellä, niin sanoin ”Myhille” (päävalmentaja Marko Yli-Hannuksela), että ne näyttää siitä vain pinnaa. Kyllä siinä tuli raivostunut fiilis, en tiedä miten siihen olisi pitänyt reagoida, Kuosmanen kertoi.

Ja niinhän siinä kävi, että Yli-Hannukselan ja Kuosmasen hämmästykseksi tilanteesta tuli lopulta vain yksi piste suomalaisille. Mikään ei auttanut, kun suuri painimaa jyräsi pienen ja sitkeän Suomen.

– Eliaksella oli mies selvästi otteessa kiinni, ja turkkilainen pakitti ulos. Ei sillä ole merkitystä, että hän astui siinä tilanteessa ensin toisen jalan ulos. Kyllä se oli ihan selvä tapaus. Tuosta kuuluu antaa varoitus ja kaksi pinnaa, Yli-Hannuksela kommentoi tilannetta.

Muutama tunti tiukan matsin jälkeen turkkilainen oli selvittänyt tiensä illan pronssiotteluun ja samalla hankkinut olympiapaikan maalleen.

Viimeisessä keräilyottelussa hän kaatoi iranilaisen, joka ainakin osittain koki suomalaisen kohtalon. Pinnat olisivat voineet olla toisinkin.

– Kaikissa vastaavissa tilanteissa, kun kaveri on karannut otteesta ulos, niin aina on annettu kaksi pinnaa ja varoitus. Tämä oli ensimmäinen tilanne, jonka näin päättyvän niin, että annettiin vain piste. Se oli yleistä linjaa vastaan, plus kisojen linjaa vastaan, Kuosmanen latasi.

– Tämä on vähän epätoivoista. Mitään minä en voi tehdä, näin kävi ja sillä sipuli. Minun pitää vain niellä tämä tappio ja mennä eteenpäin. Se ei silti ole oikein, mutta mitään en voi enää tehdä ja on epätoivoinen fiilis.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt