Turkulainen Miia tekee upeita villasukkia – sai viestin keihäslegendalta: ”Oli vähän outoa neuloa hänen kasvojaan sukkiin”

Julkaistu:

Neulonta
Tämän hetken suosituin aihe villasukissa on valioliigaseura Liverpool.
Miia Sulakoski, 36, oppi neulomaan mummonsa johdolla jo alle kouluikäisenä.

– Olen neulonut niin kauan kuin muistan. Välillä on ollut taukoja, mutta edellisestä on varmaan 10 vuotta.

Harrastus on helppo huomata Sulakosken turkulaisessa kaksiossa, jossa yhdellä seinällä on lankakeriä pursuileva hyllykkö. Suurin osa niistä on kulkeutunut mukana Äänekoskelta, josta Sulakoski muutti Turkuun opiskelemaan pari vuotta sitten.


Käsityöt ovat nykyään kaikenikäisten harrastus, joten siinä ei ole mitään ihmeellistä, että kolmekymppinen neuloo huvin vuoksi sukkia. Se on kuitenkin harvinaista, että sukat saavat myös urheilun ystävien naamat kirkastumaan. Sulakosken käsistä syntyy niin logosukkia kuin urheilijoiden kasvojakin.

– Ihan ensimmäinen urheiluaihe oli varmaan Susijengi vuonna 2014. Niistä sukista tuli elokuun 9. päivä tasan viisi vuotta. Olen tehnyt niitä varmaan kahdetkymmenet sen jälkeen, Sulakoski kertoo.

Susijengin lomassa ovat syntyneet lähes jokaisen SM-liigajoukkueen logoilla koristellut sukat, NHL-sukkia, koripalloseurojen inspiroimia sukkia... Sulakoski laskee, että viimeisen viiden vuoden aikana hän on tehnyt noin 200 paria, joiden lisäksi hänen käsissään on syntynyt lapasia ja pari muutakin projektia. Rapakon taakse ovat lähteneet ainakin yhdet Dallas Stars- ja yhdet San Antonio Spurs -sukat.

– Perussukissa menee ehkä 10 tuntia, monimutkaisemmissa varmaan yhteensä vuorokauden tunnit. Mutta enhän minä niitä koskaan putkeen tee.


Tähän asti Sulakoski on tehnyt urheiluaiheisia sukkia lähinnä pyynnöstä. Jos hän on keksinyt itse hyvän idean ja toteuttanut sukat, niille on aina löytynyt halukas ottaja.

– Joku kysyy, osaisitko tehdä. Sanon, että en tiedä, mutta voin kokeilla. Siitä se lähtee, hän kertoo.Sukkien suunnittelu alkaa siitä, että niihin täytyy löytää sopiva kuva. Sen jälkeen Sulakoski käyttää netistä löytyvää ohjelmaa, jossa kuvan saa muutettua pikseleiksi. Sitten pikselit piirretään paperille ja muokataan sellaisiksi, että ne istuvat neulemalliksi.

Yksi Sulakosken suosituimmista sukkakuvista esittää keihäänheittolegendaa, maailmanmestari Kimmo Kinnusta, joka on Sulakosken tavoin Äänekoskelta.

– Yksi tuttu kysyi, pystyisinkö tekemään ne hänen veljelleen, joka on kova fani. Totesin, että katsotaan. Kimmo oli siitä hankala, että hänestä ei ole hirveästi netissä sellaisia kuvia, jotka pystyisi tekemään hyvin pikseleiksi.Tuttavan veli sai sukkansa, eikä aikaakaan, kun Sulakoski sai Facebookissa viestin itse Kimmo Kinnuselta. Kinnunen halusi samanlaiset, omalla naamallaan koristellut sukat.

– Tämä tuttavan veli oli kertonut sukista Kimmolle, ja hän oli nähnyt ne sitten Facebookissa, Sulakoski kertoo.

– Olemme moikkaustuttuja, kun olemme samalta paikkakunnalta. Siksi olikin aluksi vähän outoa neuloa hänen kasvojaan sukkiin.

Sulakoski ei myy sukkiaan missään, mutta tilauksia tulee silti. Hänellä on nytkin jääkaapin ovessa lista, jossa on yli 10 sukkatilausta. Listassa lukee myös toisen keihäslegendan, Seppo Rädyn nimi.

– Katsotaan, löytyykö hänestä sopivaa kuvaa. Sukat eivät ole kuitenkaan menossa itse Seppo Rädylle, Sulakoski paljastaa.

Suosituin aihe tällä hetkellä on – kenties Valioliigan kauden alkamisen myötä – Liverpool. Teemu Pukkia ei sen sijaan ole kyselty – vielä.


Sosionomiopinnot ovat syöneet aikaa sen verran, että Sulakosken sukkatahti on hiukan hiipunut kahden viimeisen vuoden aikana. Silti puikot heiluvat tasaiseen tahtiin, etenkin syksyllä, sillä joulu on villasukkien sesonkiaikaa. Parasta neulomisessa on oman luovuuden käyttö.

– Tykkään tehdä uudenlaisia sukia. Sitten kun on jotkut tehnyt, tietää pystyvänsä siihen. Hauskempaa on, kun pyydetään sukat, jotka on hankala toteuttaa, Sulakoski sanoo.

Myös Sulakosken opettaja, nyt 84-vuotias mummo, on päässyt ihailemaan lapsenlapsensa töitä.

– Olin vähän aikaa sitten Keski-Suomessa käymässä ja vein mummolle kettukarkkisukat. Muistan, kun pienenä pappa osti aina kettukarkkeja niitä oli aina mummolassa, Sulakoski taustoittaa.