Antidopingasiantuntijalta rohkaiseva viesti puhtaille urheilijoille – ”Douppaajien etumatka kaventunut todella paljon”

Julkaistu:

Doping
Urheilijoiden biologisen passin avulla saadaan sekä kiinni dopinghuijareita että pelotellaan kiellettyjen aineiden käytön aloittamista pohtivia.
Nuori ja punapartainen Lasse Vestli Baekken ei ehkä näytä siltä, mutta hän on yksi Pohjoismaiden tärkeimmistä metsästäjistä taistelussa dopingia vastaan.

Norjalainen entinen maastohiihtäjä ja jalkapalloilija Vestli Baekken, 30, työskentelee NAPMU:n johtajana. Agenttiromaanilta kuulostava kirjainyhdistelmä on lyhenne Pohjoismaiden yhteisestä urheilijoiden veri- ja steroidiprofiilien analysointiyksiköstä.

Vestli Baekken tutkii päivittäin huippu-urheilijoiden biopassitietoja toimistossaan Ullevaalin stadionin uumenissa Oslossa. Jos tiedoissa näkyy dopinginkäyttöön viittaava poikkeama, hän käynnistää prosessin, joka parhaimmillaan johtaa dopingkäryyn ja kilpailukieltoon.

– Puhtaat urheilijat ovat varmasti tyytyväisiä siitä, että olemassa on tämä lisäkeino dopingin käytön paljastamiseen. Huijarit ovat varmasti toista mieltä, sanoo Suomeen yhteistyökumppaneitaan Suomen urheilun eettiseen keskukseen Suekiin tapaamaan tullut Vestli Baekken.

Vuoden 2009 lopulla käyttöön otetun urheilijan biologisen passin avulla on maailmanlaajuisesti saatu kiinni yli 150 dopingin käyttäjää. Lisäksi passin avulla on kohdennettu dopingtestejä, joissa on jäänyt kiinni yli 500 urheilijaa.

Vestli Baekken sanoo, että biologinen passi ja muut dopingtestauksessa tapahtuneet innovaatiot ovat tasoittaneet kilpailutilannetta kiellettyjen aineiden käyttäjien ja puhtaiden urheilijoiden välillä.

– Kiinnijäämisen riski nousee koko ajan. Lisäksi ainemäärä, jota huijari voi kiinni jäämättä käyttää, pienenee. Puhtaille urheilijoille tämä tarkoittaa sitä, että heidän todennäköisyytensä voittaa ilman dopingia kasvaa.

Vestli Baekken seuraa työkseen satojen pohjoismaisten huippu-urheilijoiden biologisia passeja. Hän on nähnyt niissä rohkaisevia merkkejä.

– Epätyypillisiä profiileja veriarvoissa on koko ajan vähemmän. Järjestelmän onnistumisena voi pitää sekä douppaajien kiinnisaamista että sen pelotevaikutusta. Dopingia käyttää entistä harvempi urheilija ja ne, jotka käyttävät, käyttävät entistä pienempiä määriä.

Haastattelua sivussa seurannut Suekin lääketieteellinen asiantuntija Pekka Rauhala, lääketieteen tohtori ja nelinkertainen vapaapainin EM-hopeamitalisti täydentää Vestli Baekkenin sanomaa ja näyttää käsillään eroa, joka on pienentynyt reippaasti.

– Veridopingissa douppaajien etumatka testaajiin on kaventunut kymmenessä vuodessa todella paljon, Rauhala sanoo.

Vuonna 2014 biologisen passin avulla ryhdyttiin seuraamaan myös urheilijoiden steroidiprofiilia.

Rauhalan, 59, mukaan sen avulla pystytään paljastamaan uusi dopinginkäyttäjien ryhmä: heidät, joiden geneettinen poikkeavuus on aiemmin estänyt testosteronin käytön näkymisen virtsanäytteissä.

– Nyt heidät saadaan kiinni. Ennen ei saatu, Rauhala sanoo.

Urheilijan biologinen passi

Urheilijan biologisen passin avulla seurataan pitkällä aikavälillä urheilijan biologisia muuttujia, kuten veriarvoja ja steroiditasoja.

Mittaustulosten perustella jokaiselle urheilijalle määritellään henkilökohtainen profiili ja viitearvot.

Muutokset profiilissa voivat paljastaa dopingin käytön.

Biologista passia käytetään dopingtestauksen kohdentamisen ja ajoittamisen apuna.

Passin avulla voidaan myös epäsuorasti osoittaa dopingin käyttö. Passitietojen perusteella on maailmanlaatuisesti saatu kiinni ja tuomittu kilpailukieltoon yli 150 urheilijaa.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt