Supertähden lohduton lapsuus: isä hylkäsi ja huumeet veivät äidin – näin Simone Biles nousi urheilun hämmästyttävimmäksi miljonääriksi

Julkaistu:

Telinevoimistelu
Simone Biles on kaikkien aikojen paras naistelinevoimistelija, joka on hypännyt ryysyistä rikkauksiin. Hän ei ole koskaan tuntenut isäänsä, eikä hänen äitinsä kyennyt huolehtimaan lapsistaan.
Maailman mediassa on alkuviikosta hymyillyt yksi urheilun tämän hetken suurimmista tähdistä.

Yhdysvaltalainen telinevoimistelija Simone Biles, 22, teki maansa mestaruuskisoissa historiaa niin kokonaisvoittojen määrässä kuin volttien vaikeudessa. Kaksikymmentä vuotta sitten tuskin kukaan olisi uskonut, että näin voisi käydä.


Simone Biles syntyi 14. maaliskuuta 1997 Ohion osavaltiossa päihderiippuvaisten vanhempien kolmanneksi lapseksi. Hän ei koskaan tuntenut isäänsä, joka jätti perheensä.

Simonen äidin Shanonin alkoholi- ja huumeongelma paheni niin, ettei hän kyennyt huolehtimaan neljästä lapsestaan. Kolmivuotiaasta alkaen pikku-Simone sisaruksineen otettiin useita kertoja huostaan.

– Vaikka olin nuori, kun meidät sijoitettiin, muistan miltä tuntui olla siirreltävänä ja ylenkatsottuna. Tuntui siltä kuin kukaan ei olisi tuntenut minua, eikä halunnut tuntea minua, kuin lahjoillani ja mielipiteilläni ei olisi ollut merkitystä, Simone Biles on muistellut myöhemmin.

Apuun tuli Simonen äidinisä Ron Biles uuden vaimonsa Nellien kanssa. Pari oli köyhistä oloista ja odottanut pääsevänsä raskaan työuran jälkeen eläkepäivinään lepäämään. Teksasissa asuva Ron Biles ei kuitenkaan voinut kääntää Simonelle ja muille tyttärenlapsilleen selkäänsä.

– Sosiaalityöntekijä soitti ja sanoi, että lapset ovat sijoitettuna. Sanoin hänelle, että lähetä heidät minulle. En halunnut, että vieraat kasvattavat heidät.


Lasten oli tarkoitus asua isoisällään vain väliaikaisesti, ja he palasivatkin vielä kotiin. Äidin pahenevan addiktion takia elämä kotona oli kuitenkin mahdotonta. Simonen ollessa kuusivuotias hänen isoisänsä sai luvan adoptoida. Ron Biles oli halunnut adoptoida vain lapsista nuorimman, mutta hänen vaimonsa kehotti ottamaan myös Simonen, jotta sisarista olisi toisilleen seuraa. Kaksi vanhinta lapsista pääsivät asumaan isotätinsä luokse.

Simone osoittautui hymyileväksi ja onnelliseksi lapseksi, joka oli saanut henkistä kanttia varhaislapsuutensa vaikeuksista. Hän oli fyysisesti hyvin aktiivinen. Tuleva telinevoimistelutähti hyppi huonekaluilta ja rakastui isoisän pihan trampoliiniin.

Voimisteluun Simone tutustui kuusivuotiaana päiväkodin retkellä. Ohjaajat kiinnittivät huomiota siihen, kuinka hyvin tyttö osasi matkia isompien lasten kärrynpyöriä ja kehottivat vanhempia tuomaan tytön treeneihin.

Ottovanhemmat veivät ja auttoivat molempia tyttäriään näiden telivoimistelu-uralla vuosia eteenpäin. Simone sai jäädä 13-vuotiaana kotikouluun, jotta hän pystyi nostamaan harjoittelumääriään 30 tuntiin viikossa. Voimisteleville tyttärille rakennettiin kodin lähelle oma sali.


Vaivannäkö kannatti. Tänä päivänä vain 142-senttinen Simone Biles on rikkonut telinevoimistelun ennätyksiä monin tavoin. Hän on myös useiden sponsorien vaalima miljonääri, joka ammattilaisstatuksensa takia opiskelee taloushallintoa etäyliopistossa. Hän käyttää omaa taustaansa ja vaikutusvaltaansa hyväkseen valistamalla kotimaassaan huostaanotettujen lasten määrästä ja heidän huonosta koulutuksestaan.

Omassa elämässä onnea on. Biles on läheinen adoptiovanhempiensa kanssa, jotka edelleen jännittävät hänen suorituksiaan katsomossa. Tukena on myös poikaystävä, Simonen voimistelukeskuksen johtaja ja valmentaja Stacey Ervin Junior, jonka kanssa urheilutähti jakaa pusukuvia kuvapalvelu Instagramissa. Yhdessä pari on adoptoinut ranskanbulldoggi Lilon.Vaikuttaa siltä, että Simone Biles olisi jo saanut kaiken, mutta hän itse tavoittelee yhä enemmän.

– Tuntuu, että joka päivä harjoituksissa hämmästytän itseäni, joten katsotaan mitä vielä tapahtuu, Biles kommentoi USA:n mestaruuskisoissa historiallisten liikkeidensä onnistuttua.

Urheilijoiden voimaannuttaja

Tammikuun 15. päivä 2018 telinevoimistelun kirkkain tähti Simone Biles myönsi, että USA:n maajoukkueen entinen lääkäri Larry Nassar oli käyttänyt hyväkseen myös häntä.

– Ei ole normaalia saada luotetulta joukkuelääkäriltä mitä tahansa hoitoa ja viitata siihen kammottavasti ”erikoishoidoksi”, Biles kirjoitti tiedotteessaan.

Hän on ollut yksi monista, sillä vuodesta 2016 yli 300 voimistelijaa on syyttänyt loppuelämäkseen vankilaan tuomittua Nassaria seksuaalisesta hyväksikäytöstä.

Biles mietti pitkään oman kokemuksensa kertomista, mutta on sittemmin ollut näkyvästi esillä kommentoimassa yhtä urheiluhistorian pahimmista skandaaleista. Yhdysvaltojen tämän vuoden mestaruuskisoissa hän itki kameroiden edessä kertoessaan, miltä tuntuu urheilla järjestölle, joka ei pystynyt suojelemaan urheilijoita.
Yhdysvaltojen kongressin teettämän tutkimuksen mukaan maan olympiakomitea, voimisteluliitto, FBI ja Michiganin yliopisto tietoisesti salasivat sen, että Nassar oli käyttänyt urheilijoita hyväkseen.

Biles on kritisoinut syyllisiä, mutta myös halunnut voimaannuttaa urheilijoita. Palattuaan lähes kahden vuoden kilpailutauolta suoraan mestariksi viime vuoden USA:n mestaruuskisoissa hän esiintyi itse suunnittelemassaan sinivihreässä asussa. Väri symboloi seksuaalisen hyväksikäytön estämistä ja tietoisuuden kasvattamista.

– Kuultuani ystävieni ja muiden selviytyjien urheita tarinoita tiedän, ettei tämä kamala kokemus määrittele minua. Olen paljon enemmän kuin tämä, Biles on kirjoittanut.

Lähteet: Wikipedia, The Daily Mail, The Guardian, CNN, Simone Bilesin nettisivut.

Ennätysten rikkoja

Yhdysvaltojen mestaruuskisoissa 2019 Simone Biles hyppäsi ensimmäisenä naisena permannolla kaksoisvoltin kerien kolmella kierteellä. Historiallista oli myös puomin alastulona tehty kaksoisvoltti kerien kahdella kierteellä. Voltit pääsevät lajin kansainväliseen sääntökirjaan, kun hän esittää ne syksyn MM-kisoissa.

Bilesin vuosien 2018 ja 2019 permanto ja hyppy ovat kaikkien aikojen vaikeimmat naisten telinevoimistelussa.

Biles on esittänyt ensimmäistä kertaa uusia liikkeitä myös aiemmin urallaan. Harjoituksissa hän esittää vielä vaikeampia liikkeitä kuin kilpailuissa, joten lisää on tulossa.

Naistelinevoimistelijoista eniten neliottelun MM-kultamitaleja ja MM-mitaleja. 14 MM-kultaa, mikä on eniten sekä nais- että miestelinevoimistelijoista.

Toinen amerikkalaisnainen, joka on voittanut maansa neliottelun mestaruuden kuusi kertaa.

Neljä olympiakultaa Riosta 2016.

Lähteet: Naisten telinevoimistelun lajipäällikkö Satu Murtosen haastattelu, Wikipedia