Historiaa tehnyt Simone Biles on omassa luokassaan – suomalaisasiantuntija ylistää: ”Näen tällaista ensimmäisen kerran”

Julkaistu:

Telinevoimistelu
Telinevoimistelun lajipäällikkö Satu Murtonen kertoo Ilta-Sanomille, miten kovan suorituksen Simone Biles teki viikonloppuna.
Simone Biles, 22, sykähdytti urheilumaailmaa viikonloppuna telinevoimistelun Yhdysvaltojen mestaruuskisoissa. Nelinkertainen olympiavoittaja teki kaksi ennennäkemätöntä suoritusta kilpailun aikana.

Perjantaina hänestä tuli ensimmäinen nainen, joka on tehnyt permannolla kisasarjassa kaksoisvoltin kolmella kierteellä. Tuolloin hän joutui alastulossa ottamaan tukea matosta, mutta sunnuntaina huippuvaikean liikkeen alastulokin onnistui.

Voit katsoa Bilesin sunnuntaisen permantosarjan alla olevalta, Yhdysvaltojen olympiakomitean jakamalta videolta. Historiallinen liike nähdään ensimmäisessä volttisarjassa.Toinen Bilesin historiallinen suoritus nähtiin puomisarjassa, jonka alastulossa hän teki kaikkien aikojen ensimmäisenä voimistelijana kaksoisvoltin kahdella kierteellä.
Yhdysvaltojen voimisteluliitto jakoi YouTubessa videon Bilesin huimasta puomisarjasta.Biles voitti kuudennen neliottelun Yhdysvaltojen mestaruutensa näytöstyyliin, sillä toiseksi sijoittunut Sunisa Lee jäi 4,950 pisteen päähän. Bilesin ylivoimaa korosti se, että hän keräsi parhaat pisteet permannolta, puomilta ja hypystä. Eritasonojapuilla Biles oli jaetulla toisella sijalla.

Ilta-Sanomien tavoittama Suomen Voimisteluliiton naisten telinevoimistelun lajipäällikkö Satu Murtonen on vakuuttunut Bilesin viikonlopun suorituksista.

– Aivan omaa laatuaan, jos ajattelee, että tehdään kaksi uutta liikettä yhden kisan aikana. Kumpaakaan ei ole kukaan aikaisemmin tehnyt. Saadaan varmasti odottaa pitkään, ennen kuin joku muu pystyy niitä tekemään, Murtonen sanoi IS:lle.

– Hän ei tehnyt missään nimessä sellaista omaa parasta kisaansa, vaikka hän olikin ylivoimainen. Kun Simone Biles on kisassa, muut kilpailevat sijoista kaksi ja kolme. Kukaan ei pysty pistämään hänelle kampoihin tällä hetkellä.

Yhdysvaltojen voimisteluliitto jakoi YouTubessa videon Bilesin huimasta puomisarjasta.


Muun muassa Lontoon olympialaisissa telinevoimistelun tuomarina toiminut Murtonen kertoo, mikä tekee Bilesista niin hyvän.

– Hänen fyysiset ominaisuudet ja se pomppu, mikä sieltä löytyy, ovat omaa luokkaansa. Lisäksi hänen hahmotus siitä, missä hän pyörii on erittäin korkealla tasolla verrattuna keneenkään muuhun.

– Miesten puolella on Kenzo Shirai (japanilainen olympiavoittaja), joka pystyy tehdä 4,5 kierrettä permannolla, mutta naisten puolella Bilesin hyppy on aivan omaa luokkaansa. Juuri ne eteen lähtevät tuplakierteet, jotka tulevat suorien päälle, niitä ei kukaan muu nainen tee.

Ainutlaatuinen lahjakkuus

Murtonen ei ole nähnyt lajissa mukana olonsa aikana Bilesin kaltaista talenttia.

– Olen ollut voimistelussa mukana 40 vuotta, ja näen tällaista ensimmäisen kerran. Mitä olen junioreista nähnyt, niin ei siellä ole ketään missään maassa, joka pystyisi Bilesin tekemiin liikkeisiin. En kuitenkaan voi sanoa, että samankaltaista lahjakkuutta ei löydy, koska ei minulla ole maailmankartalta kaikkien urheilijoiden tiedot tiedossa.

– Simone Biles on joka tapauksessa hyvin poikkeuksellinen.

Onko maailman ykkösellä vielä varaa kehittyä entisestään?

– Eivät hänen rajansa ole vielä tässä. Voidaan odottaa mitä vaan. Aika näyttää, onko hänellä tarvetta tehdä suuremmin ja ottaa riskejä tekemällä enemmän kierteitä, kun hän on jo nyt omassa luokassaan, Murtonen pohtii.

– Hänen kaksoisvoltti kahdella kierteellä tulee puomilta lähes pystyssä alas. Muut saavat tuplavoltin ehkä pystyyn, ja maailmalta löytyy niitä, jotka tekevät sen yhdellä kierteellä. Hänen jokainen volttipätkänsä on sellainen, mitä kukaan muu ei tee.


Murtonen ei näe esteitä Bilesin uran jatkumiselle vielä vuosien ajan. Hän kuitenkin pohtii, mikä olisi urheilijan motiivina jatkaa.

– Hän pystyy edelleen kehittymään, mutta onko hänellä haluja jatkaa seuraavalle olympiadille. Mikään hänen fyysinen ominaisuus ei sitä estä, etteikö hän voisi jatkaa.

Vaikka Bilesilta nähtiin viikonloppuna ainutlaatuisia liikkeitä Murtonen muistuttaa, että Bilesin ero oli muihin nähden suuri jo aikaisemmin.

– Biles oli jo viime vuonna omaa luokkaansa niillä liikkeillä, mitä hän teki MM-kisoissa. Ja nyt kun hän vielä vaikeutti lisää, se kasvattaa hänen eroa muihin entisestään. Jo hänen edellinen taso oli todella kaukana muista. On upeaa nähdä näin lajin sisältä, kun syntyy uusia liikkeitä.

Yhdysvaltalaisen supertähden ylivoimassa on kuitenkin kääntöpuolensakin.

– Toisaalta se tuo semmoisen tuskan, että miten muut pystyvät edes lähelle sitä, mitä hän pystyy tekemään. Hänen suorituksiaan pitää vain katsoa ja ihailla, koska ei ole muita jotka pystyvät tällaiseen.


Bilesin odotetaan dominoivan syksyn MM-kisoissa. Kisat käydään Stuttgartissa 4.–13. lokakuuta.

Korjattu klo 9.31 Kenzo Shirain nimi.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt