Hirviölääkäri hyväksikäytti yli 300 nuorta naista – uhri lähetti hänet pettäneille viestin kyynelehtien: ”Teillä oli yksi tehtävä!”

Julkaistu:

Telinevoimistelu
Larry Nassarin hirmuteot varjostavat yhdysvaltalaista telinevoimistelua. Simone Biles tiivisti monen ajatukset Yhdysvaltojen voimisteluliiton toiminnasta.
Järkyttävä hyväksikäyttöskandaali on ravistellut yhdysvaltalaista telinevoimistelua – julkisesti – vuodesta 2016 lähtien. Tuolloin julkisuuteen levisi tieto Yhdysvaltojen telinevoimistelumaajoukkueen ja Michiganin yliopiston entisen urheilulääkärin Larry Nassarin teoista.

Kansas Cityssä käydään torstaista sunnuntaihin telinevoimistelun Yhdysvaltojen mestaruuskilpailut, ja Nassarin varjo seuraa lajia edelleen.

Nelinkertainen olympiavoittaja, kaikkien aikojen parhaimpana telinevoimistelijana pidetty Simone Biles kritisoi kisa-areenalla antamissaan kommenteissa kovin sanoin Yhdysvaltojen voimisteluliittoa USA Gymnasticsia. Liiton johtohenkilöiden tiedetään olleen tietoinen Nassariin kohdistuneista syytöksistä, mutta niitä ei otettu vakavasti.

Nassar hyväksikäytti kahden vuosikymmenen aikana satoja nuoria voimistelijoita ja muita hoitamiaan urheilijoita naamioimalla tekonsa lääkärintarkastuksiksi ja hoitotoimenpiteiksi. Vuosien varrella moni urheilija kertoi epäasiallisista hoidoista, mutta heidät oli joko vaiennettu tai heidän kertomuksiaan ei oltu otettu tosissaan.

Hirviölääkäri tuomittiin alkuvuodesta 2018 elinkautista vastaaviin rangaistuksiin yli 300 nuoren urheilijan seksuaalisesta hyväksikäytöstä ja lapsipornon hallussapidosta.

Monen muun yhdysvaltalaisen huippuvoimistelijan tavoin myös Biles on vahvistanut olleensa yksi Nassarin uhreista.

Biles murtui kyyneliin

Kyyneleet silmissään puhunut Biles, 22, kertoi, kuinka vaikeaa liiton alaisiin mestaruuskilpailuihin osallistuminen hänelle on.

– Meillä oli yksi tehtävä (olympiakullan voittaminen). Me teimme kaiken, mitä he pyysivät – silloinkin kun emme halunneet. Ja he eivät pystyneet tekemään yhtä hiton asiaa! Teillä oli yksi ainoa tehtävä, kirjaimellisesti yksi tehtävä, ettekä te pystyneet suojelemaan meitä! Biles sanoi.

– En haluaisi itkeä, mutta on vain vaikeaa tulla näihin kisoihin, kun se organisaatio on pettänyt meidät niin monta kertaa.

– Yritän vain ajatella, että olen ammattiurheilija ja täällä edustamassa omaa seuraani. Ei ole helppoa olla täällä, sillä jokainen päivä on muistutus siitä, mitä jouduin käymään ja käyn läpi.


Biles ja muut entiset ja nykyiset voimistelijat ovat vaatineet liittoon täydellistä tuuletusta. Skandaalin jälkimainingeissa kaksi liiton puheenjohtajaa ja moni muu avainhenkilöä on jo jättänyt paikkansa, mutta urheilijoiden mielestä heidän suojelemisekseen ei ole edelleenkään tehty tarpeeksi.

– Mitä enemmän tietoa saan, sitä enemmän minua sattuu. USAG petti meidät. USOC (Yhdysvaltojen olympiakomitea) petti meidät. Moni ihminen petti meidät. Ja he pettävät meidät edelleen. Aito muutos ei ole helppoa mutta on selvää, että paljon töitä on edelleen tehtävänä, Biles twiittasi aiemmin viikolla.

Tuolloin Yhdysvaltojen senaatin asettama tutkimuskomitea oli julkaissut raporttinsa, jonka mukaan USA Gymnasticsin ja Olympiakomitean johtohenkilöiden piittaamattomuus osaltaan mahdollisti Nassarin hirmutekoja.

”Todella surullista”

Bilesin lisäksi muun muassa tämän joukkuetoveri, olympiavoittaja Aly Raisman on ollut äänekkäästi vaatimassa perustavanlaatuista kulttuurinmuutosta yhdysvaltalaiseen telinevoimisteluun. Maa on etenkin naisten puolella lajin ehdoton ykkösmaa, mutta Nassar-tapauksen myötä lajiin pesiytyneet rumat puolet – esimerkiksi urheilijoiden kohtaama fyysinen ja henkinen väkivalta – ovat nousseet tapetille.

Biles itse kertoi, että hänen on vaikea luottaa voimistelu-uransa kannalta tärkeisiin henkilöihin kuten lääkäreihin ja fysioterapeutteihin.

– Se on vain todella surullista. Joka kerta kun menen lääkäriin tai harjoituksiin, jossa minulle tehdään jotain hoitotoimenpiteitä... en halua että minulle tehdään niitä hoitotoimenpiteitä. Minun on käytävä fysioterapiassa, mutta se on vaikeaa... yritämme selvitä siitä, mutta se ottaa aikansa, hän sanoi.

– Olen vahva, pääsen tästä yli. Mutta se on vaikeaa.

Lähteet: Washington Post, The Kansas City Star