Benedek Olah ei säästele sanojaan: ”Systeeminne on älytön”

Julkaistu:

Pöytätennis
Olahin suuriin tavoitteisiin kuuluu paikka Tokion ensi vuoden olympialaisissa.
Helsingin Ruskeasuon liikuntahallissa pöytätennisharjoituksiin valmistautuu hyväntuulinen pelaaja – lajin suomalaiskeulakuva Benedek Olah.

Leppoisuuteen on syytä, sillä Olah juhli hiljattain Ranskan liigan mestaruutta Jura Morezin joukkueessa. Ranskan liiga on Olahin mukaan tasoltaan Euroopan kovin tai toiseksi kovin sarja.

Katse on kuitenkin kääntynyt nopeasti eteenpäin, sillä Suomi kisaa viikonloppuna Helsingissä EM-paikasta. Joukkue kohtaa lauantaina Turkin sekä Bulgarian ja sunnuntaina Luxemburgin.

Lohkon kaksi parasta pääsee Nantesissa syksyllä pelattavaan pöytätenniksen EM-turnaukseen.

Olahin mukaan Suomella on kelpo mahdollisuudet kisapaikkaan, mutta virheisiin ei ole varaa. Suomen muut pelaajat ovat Alex Naumi, Miikka O´Connor ja Samuli Soine.

– Jos katsoo maailmanlistan sijoituksia, minun pitäisi voittaa omat pelini, Olah tiivistää roolinsa.

”Hemmetin epäreilua”

Olahin suuriin tavoitteisiin kuuluu paikka Tokion ensi vuoden olympialaisissa. Rion vuoden 2016 kisoissa mukana ollut pelaaja ei pidä reiluna, että hänen olympiamahdollisuutensa kärsivät, jos Suomi ei lunasta EM-paikkaa.

– Vaikka voittaisin kaikki EM-karsintapelini, putoan rankingissa noin 20 sijaa, jos emme pääse kisoihin. Mikä järki siinä on? Hemmetin epäreilua, suorapuheinen Olah sanoo.

Puhe kiihtyy entisestään.

– Minun täytyisi vähän liittoutua pienten maiden kanssa, jotta panisimme yhdessä viestiä ITTF:lle (Kansainvälinen pöytätennisliitto), että teidän systeeminne on älytön.

Osa Tokion kaksinpelipaikoista menee maille, jotka saavat olympialaisiin nelinpelijoukkueen. Kisoihin voi päästä myös karsintaturnauksista, ja lisäksi 1–13 urheilijaa valitaan maailmanrankingin perusteella.

Olah sanoo rankingissa nousun olevan tärkeää, koska se helpottaa urakkaa karsintaturnauksissa.

– Silloin ei tule turnauksissa ihan surkeaa arpaa ekalle kierrokselle, rankingissa sijalla 82 oleva Olah sanoo.

Joukkorahoitus onnistui

Yksi Olahia harmittanut asia nähtiin loppuvuodesta, kun Olympiakomitean huippu-urheiluyksikkö julkisti kesälajien tukipäätöksiään. Hänen nimeään ei löytynyt tukiurheilijoiden joukosta.

Kun 7 500 euron tukisumma jäi saamatta, suomalainen pöytätennisväki järjesti Olahille joukkorahoituskampanjan.

– Mesenaattijuttu meni hyvin, ja saimme summan sitä kautta. Esko Heikkinen (Pöytätennisliiton puheenjohtaja) on hommannut kaiken tarvitsemani, Olah kiittää.

Budapestissä asuvan Olahin kevääseen ovat mahtuneet myös MM-kisat. Hän eteni Naumin kanssa nelinpelissä neljännesvälieriin, mutta kaksinpelissä urakka tyssäsi toiselle kierrokselle.

Kaksinpelipettymys vaihtui muutamassa viikossa riemuun Ranskan mestaruudesta.

– Oli ihan huikea fiilis. Voitin tosi hyviä pelaajia ja sain kunnian nostaa pyttyä, Olah sanoo hymyillen.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt