Helsingin juoksu­tapahtumassa ihmisiä ambulanssi­hoitoon – ”Vesikatastrofi, en ole ikinä ollut tällaisessa tapahtumassa” - Muut lajit - Ilta-Sanomat

Helsingin juoksu­tapahtumassa ihmisiä ambulanssi­hoitoon – ”Vesikatastrofi, en ole ikinä ollut tällaisessa tapahtumassa”

Helsinki Half Marathon -tapahtumassa on ollut vesipulaan uupuneita urheilijoita.

Ambulanssi reitin varrella.­

8.6.2019 12:07 | Päivitetty 8.6.2019 13:58

Suositussa Helsinki Half Marathon -urheilutapahtumassa on ollut pulaa juomavedestä ja osa kilpailijoista on uupunut.

Urheilutapahtuman järjestäjiin kuuluva Tapani Virtanen myöntää juomaveden ja urheilujuoman loppuneen juoksureitillä.

– Vesi ja urheilujuomat loppuivat jo noin 17 kilometrin kohdalla. Yhdellä juomapisteellä loppuivat juomat. Urheilijat olivat hetken aikaa ilman juomista ja saivat sitä lopussa lisää, Virtanen kertoi IS:lle puhelimitse.

– Viimeisellä juomapisteellä juomat riittivät loppuun asti 19 kilometrin kohdalla. Maalissakaan vesi ei loppunut. Varmistin nämä tiedot itse.

Tapahtumaan osallistuneen Annen mukaan 12 kilometrin jälkeen vettä ei enää saanut. Mukit olivat lojuneet pöydillä tyhjinä ja hän oli joutunut kaatamaan urheilujuomaa päähänsä. Hänen mukaansa myöskään kaikki eivät saaneet maalissa vettä.

– Reitin varrella näin matkan varrella kolme ambulanssia antamassa ensihoitoa tuupertuneelle juoksijalle, Anne päivitteli IS:lle.

– Vettä olisi varmaankin saanut, jos olisi jonottanut pidemmän aikaa, Anne lisää.

Anne on kokenut juoksija, sillä hän on juossut tämän vuoden aikana jo 1 500 kilometriä.

– Vesikatastrofi, en ole ikinä ennen ollut tällaisessa tapahtumassa. Maalissakin vesi oli loppunut! Olemme maksaneet tästä, joten perusasioiden pitäisi olla kunnossa. Tästä ei jäänyt kiva fiilis, vaikka muuten nautinkin helteestä.

Helsinki Half Marathoniin osallistuneen Jesse Järvensivun mielestä juoksutapahtuma toteutettiin osallistujamäärään nähden hyvin.

– Töölönlahden rannassa ambulanssit tulivat paikalle nopeasti ja juoksijat väistivät asiallisesti tieuran vasemmalle puolelle, Järvensivu perusteli IS:lle puhelimitse.

Kun Järvensivu tuli maaliin ajassa 1.52.29, useammat kylmäkaapit olivat täynnä energiajuomia ja jäätelöä. Tarjolla oli myös karamellejä.

– Väki oli maalissa iloisella päällä. Silmääni ei pistänyt valituksen sorinaa.

Hieman puolen päivän jälkeen kadun varrella odoteltiin yhä ambulansseja. Esimerkiksi Linnanmäen huvipuiston vieressä ensihoitaja odotti maassa makaavan juoksijan kanssa ambulanssia sairaalaan.

– Meillä on ambulanssi paikalla tällä reitillä apuna. Uupuneita urheilijoita on ollut tapahtumassa, Virtanen kertoi.

Virtanen ei osannut sanoa varmuudella, oliko kukaan urheilijoista joutunut sairaalahoitoon. Järjestäjän mukaan tapahtumassa on ollut kuusi juomapistettä kovan helteen takia.

– Se on enemmän kuin melkein missään muussa tapahtumassa. Toki olimme hommanneet mukaan enemmän nestettä kuin aiemminkin. Ensiapuakin on vahvistettu. Tämä helle aiheuttaa tietenkin enemmän ensiaputapauksia kuin viileämmässä lämpötilassa juostu puolimaratoni.

Helsingin kaupungin ensihoidon kenttäjohtajan mukaan paikalle on jouduttu hälyttämään muutamia ambulansseja.

– Siellähän on kisaorganisaatiolla oma ensiapujärjestelmä –ja henkilöitä, mutta kyllä sieltä on muutamia Pelastuslaitoksen ambulanssejakin hälytetty paikalle potilaiden luokse, ensihoidon kenttäjohtaja kommentoi IS:lle puhelimitse.

– Nämä ovat olleet aika klassisia keliin sopivia lämpöuupumisia, fyysistä rasitusta ja kovaa lämpökuormaa.

Osa urheilijoista on viety jatkohoitoon ja osa on jäänyt kisapaikalle omaisten luokse.

Lisätty Helsingin kaupungin ensihoidon kenttäjohtajan kommentit kello 12.22.

Lisätty Tapani Virtasen kommentit kello 13.10.

Lisätty Jesse Järvensivun kommentit kello 13.41.

Korjaus 8.6.2019 klo 13.58: Toisin kuin jutussa ensin luki, Anne ei nähnyt kolmea kilpailijaa tiputuksessa Töölönlahdella, vaan kolme ambulanssia antamassa ensihoitoa tuupertuneelle kilpailijalle koko reitin varrella.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?