Suomalainen wrestling-tähti tylyttää nykypäivän miehiä hauraiksi: ”Kun tulee vähän kritiikkiä, he antavat periksi kannastaan”

Julkaistu:

Showpaini
Michael Majalahti on elänyt unelmaansa wrestling-kehissä jo 25 vuotta.
Starbuck-nimellä kehässä operoivan Michael Majalahden isä oli helluntaisaarnaaja, mutta Ontarion Timminsissä vuonna 1973 syntyneen pojan vaistot vetivät jo nuoresta pitäen muihin ympyröihin.

– Minun lahjani olivat muualla, vaikka vanhemmat olisivat varmaankin nuorempana toivoneet minulle erilaista uraa.

– Pikkupojasta asti fanitin supersankareita. Hulk, Conan Barbaari ja Godzilla olivat suosikeitani. Supersankarifanitus resonoi vahvasti wrestlingin kanssa. Wrestling-painijat ovat kuin supersankareita, jotka elävät, Majalahti vertaa.

19-vuotiaana Majalahti toimi jo kehäkuuluttajana ja TV-juontajana Calgaryssa Rocky Mountain Pro Wrestling -liitolle.

–  Ne ottivat riskin minun kanssani. Olin nuori kundi, joka sai mahdollisuuden, ja purin siihen kiinni.

Ura showpainijana alkoi vuonna 1994, ja se on vienyt miehen nyt jo 22 maahan. Ikimuistoisimmat hetkensä Majalahti on kokenut Japanissa, jossa suomalaisen suosio on valtava.

– Kun pääsin Japaniin, minusta tuli stara kirjaimellisesti yhdessä yössä. Jostain syystä ne diggas minusta sikakovasti. Puolen vuoden jälkeen olin Japanin ainoan viikottaisen wrestling-lehden lukijaäänestyksessä ulkomaalaisista painijoista viiden suosituimman joukossa, Majalahti muistelee.

– Japanissa ihmiset tulevat kadulla antamaan katana-miekkoja. Ne vie minne tahansa, kunhan vain saavat olla hetken seurassani. Missään muussa maassa en ole saanut vastaavaa kohtelua.

Pride-viikko ei kiinnosta

Oskari Pastila teki Majalahdesta vuonna 2016 dokumenttielokuvan Spandex Sapiens. Dokumentissa seurataan Majalahden elämää useamman vuoden ajan, ja siinä avainosassa on Majalahden ja transsukupuolisen painijan Jessica Loven välinen kamppailu. Majalahti pitää yhä ylpeästi kiinni omista konservatiivisista mielipiteistään.

– Dokumentissa aseteltiin vastakkain hänen liberaali elämännäkemyksensä, ja minun konservatiivinen vanhanaikainen kantani. Siitä olen ylpeä, että se vedenjakaja tuli selvästi esille.

Majalahti tylyttää rajusti nyky-yhteiskunnan yleistä asenneilmastoa.

– Olen aina pitänyt itseäni vanhan koulukunnan miehenä. Mies on aina seissyt jonkun periaatteen takana järkkymättä, mutta nykypäivän miehet ovat hauraita siinä, että heti kun tulee vähän kritiikkiä, he antavat periksi kannastaan. Se ei ole miehekästä, se on neitimäisyyttä.


Käynnissä oleva Pride-viikko ei Majalahtea kiinnosta.

– Muut heiluttaa sateenkaarilippua, mutta minä en koske. Se ei puhuttele tai kiinnosta minua. Jokainen elää omaa elämäänsä, mutta minua sylettää se, että meidän yhteiskunnassa sitä aatetta työnnetään joka ikisestä tuutista pakkosyöttönä kurkusta alas.

– Yksi gimma Los Angelesissa sanoi mulle, että älä puhu niistä asioista, mitä vastaan olet, vaan niistä, minkä puolesta olet. Jos projektoi negatiivista kantaa ulospäin, niin kerää itseensä negatiivista energiaa.

Kahdeksan aivotärähdystä

Wrestlingissä loukkaantumiset ja kipu ovat arkipäivää. Majalahti on saanut kolhuista oman osansa.

– Olen saanut kahdeksan aivotärähdystä, kiertäjäkalvo on mennyt, jalkapöytä kääntynyt ympäri niin että kaikki nivelsiteet ovat revähtäneet, sormia on kääntynyt ympäri, nenä on mennyt, ja hampaita on pudonnut suusta. Mulla on ollut krooninen kyynärnivelen tulehdus noin kymmenen vuotta vasemmassa kyynärpäässä, Majalahti listaa.

– Aina olen silti hoitanut ottelut loppuun.


Jo 9-vuotiaana Majalahti vältti niukasti katastrofin, kun stunttipyöräonnettomuus oli viedä liikkumakyvyn.

– Olin lähellä halvaantua. Mun selkäranka vioittui siinä kolarissa, ja siitä lähtien minulla on ollut tuplaskolioosi. Se on osasyy miksi uran alkupuolella iskias meni jatkuvasti, ennen kuin opin suojelemaan kroppaani alastuloissa.

–  Saksassa vuonna 2009 vuodin päästäni niin paljon verta, että se oli kuin Passion of the Christista. Kehässä oli jo niin liukasta, että oli vaikeaa säilyttää tasapaino. Kyllä oli kevyt olo ottelun jälkeen!

Viikonloppuna vastassa tuttu taistelupari

Tämän viikon lauantaina järjestettävässä Rauma Wrestling Aidissa Majalahden yritys SLAM Wrestling Finland on pääjärjestäjä. Idea tapahtumaan tuli Duchennen lihasdystrofiaa sairastavalta Riku Forsströmiltä, ja osa tuotoista menee lihastautiliitolle. Raumalla nähdään painijoita yhdeksästä eri maasta.

Majalahti kohtaa Raumalla tutun vastuksen, japanilaisen Yoshihiro Tajirin.

– Hän avasi minulle oven Japaniin. Olen voittanut kahdesti wrestlingin Japanin mestaruuden, ja voitin hänet molemmilla kerroilla, joten meillä on historiaa.


Valmistautumisessa otteluun Majalahti painottaa mielikuvaharjoitteita.

– Palautan mieleeni niitä asioita, jotka ovat toimineet aina ennekin. Ei mun tartte kahtakaan sanaa puhua sen jätkän kanssa, me molemmat tiedetään mitä tehdä. Kun h-hetki tulee, olemme kuin maalaajia: edessä on tyhjä kangas, ja sitten ruvetaan vain räiskimään.

Uraa wrestlingkehässä Majalahti, 46, ei ole vielä valmis laittamaan pakettiin.

– Haluaisin jatkaa vähintään 50-vuotiaaksi, sitten katson miltä tuntuu. Elämä on elämistä varten, ja otan tämän haasteena: katson miten pitkälle mä pystyn!

ISTV näyttää lauantaina suorana Rauma Wrestling Aid -tapahtuman. Lähetys alkaa noin kello 18.

Michael Majalahti

Syntyi: Timminsissä, Kanadan Ontariossa 24.4.1973.

Asuu: Espoossa

Perhe: Vaimo Diana Majalahti

Harrastukset: Musiikki (laulaja bändeissä Stoner Kings, Angel of Sodom ja Crossfyre.)

Muuta: Tekee voice-over -töitä, on ammattigraafikko ja personal trainer.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt