Lypsykarjatilallinen Heli Heikkinen, 51, tavoittelee MM-kultaa – on yhä voittamaton toistoleuanvedossa: ”Olen kovassa kunnossa”

Historian ensimmäiset leuanvedon MM-kisat käydään viikonloppuna Espoossa. Voittamaton Heli Heikkinen lähtee kilpailemaan mestaruus mielessään. ISTV välittää kilpailut suorana lähetyksenä.

Heli Heikkinen on lypsykarjatilallinen ja voittamaton leuanvetäjä.

14.6.2019 13:57

Leuanvedon Suomen mestaruuksista on kisattu jo pitkään, mutta 15.–16. kesäkuuta Espoossa mitellään ensimmäistä kertaa maailmanmestaruuksista.

Mestaruuksia tavoitellaan kahdessa lajissa: lisäpainoleuanvedossa ja toistoleuanvedossa. Toistoleuanvedossa suomalaiskatseet kääntyvät naisten alle 60-kiloisten sarjassa Heli Heikkiseen, 51, joka ei ole hävinnyt lajissa vielä yhtään kilpailua.

Lisäpainoleuanvedossa tarkoituksena on suorittaa yksi hyväksytty toisto mahdollisimman suurilla lisäpainoilla. Yrityksiä on kullakin käytössä kolme kappaletta.

Toistoleuanvedossa yrityksiä on vain yksi. Siinä ideana on tehdä yhtäjaksoisesti mahdollisimman monta hyväksyttyä toistoa.

Heikkinen on kilpaillut molemmissa, mutta MM-kisoissa hän osallistuu päälajiinsa toistoleuanvetoon. Tuloskunto on kuitenkin arvoitus, sillä tänä vuonna Heikkinen on kilpaillut vain lisäpainoleuanvedossa.

– Treenisysteemini on sellainen, etten testaa toistomaksimia ikinä. Kun minulla ei ole toistokisoja tältä vuodelta alla, ei ole hajuakaan, missä tulostaso menee, Heikkinen sanoi Ilta-Sanomille.

Aivan rapakunnossa moninkertainen Suomen mestari ei varmasti ole, sillä hän on tehnyt lisäpainoleuanvedossa tänä vuonna ennätyksensä.

– Treenit osoittavat, että olen kovassa kunnossa. Maksimivoima on kehittynyt, hän sanoi.

Vain voitto kelpaa

Heikkisen leuanvetoharrastus alkoi vuoden 2012 lopulla, kun karjatilan emäntä sai joululahjaksi leuanvetotangon. Hän veti ensiyrittämällä viisi leukaa ja innostui hyvän alun jälkeen lajista.

Alla olevalla videolla Heikkinen tekee harjoituksissa 10 kertaa 10 toiston sarjan mahdollisimman nopeasti.

Ensimmäiseen kilpailuunsa Heikkinen osallistui reilun vuoden kuluttua tammikuussa 2014. Hän sijoittui lisäpainoleuanvetokilpailussa toiseksi. Saman vuoden heinäkuussa hän osallistui ensimmäistä kertaa toistokilpailuun ja voitti Suomen ennätystuloksella, 26 toistoa. Sittemmin hän on kohentanut ennätystään 46 toistoon.

Ilman tappioita kisaavan Heikkisen tavoite historian ensimmäisiin MM-kisoihin on selkeä.

– Suomen cupeissa ja SM-kisoissa tavoittelen aina omaa ennätystä, mutta nyt MM-kisoissa tavoitteena on vain voitto.

Voittamaton yhä

Hänellä ei kuitenkaan ole selkeää käsitystä siitä, millaisella tuloksella voitto olisi otettavissa.

– Olen koittanut katsella Youtubesta, mutta ei sieltä tai muualtakaan internetistä oikein löydy muiden kilpailijoiden tuloksia. Vaikea sanoa, millaista tulosta vaaditaan.

Koska Heikkinen ei ole ikinä hävinnyt toistoleuanvedossa, voittamattomuudesta on kehittämässä jopa hienoinen painolasti.

– Kyllä se vähän sellainen painolasti alkaa olla, mutta ei häviäminen minua pelota. Joskus joku minut voittaa joka tapauksessa, hän pohti.

MM-kisojen ajankohta on lypsykarjatilalliselle kaikkea muuta kuin ihanteellinen. Heikkisen mukaan toukokuun loppu ja kesäkuun alku ovat hänelle vuoden kiireisintä aikaa töiden puolesta, eikä treenaamiseen oikein liikene aikaa.

– Kisat ovat minun kannaltani pahimpaan mahdolliseen aikaan. Tässä oli toukotyöt, piti saada eläimet laitumelle ja juuri saatiin säilörehut tehtyä. Töissä menee tähän aikaan vuodesta aamukuudesta iltakymmeneen, mutta työt on tehtävä.

Koko muun vuoden Heikkinen sanoo pystyvänsä yhdistämään harjoittelun ja työt mainiosti. Töitä on lähinnä aamulla ja illalla, joten päivällä on aikaa treenata.

Nyt kuitenkin ajankohdasta johtuen edellinen harjoituskerta on viime viikon perjantailta. Viimeinen viikko ennen kilpailua on ollut puhtaasti huoltava, sillä aikaa varsinaiseen harjoitteluun ei ole ollut.

Heikkinen tavoittelee viikonloppuna maailmanmestaruutta ja voittamattomana säilymistä Espoossa CrossFit 8000 -salilla. Tavoitteen toteutumista voi seurata myös ISTV:n suoran lähetyksen kautta.

Edit. klo 14.43: lisätty sana ”toisto” otsikkoon.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?