Suomen painilegendan näkemys sivuutettiin tylysti MM-valinnassa – paremmuus ratkaistaan poikkeuksellisella tavalla

Julkaistu:

Paini
Päävalmentaja Marko Yli-Hannukselan näkemys syrjäytettiin MM-valinnoissa.
Kun Painiliitto viime loppuviikosta nimesi Suomen joukkueen Kazakstanissa 14. ensi kuuta alkaviin MM-kisoihin, kreikkalais-roomalaisen tyylin 97 kilon edustaja jätettiin auki.

MM-mies valitaan sen jälkeen, kun Elias Kuosmanen, 23, ja Arvi Savolainen, 21, ovat vääntäneet edustuspaikasta ylimääräisen karsinnan paras kolmesta -periaatteella.

Ratkaisu kuohuttaa lajiväkeä, sillä IS:n tietojen mukaan se tehtiin valmennuspäällikkö Juha Lappalaisen ja vastuuvalmentaja Marko Yli-Hannukselan näkemyksen vastaisesti.

Yli-Hannuksela myönsi eilen asettaneensa Savolaisen Kuosmasen edelle, kun esitti MM-painijoita liiton valmennusjohtoryhmälle. Legendan seitsemän arvokisamitalia eivät silti painaneet, sillä johtoryhmästä löytyi vielä syvällisempi näkemys miesten tämänhetkisistä voimasuhteista.

Valmennuksen johtoryhmän puheenjohtaja Marko Korpela kertoi IS:lle, että johtoryhmän ja valmentajien esitys hallitukselle oli yksimielinen mutta hallitus päätti toisin.

Ilta-Sanomien sisäpiiritietojen mukaan valmennusjohto ei sulattanut johtoryhmän ratkaisua, vaan siitä käytiin kulisseissa erittäin kovasanaista keskustelua. Liittovalmentajista Lappalainen toimii sekä Kuosmasen että Savolaisen valmennustiimissä.

– Johtoryhmä teki esityksen, ja se meni sillä lailla. Tilanne ei ole ainutlaatuinen. Kaksi vuotta sitten esitimme kisoihin Toni Metsomäkeä, mutta ylemmät instanssit kai katsoivat hänet vielä liian kevyeksi, Yli-Hannuksela muotoili.

”Arvi otti ratkaisun tyynesti”

Savolaisen valmentaja Tapio Lattu sanoi maanantaina tuntevansa valinnan nostattaman kohinan ja taustadetaljit hyvin, mutta:

– Olen haastajan valmentaja, ja täytyy pitää kieli keskellä suuta. Kisapaikka on aina haastajalle tiukassa. Arvi otti ratkaisun tyynesti.

Sarja 97 kiloa on laadullisesti poikkeustapaus, sillä Kuosmanen on paininut EM-pronssia 2018 ja 19. Ensimmäisiin miesten arvokisoihinsa pyrkivä Savolainen taas on nuorten MM- ja EM-kultamitalisti ja hallitseva Suomen mestari. Keskinäiset ottelut ovat 1–1.

– Päätös järjestää ekstrakarsinta oli urheilullinen ja sääntöjen mukainen. Miesten välille ei saatu sellaista eroa, että olisi toinen voitu suoraan nimetä. Ongelma on sinänsä positiivinen, sanoi Painiliiton puheenjohtaja Tuomo Karila.

Karsinta järjestetään Kuortaneella maajoukkueen MM-leirin yhteydessä ensi viikon tiistaina. Painijoille sallitaan kahden kilon ylipaino, ja otteluiden välillä pidetään 20–30 minuutin tauko. Paikalle tulee virallinen tuomarikollegio.

MM-kisoissa kunkin sarjan kuusi parasta saa maapaikan Tokion olympialaisiin.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt