Olympiakomiteassa harmitellaan Ruotsin menetystä: ”Tukholman kisat olisivat olleet meille kuin kotikisat”

Julkaistu:

Olympialaiset
Olympiakomitea miettii syksyllä, mitä oman olympiahankkeen kanssa tehdään.
Olympiakomitean toimitusjohtaja Mikko Salonen myöntää suoraan, että Tukholman jääminen kakkoseksi talviolympialaisten järjestämiskilvassa harmittaa. Tukholman olympiahanke hävisi vuoden 2026 kisaisännyyden Italian Milanolle ja Cortina d’Ampezzolle, kun Kansainvälinen olympiakomitea KOK äänesti kisaisännästä Sveitsin Lausannessa.

– Tukholman kisat olisivat olleet meille kuin kotikisat. Pohjoismaissa ei ole pitkään aikaan ollut olympialaisia, eikä Ruotsissa koskaan talviolympialaisia, Minskistä Euroopan kisoista puhelimeensa vastannut Salonen sanoi STT:lle.

Salonen arvioi, että Tukholman hanke olisi vastannut Italian hanketta paremmin KOK:n uudistuksiin, joita kutsutaan Agenda 2020:ksi.

– Molemmat olivat hyviä hankkeita, mutta Tukholma olisi pystynyt järjestämään kisat kestävämmin ja kustannustehokkaammin, Salonen arvioi ja muistutti, että nyt olisi ollut tilaisuus myöntää ensi kertaa kisat kahteen maahan. Tukholman kisojen kelkkailu olisi ollut Latviassa.

Ensin keskustellaan ruotsalaisten kanssa

Italiassa huomiota herättää kisapaikkojen ripottelu vuoristoon, mutkaisten teiden taakse. Monella ovat muistissa vuoden 2006 Torinon kisat, joissa urheilijat ja muut kisavieraat viettivät päivittäin tuntikausia kuljetuksissa.

– Paperilla liikenneyhteydet voivat näyttää hyviltä, mutta mikä on todellisuus, Salonen sanoi.

Tukholman voitto olisi tiennyt Suomen omalle mahdolliselle olympiahankkeelle aikalisää. Kiire ei ole Salosen mielestä nytkään, vaan Olympiakomitea puntaroi syksyllä, mitä seuraavaksi tehdään.

– Keskustelemme ensin myös ruotsalaisten kanssa, mitä he aikovat tehdä. Nyt on ennenaikaista arvioida sitä, mitä Suomi tekee olympiahaun osalta, Salonen sanoi.

Huhtikuussa julkistettu selvitys osoitti, että Suomen rahkeet voisivat kestää olympialaiset talvikisat, mutta eivät kesäkisoja. Helsingissä on järjestetty kesäolympialaiset 1952, mutta vuoden 2006 talvikisat Helsingin, Lahden ja Norjan Lillehammerin yhteishanke hävisi Torinolle.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt