Vilja, 11, oli leuanvedon MM-kisojen nuorin kilpailija – innostui lajista lehtijutun perusteella: ”Harrastan ainakin niin kauan”

Vilja Hujanen osallistui 11-vuotiaana ensimmäisiin aikuisten MM-kisoihinsa leuanvedossa. Tavoitteita riittää tuloksen suhteen ainakin seuraavaan merkkipaaluun asti.

25.6.2019 16:48

Espoossa käytiin kesäkuun puolivälissä historian ensimmäiset leuanvedon MM-kilpailut. Samalla vasta 11-vuotias akaalainen Vilja Hujanen kilpaili ensimmäistä kertaa aikuisten sarjassa.

Lisäpainoleuanvedon alle 50-kiloisten naisten sarjassa oli neljä kilpailijaa, joiden joukossa Hujanen sijoittui neljänneksi. Hän onnistui kuitenkin aikuisia vastaan hienosti ja veti leuan 15 kilon lisäpainolla. Tämä on nuoren vetäjän oma ennätys ja jäi pronssimitalista vain neljän kilon päähän.

Hujanen, joka oli alle 40 kilon painoisena selvästi sarjansa kevyin kilpailija, viihtyi aikuisten sarjan debyytissään hyvin.

– Oli tosi kivat kisat. Ja olen kyllä ylpeä, että tein oman ennätykseni. Enkä jäänyt kovin kauas kolmossijasta, vaikka muut olivatkin aikuisia, hän sanoi.

Leuanveto ei ainakaan vielä ole erityisen yleinen harrastus kilpaurheilumielessä. Sekä Vilja että hänen isänsä Sami Hujanen ovat kuulleet usein uteluja, että voiko leuanvetoa tosiaan harrastaa. Kyllä voi, ja Hujasen perheessä se selvisi lehtijuttua lukiessa.

Lehdessä oli artikkeli vasta seitsemänvuotiaasta Alarik Laasalasta, joka on Hujasten tavoin kotoisin Akaalta. Hän oli käynyt SM-kisoissa vetämässä leukoja.

– Isä näytti minulle, että katso, tässä olisi tällaista lisäpainoleuanvetoa. Innostuin heti ja kokeilimme sitten välittömästi laittamalla repun selkään ja sinne lisäpainoja, Vilja kuvaili leuanvetoharrastuksen aloittamista.

– Näin se meni, Vilja halusi jutun nähtyään kokeilla heti. Ja tykkäsi, Sami-isä vahvisti.

Isä ja tytär haluaisivatkin levittää tietoa siitä, että leuanvetoa voi harrastaa kilpailumielessä. Myös lapset voivat.

Kilpailuvietti vei mennessään

Vilja harrasti aiemmin kilpahiihtoa. Leuanveto kävi tuolloin hyvin oheisharjoittelusta ja sopi toisen lajin kanssa hyvin yhteen. Nuori MM-nelonen kertoi, että kova kilpailuvietti veti häntä vahvemmin leuanvedon pariin.

– Olen tosi kilpailunhaluinen. Koska leuanveto on muutenkin kivaa, ja siinä saa kilpailla tuollaisissa vähän suuremmissakin kisoissa, pidän siitä kovasti.

Kisat tosiaan ovat ainakin nimellisesti varsin isoja, sillä ennen MM-kisoja Hujanen on kilpaillut vain eri ikäluokkien SM-kisoissa.

Hujanen teki MM-kisoissa uuden ennätyksensä.

Lisäpainoluokan lisäksi leuanvedossa kilpaillaan myös toistoleuanvedossa. Siinä missä lisäpainoleuanvedossa on tarkoitus suorittaa yksi toisto mahdollisimman suurilla lisäpainoilla, toistoleuanvedossa kiskotaan omalla painolla mahdollisimman monta hyväksyttyä leukaa peräkkäin.

Vilja Hujanen on kilpaillut molemmissa, mutta lisäpainoleuanveto on hänen omien sanojensa mukaan ”enemmän minun juttuni”.

– Vilja on osallistunut myös toistokisoihin, mutta näissä MM-kisoissa hän kilpaili vain lisäpainoissa, koska ei mahtunut joukkueeseen toistopuolella, Sami Hujanen selvitti.

– Joo. Mutta on lisäpainoleuanveto on silti ollut aina kivempaa, Vilja painotti.

Nuorella urheilijalla on lajissaan myös tulevaisuuteen asetettuja tavoitteita.

– Iskälle lupasin MM-kisojen jälkeen, että harrastan lisäpainoleuanvetoa ainakin niin kauan, että saan nostettua 20 kiloa, hän avasi suunnitelmiaan.

– Hänen ei siis tarvitse minulle luvata mitään, mutta on totta, että hän sanoi minulle juuri näin, isä selvensi Viljan naurahtaessa taustalla.

Milloin luulet, että 20 kiloa nousee?

– No jos nyt meni 15, niin ei siihen nyt varmaan... joku pari vuotta, tai vuosi.

Seuraavaksi toistoleuanvedon SM-kisat syksyllä

Suomen leuanveto Ry:n kisakalenterissa olisi seuraavana vuorossa toistoleuanvedon SM-kisat syyskuun lopulla. Toisin kuin MM-kisoissa, siellä mukana ovat myös juniorisarjat.

Sami Hujanen pitää leuanvetoa sen verran repivänä lajina, että kilpailuväli on pidetty suhteellisen väljänä.

– Jos Vilja haluaa ja intoa riittää, niin sitten voisimme mennä seuraavaksi niihin toistokisoihin.

Ja kyllähän halua ja intoa riittää.

– Joo. Sinne mää meen, Vilja totesi.

Leuanvedon lisäksi aktiivinen nuori urheilija on harrastanut pitkään myös yleisurheilua ja lisäsi hiljattain lajivalikoimaansa rock ’n’ roll -tanssin. Monipuolisen liikkujan suosikkilajit yleisurheilussa ovat korkeushyppy ja aitajuoksu. Matalimman aidan etsimisestä tai rimanalituksista ei siis ole tietoakaan.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?