SARM-lisäravinnetta markkinoidaan kuntoilupiireissä ”vaarattomana” vaihtoehtona steroideille – seuraukset voivat olla hirveät

Julkaistu:

Yhdysvaltain lääkeviranomainen FDA on varoittanut SARM:ien aiheuttamista sydän- ja aivoinfarkteista sekä muun muassa maksavaurioista.
SARMS: Week 4 Results are CRAZY!

SARMS: Viikon neljä tulokset ovat HULLUJA, YouTube-videon otsikossa lukee.

Videolla amatööribodaaja poseeraa lihaksikkaine käsivarsineen ja kertoo, kuinka uuden lisäravinteen pillereistä ei ole tullut tällä viikolla sivuvaikutuksia. Lihakset ovat kasvaneet ja kuntosalitulokset kehittyneet nopeasti.

Videolla on lähes 100 000 katselukertaa. Kommenteissa kysellään, mistä bodaaja on SARM:insa ostanut.

SARM tulee sanoista selective androgen receptor modulators. Käytännössä tuotteet ovat lisäravinteina markkinoituja kapseleita, jauhetta tai nesteitä, joiden tarkoitus on imitoida anabolisten steroidien vaikutuksia, eli parempaa kestävyyttä ja lihasvoimaa.

Aineiden markkinoissa niiden todetaan usein olevan sivuvaikutuksettomia. Tämä ei kuitenkaan pidä paikkaansa.

– Monet hakevat sellaisia yhdisteitä, jolla saataisiin anabolisten steroidien vaikutuksia lihaksissa ja vältyttäisiin muilta vaikutuksilta. Ikävä kyllä siinä ei ole minkään yhdisteen kohdalla onnistuttu. Enemmän tai vähemmän on haitallisia vaikutuksia. Yleensä enemmän, kertoo Suomen urheilun eettisen keskuksen lääketieteellinen asiantuntija Pekka Rauhala.

Rauhala kertoo, että Yhdysvaltain lääkeviranomainen FDA on varoittanut SARM:ien aiheuttamista sydän- ja aivoinfarkteista sekä muun muassa maksavaurioista.

Yhden SARM-yhdisteen, nimeltään S4, on väitetty jopa aiheuttavan sokeutta.

– SARM:eja käyttävissä ihmisissä on havaittu myös kaljuuntumista, raivoa, kivesten pienentymistä, maksavaurioita ja rintojen kasvua miehillä, kertoi Yalen School of Medicinen apulaisprofessori Perry Wilson brittilehti The Timesille viime vuonna.


Sivuvaikutukset ovat kuitenkin vain yksi huoli, mikä SARM:a koskee. Usein SARM:eina markkinoidaan tuotteita, jotka eivät edes sisällä selektiivisiä androgeenireseptorimodulaattoreita.

Vuonna 2017 lääketieteen journaali Jamassa julkaistussa tutkimuksessa selvisi, että vain 52 prosenttia SARM:eina markkinoiduista tuotteista sisälsi oikeasti SARM:eja. Lisäksi 25 prosenttia tuotteista sisälsi aineita, joita ei oltu listattu etiketissä ja jopa 59 prosentissa oli jotain ainetta eri määrä kuin etiketissä kerrottiin.


Ilta-Sanomiin yhteyttä ottanut lukija kertoo olleensa punttisaliharrastaja jo parikymmentä vuotta. Hän on huolissaan siitä, SARM:ia päätyy harhaanjohtavan markkinoinnin vuoksi nuorille.

Neljänkympin ylittänyt mies kertoo, että häntä alkoi harmittaa, koska kroppa ei ole enää palautunut harjoittelusta entiseen malliin. Hän ei ole käyttänyt varsinaisia SARM:eja, mutta tilasi netin kautta Englannista paria kokeellista lääkettä, jota käytetään samalla tavalla kuin SARM:eja.

Tuotteita myös markkinoidaan SARM:eina, vaikka ne eivät sitä ole. Yhdessä miehen tilaamassa purkissa lukee, että tuotetta ei ole tarkoitettu ihmisen syötäväksi.

Kokeilu loppuikin lyhyeen. Toisen yhdisteen, GW 50156:n, hän huomasi aiheuttavan äkillistä painon nousua.

– Sellainen mystinen juttu, että painoni ei yleensä liiku juuri mihinkään, vaikka yrittäisinkin lihoa. Mutta nyt tuli yhtäkkiä 2–3 kiloa lisää, mies kertoo.


Hän sanoo, että nopeassa painon nousussa on kyse todennäköisesti nesteestä tai rasvasta kehossa. Lihas ei niin nopeasti kasva.

Toisen yhdisteen, MK 677:n, taas kerrottiin aiheuttaneen kovaa ruokahalun lisääntymistä ja jatkuvaa nälkää, koska sen tarkoitus on vaikuttaa kehon omaan kasvuhormonituotantoon. Lukija ei kuitenkaan tällaista kokenut.

Mies kertookin lopettaneensa ostamiensa yhdisteiden käytön vain parin viikon jälkeen. Hän haluaa varoittaa aineista ja erityisesti SARM:eista muitakin.

– Jos nyt nuoret jätkät luottaa liikaa siihen, että se on mitä luvataan, niin terveysvaikutukset voi olla sitten aika pahoja, mies pohtii.