MM-valintakohun keskelle joutunut suomalaispainija hämmästyi uutisesta: ”Harvoin arvokisamitalistia on syrjäytetty”

Julkaistu:

Paini
Elias Kuosmanen myöntää hämmästyneensä sitä, että valmentajat asettivat kilpakumppanin hänen edelleen esittäessään MM-joukkuetta.
Kreikkalais–roomalaisen painin MM-valinnoista syntyi kohu ja soppa, kun Painiliiton hallitus päätti valita 97-kiloisten edustajan vasta ensi tiistaina Kuortaneella järjestettävän ylimääräisen karsinnan jälkeen.

Maajoukkuevalmentajat Marko Yli-Hannuksela ja Juha Lappalainen esittivät liiton valmennuksen johtoryhmälle, että kisoihin valittaisiin edustajaksi tänä vuonna alle 23-vuotiaiden EM-kullan ja miesten SM-kullan voittanut Arvi Savolainen, 21.

Rannalle olisi jäänyt viime ja toissa kevään miesten EM-pronssimitalisti Elias Kuosmanen, 23.

– Se oli yllätys, että Arvi laitettiin siinä edelleni. Harvoin kai kuluvan vuoden arvokisamitalistia on valinnoissa syrjäytetty, Kuosmanen myönsi keskiviikkona.

Nimekkään valmentajakaksikon pikkutakinselkämyksiin jäivät kuitenkin Painiliiton hallitusjäsenten jalanjäljet, sillä valinnat siunaava instanssi päätti laittaa miehet karsintaan vastakkain. Kuluvan vuoden näytöillä ei, hallituksessa, eroa saatu aikaan.

– Se päätös taas ei ollut yllätys, sillä oli selvää, että valinta meidän kahden väliltä on tosi hankala ja tasainen. Ratkaisua pidän urheilullisena, eikä tämä debatti sen ympärillä ole haitannut, Kuosmanen sanoi.

Taistelu mies miestä vastaan

Kuortaneen karsinta järjestetään niin, että miehet saavat painaa 99 kiloa. Punnitukset, ottelut ja tuomaroinnit hoidetaan kuin kyse olisi virallisesta turnauksesta. Paras kolmesta -systeemissä kaksi ottelua voittava menee Kazakstanin MM-kisoihin.

– Kahden kilon ylipainon salliminen on tärkeää, sillä olisi vamma- ja sairastumisriskin kannalta aika rajua leikkiä tiputella kisapainoon kahdesti vajaan kolmen viikon sisään, keskiviikkona 100,5 kiloa painanut Kuosmanen muistutti.

Valinnan merkitys voi olla massiivinen, sillä jos valittava ottaa Kazakstanissa olympiapaikan – sijoittumalla turnauksessa kuuden parhaan joukkoon – kotiin jäävän tie Tokioon 2020 on todella kivinen.

– Jos toinen sen maapaikan vielä MM-mitalilla ottaa, niin kyllä se toinen saa latoa tiskiin aika hirmuisia näyttöjä sen jälkeen. Eli panokset ovat tiistaina isot.

Kuosmasen ja Savolaisen raju keskinäinen kilpailutilanne on suomalaisessa kamppailu-urheilussa nykyään harvinaisuus. Miesten välejä se ei ole syönyt.

– Kaksi vuotta ollaan enemmän tai vähemmän treenattu kimpassa koko ajan. Eikä tässä nytkään mitään teennäistä radiohiljaisuutta ole pidetty. Kun homma on tiistaina selvä, niin häviäjä jää varmasti Kuortaneelle auttamaan MM-miestä kohti kisoja, joihin parempi lähtee.

Jos Kuosmasen ja Savolaisen karsinta venyy kolmeen otteluun, päivä ei ole silti pulkassa. Kansainvälinen leiri alkaa sunnuntaina, ja tiistai-iltana kaksikko mitä ilmeisimmin painii ulkomaalaisten vastustajien kanssa vielä kovia niin kutsuttuja kontrolliotteluita, maksimitehoisia harjoitusotatuksia.

Painiliitto suunnittelee Kuosmasen ja Savolaisen karsintojen striimaamista suorana nettilähetyksenä. Tätä Kuosmanen kehottaa harkitsemaan vielä kertaalleen.

– Minulle käy sinänsä kaikki, mutta silloin ollaan jo hyvin lähellä MM-kisoja urheilulajissa, jossa vastustajan scouttaaminen ja hämääminen on isossa roolissa. Siitä katsannosta voisi ehkä pohtia muitakin vaihtoehtoja.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt