Kohtalokas tuplavoltti pakotti olympialaisiin tähtäävän Rosanna Ojalan miettimään uransa jatkoa: ”Onko se sen arvoista?”

Julkaistu:

Viikonlopun SM-kisat ovat Rosanna Ojalalle välietappi kohti isoa unelmaa: olympiapaikkaa.
Telinevoimistelun EM-kisat huhtikuussa 2017: tamperelaisvoimistelija Rosanna Ojala on ponnistamassa permantosarjassaan tuplavolttiin, kun vasemman jalan akillesjänne sanoo naps.

Kisat päättyvät Ojalan osalta jalka paketissa paareille.

Alkaa taas yksi kuntoutusjakso. Se on Ojalalle tuttua, hänellä on aiemmin ollut ongelmia muun muassa polven eturistisiteiden kanssa.

– Olen aina palannut vammojen jälkeen ja päässyt entistä paremmalle tasolle, joten ajattelin, miksen pääsisi akillesjänteen katkeamisenkin jälkeen, Ojala muistelee loukkaantumisen jälkeistä ajatuskulkuaan nyt, kaksi vuotta kohtalokkaan tuplavoltin jälkeen.


Ojala, 24, on kuulunut pitkään suomalaisen naistelinevoimistelun kärkinimiin.

Hän on kerryttänyt SM-mitalien kokoelmaansa 12-vuotiaasta lähtien, saavuttanut neljä aikuisten Suomen mestaruutta ja kiertänyt neljät MM-kisat.

Akillesjänteen katkeaminen oli Ojalan kolmas suuri loukkaantuminen muutaman vuoden sisään. Se pakotti pysähtymään.

– Siinä oikeasti kävi läpi sen ajatusprosessin, haluanko vielä jatkaa. Tiesin koko ajan, että pystyn, mutta onko se sen arvoista, Ojala sanoo.

Ojala tuli lopputulokseen, että kyllä, se on sen arvoista. Eteenpäin häntä ajoi etenkin yksi suuri unelma. Pitkän uran varrelta puuttuvat vielä yhdet kisat – olympialaiset.

– Oli tosi hyvä käydä se ajatusprosessi läpi. Sen jälkeen oli paljon parempi motivaatio, kun oli tullut siihen tulokseen, että on vielä annettavaa. Nyt draivi on tosi vahva.

Tokion olympialaiset ovat olleet Ojalan tähtäimessä siitä lähtien, kun vuoden 2016 olympiakarsinnat jäivät häneltä väliin polvivamman vuoksi.

Lontoon kisoissa 2012 Ojala oli varavoimistelijana, kun Annika Urvikko pääsi monen vuosikymmenen jälkeen suomalaisena telinevoimistelijana olympia-areenoille.

Mikäli Ojalan unelma toteutuu, hän olisi Tokion kisojen aikaan 25-vuotias. Se ei tietenkään ole vielä ikä eikä mikään, mutta moni voimistelija on uransa huipulla verrattain nuorena, parinkympin hujakoilla, osa vieläkin nuorempina.

Ojala ei koe, että hänen parhaat vuotensa olisivat jo takanapäin.

– Henkiset ominaisuudet kehittyvät koko ajan, ja olen vahvempi myös fyysisesti. Eivät ominaisuudet ala vielä 25-vuotiaana heikentyä.

– Voimistelu on muutenkin mennyt pikkutyttöjen lajista koko ajan enemmän naisten lajiksi.


Viikonloppuna Ojala pääsee punnitsemaan oman kovan työnsä, kun Turussa kilpaillaan kaikkien voimistelulajien yhteiset SM-kisat.

Ojala kisaa kahden vuoden tauon jälkeen kaikilla telineillä neliottelussa. Se on ohjelmassa lauantaina.

– En ole asettanut mitään paineita. Nämä kisat ovat enemmänkin steppi kohti syksyä. Isot tavoitteet ovat loppuvuonna, Ojala sanoo viitaten MM-kisoihin, joissa jaossa on jo olympiapaikkoja.

Opintotuki rahoittaa

Telinevoimistelulla ei Suomessa rikastu. Mikäli haluaa harjoitella ja kilpailla huipputasolla, realiteetit tulevat usein vastaan.

Rosanna Ojala on yliopisto-opiskelija, joten opintotuki ja -laina ovat hänelle pääasiallinen keino rahoittaa voimistelua.

Rahallista tukea tulee hieman myös Voimisteluliitolta, minkä lisäksi Ojala tekee silloin tällöin valmennustöitä seurassaan. Sponsorit tukevat tuotteilla.

– Hirveästi muita tulonlähteitä ei ole kuin opintotuki ja -laina. Se on aika normaalitilanne Suomessa urheilijoilla. Jos haluaa panostaa urheiluun, töitä ei oikein pysty tekemään, Ojala sanoo.

– Enhän minä tietenkään vastaan panisi, jos joku alkaisi maksaa mulle palkkaa voimistelusta.

– Olisi tosi siistiä olla ammattivoimistelija, mutta Suomessa ei valitettavasti ole sitä tilannetta. Raha ei kuitenkaan ole itseisarvo, tätä tehdään muista syistä.


Tällä hetkellä Ojala viimeistelee Tampereen yliopistossa kansanterveystieteen kandidaatin opintojaan.

Hän on edennyt opinnoissaan rauhalliseen tahtiin voimistelun ehdoilla.

Kaikkien voimistelulajien yhteiset SM-kisat käydään viikonloppuna Turussa. Naisten telinevoimistelun neliottelu käydään lauantaina ja telinefinaalit ovat vuorossa sunnuntaina.

Rosanna Ojala

 • Syntynyt Hämeenkyrössä 1994 (24-vuotias)
 • Seura: Tampereen Sisu
 • Valmentaja: Ryan Goen
 • Saavutuksia: Pohjois-Euroopan mestari ja nelinkertainen Suomen mestari
 • Opiskelee Tampereen yliopistossa kansanterveystiedettä
 • Tunnetaan myös seiväshyppääjänä, ennätys 390
 • Kilpailee viikonloppuna telinevoimistelun SM-kisoissa: naisten neliottelu on lauantaina ja telinefinaalit sunnuntaina

Kommentit

  Näytä lisää
  Kommentointi on päättynyt