Homoseksuaalia urheilijaa uhkaa karkotus Britanniasta: ”Tunnen oloni toivottamaksi ja masentuneeksi”

Julkaistu:

RUGBY
Kenialaista turvapaikanhakijaa ja rugbypelaajaa Ken Machariaa vaaditaan poistumaan Britanniasta.
Turvapaikanhakijaa ja rugbyseura Bristol Bisonsin homoseksuaalia kenialaispelaajaa Ken Machariaa uhkaa BBC:n mukaan karkotus Britanniasta Keniaan.

Macharia, 39, ja hänen laaja lähipiirinsä vastustavat karkotusta. Machar pelkää turvallisuutensa puolesta, jos hänet karkotetaan, koska homoseksuaalisuus on Keniassa laitonta.

The Guardianin mukaan Macharia saapui opiskelijaviisumilla Britanniaan vuonna 2009. Hän opiskeli insinööriksi ja sai työviisumin.

Macharia asui Bristolin kaupungissa äitinsä lähellä ja hänestä tuli seksuaalivähemmistöille myönteisen rugbyseura Bristol Bisonsin jäsen. Pelaamisen lisäksi hän toimi seurassa muun muassa ensihoitajana ja valokuvaajana.

Hänestä tuli yksi seuran pidetyimmistä jäsenistä.

Vuonna 2016 Macharian työviisumi päättyi. Siitä lähtien Macharia on hakenut turvapaikkaa. Marraskuussa 2018 Macharian turvapaikkahakemus hylättiin ja hän asui Colnbrookin vastaanottokeskuksessa.


Yli satatuhatta ihmistä allekirjoitti The Guardianin mukaan adressin Macharian puolesta, jottei häntä karkotettaisi Keniaan ja hän saisi turvapaikan. 21. marraskuuta 2018 Macharian maastakarkotusta päätettiin lykätä ja 28. marraskuuta hän pääsi takuita vastaan vapaaksi.

”Emme luovuta”

Macharia sai 3. kesäkuuta sisäministeriöltä kirjeen, jossa turvapaikkahakemus oli hylätty ja häntä vaadittiin poistumaan Britanniasta.

– Odotan asianajajani mielipidettä. Tunnen oloni toivottomaksi ja masentuneeksi. Tuntuu kuin elämä olisi mennyt todella, todella huonoon jamaan, Macharia kommentoi BBC:lle kuultuaan päätöksestä.

Bristol Bisons jakoi kirjeestä kuvan Instagram-tilillään.– Ilmoitamme raskain mielin, että Kenneth sai sisäministeriöltä kirjeen, jonka mukaan hän ei saa jäädä Britanniaan. Taistelu ei ole ohi. Tarvitsemme tukeasi pitääksemme Kenin kotona ystäviensä ja perheensä parissa. Jaa (tämä kuva) ja tue Keniä hänen taistelussaan. Emme luovuta, emme anna hänen tulla vainotuksi, koska hän on oma itsensä, seura kirjoitti julkaisussaan.– Jälleen onnistunut ilmoittautuminen torstaina Keniltä, jolla on joukkueensa vankkumaton tuki takanaan, Bristol Bisons kertoi kuvassaan Twitterissä.

Karkotusta lykätään

Macharian maastakarkotusta päätettiin lykätä 6. kesäkuuta. Päätöksestä huojentunut Macharia oli yhä peloissaan.

– Se oli suuri helpotus, sillä huolehdin siitä, voisinko mennä tänään kotiin, Macharia kommentoi BBC:lle.

– Mutta minulla ei ole vieläkään lupaa pysyä Britanniassa, joten tilanteeni on vielä epävarma.

Bristol Bisonsin kapteeni Murray Joneskin oli helpottunut lykkäyksestä.

– Olemme erittäin iloisia tänään, mutta se (maastakarkoitus) ei ole missään nimessä ohi, Jones kertoi BBC:lle.

– Meidän täytyy yhä taistella ja tukea häntä. Meidän täytyy koota adressi ja rahaa juridisiin kuluihin. Se auttaa häntä jäämään tähän maahan.

Macharia pelkää joutuvansa vainotuksi, jos hänet karkotetaan Keniaan. Ihmisoikeusjärjestö Human Richts Watch paljasti vuonna 2016, että monilla seksuaalivähemmistön edustajilla oli Keniassa lähes päivittäin turvallisuushuolia.