Satu Mäkelä-Nummela tienasi Suomelle olympiamaapaikan trap-ammunnassa – unelma neljänsistä olympialaisista toteutumassa

Julkaistu:

Ampumaurheilu
Satu Mäkelä-Nummela sijoittui toiseksi Hollolassa maailmancupin trap-kisassa ja nappasi samalla Suomelle olympiamaapaikan ensi kesän Tokion olympialaisiin.
Satu Mäkelä-Nummela on ottanut Suomelle olympiapaikan naisten trap-ammuntaan. Mäkelä-Nummela sijoittui Hollolan maailmancupin trap-kisassa toiseksi, edelle ylsi vain Australian Penny Smith. Myös Smith sai olympiapaikan.

Mäkelä-Nummela jäi Smithistä kuuden ampujan ja 50 laukauksen finaalissa viiden osuman päähän. Tokion paikka varmistui jo aiemmin, kun Mäkelä-Nummelan ja Smithin tavoin finaalista paikkaa jahdannut Venäjän Darja Semjanova jäi Mäkelän taakse finaalin kolmannessa osiossa.

Suomella on nyt kaksi paikkaa Tokion kisojen ampumaurheiluun. Aiemmin paikan on ottanut Lari Pesonen miesten skeetistä.

Haulikkolajien kotimaailmancup sai huiman alun Hälvälässä Satu Mäkelä-Nummelalla riitti perjantaina halaajia ja onnittelijoita jonoksi asti Hälvälän ampumaradan hämärtyvässä illassa.

– Voin ottaa Tokion mieleeni. Nyt tämä on sen verran konkreettista, Mäkelä-Nummela sanoi.

Viikko sitten maailmancupin mediapäivässä Mäkelä-Nummela tuumasi, etteivät Tokion olympialaiset mahdu hänen ajatuksiinsa, koska hän ei ole pystynyt hankkimaan paikkaa kisoihin. Ei, vaikka ampui maaliskuussa peruskilpailun maailmanennätyksen 123.

Hollolasta heltisi toki vasta olympiamaapaikka, mutta sen hankkijana Mäkelä-Nummela on vahva ehdokas edustamaan Suomea 2020 olympialaisissa.

– Olisihan se hienoa päästä neljänsiin peräkkäisiin olympialaisiin. Ei ole tullut välivuotta, Pekingissä 2008 kultamitalilla olympiataipaleensa aloittanut Mäkelä-Nummela sanoi.

– Pikkuisen on huojentunut olo.

Sutiminen vaihtui tuloksenteoksi

Hollolassa Mäkelä-Nummela selvisi finaaliin vaikeuksien kautta, mutta osoitti tasonsa sijoittumalla toiseksi kuuden parhaan huipennuksessa.

– Minulla ei ollut kotikisoista paineita, mutta aika monet ihmiset tulivat päivän aikana sanomaan, kuinka lähellä finaalia minä olen. En yleensä halua kuulla tuloksia kesken kisan, Mäkelä-Nummela kertoi.

Peruskilpailuissa Mäkelä-Nummela oli ajoittain vaikeuksissa ja kuvasi ampumistaan sutimiseksi. Viiteen 25 kiekon sarjaan mahtui torstainen 20 ja perjantaina kaksi 21 rikotun kiekon sarjaa. Ne hän paikkasi kahdella 24 kiekon sarjalla.

Kokonaistulos 110 riitti hänen onnekseen uusintaan finaalipaikasta, ja sen Mäkelä-Nummela hoiti edukseen. Tie tähtiin oli auki, eikä Mäkelä-Nummela jättänyt sitä käyttämättä.

– Löysin aseen perän paikan, Mäkelä-Nummela kuvasi teknistä oivallusta.

Jälkikasvu kirittää kohta leireillä

Mäkelä-Nummelan arkeen olympiapaikka ei suuremmin vaikuta, mutta päämäärä on selvä. Harjoittelu jatkuu tiiviinä kohti neljättä olympiaetappia.

Leiriseuraa hän saa jo jälkikasvustaankin, sillä poika Patrik Nummela ja tytär Sara Nummela ovat kunnostautuneet tänä kesänä trapissa. Patrik oli kesällä voittamassa alle 20-vuotiaiden MM-joukkuehopeaa Italiasta ja Sara kilpailee syyskuun EM-kisoissa alle 20-vuotiaissa.


Sara Nummela debytoi Hollolassa maailmancupissa kilpailun ulkopuolella. Hän oli äitinsä kera suomalaisista ainoa, jonka kaikki sarjatulokset alkoivat kakkosella. Tulos oli 105.

– Nyt tiedän, millaisia isommat kisat ovat. Toivottavasti menestyn EM-kisoissa, 17-vuotias Sara Nummela sanoi.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt