Danielle Lappage tilitti katkerana MM-finaalin dramaattista tappiotaan Petra Ollille – kaunat on nyt haudattu: ”Asiasta ei olla puhuttu täällä sanaakaan”

Julkaistu:

Paini
MM-taistelupari Petra Olli ja Kanadan Danielle Lappage eivät enää mieti dramaattisen loppuottelun tapahtumia.
Petra Olli ja Kanadan Danielle Lappage vertailevat hyväntuulisina sponsorilta saadun tuotekassin sisältöä. Kohtaaminen on lämmin ja tuttavallinen, täynnä huulenheittoa painikavereiden kesken. Asetelma Kuortaneen Urheiluopiston painisalissa on kaukana reilun puolen vuoden takaisista tunnelmista.

Silloin molemmat kyynelehtivät, tosin hyvin eri syistä.

Olli kukisti viime lokakuussa Budapestin MM-kisoissa Lappagen finaalissa dramaattisten vaiheiden jälkeen. Suomalainen kruunattiin lopulta 65-kiloisten maailmanmestariksi kanadalaisen saaman varoituksen ansiosta. Ennen lopullisen tuomion julistamista myös Lappage luuli olevansa voittaja.

Palkintoseremoniassa mestaruudesta liikuttunut suomalainen kyynelehti onnesta, mutta hopeapallilla seisoi syvästi pettynyt Lappage. Sekavista loppuhetkistä ja tappiosta edelleen tyrmistyksissä ollut kanadalainen mökötti kädet taskussa, eikä hopeamitali tuntunut lämmittävän yllätysfinalistia lainkaan.
Olli sekä Lappage ovat kokoontuneet Kuortaneelle massiiviselle naispainileirille, joka vilisee arvokisamitalisteja. Parin viikon leirille osallistuu urheilijoita 18 maasta lähinnä 68- ja yli 70-kilon sarjoista.

Kovatasoinen leiri toi myös Ollin ja Lappagen yhteen, mutta Budapestin MM-maton dramaattisiin tapahtumiin ei olla enää palattu.

–Asiasta ei olla puhuttu täällä sanaakaan. Molemmat haluavat varmasti katsoa jo eteenpäin. Hienoa, että saimme Daniellen tänne, Olli toteaa lyhyesti.


Lappagen lisäksi Kuortaneen molskilla on hikoillut myös muun muassa tuore Aasian mestari, Ollin Rion olympialaisissa pudottanut Kirgisian Aisuluu Tynybekova. Suomalaisen mukaan harjoitusleirin hurja taso on parasta valmistautumista syksyn MM-kisoihin, jossa ratkotaan myös paikkoja Tokion olympialaisiin.

–Salilla on olympiavoittajia ja maailmanmestareita, joten onhan tämä ainutlaatuista näin kotikonnuilla. Tässä on mukava elää tutuissa ympyröissä normiarkea, kun harjoitusvastustajat ja puitteet leirille ovat viimeisen päälle, Olli iloitsee.

Huhtikuussa EM-pronssia Bukarestissa napanneen Ollin valmistautuminen kohti syyskuisia Kazakstanin MM-kisoja etenee suunnitellusti. Tulevat arvokisat ovat tärkeät, sillä Ollin sarjan kuudelle parhaalle irtoaa myös kisalippu Tokion Olympialaisiin.

–Kuortaneen leiri on EM-kisojen jälkeen ensimmäinen kansainvälisen tason harjoitusjakso. Kesäkuun leireilemme Moskovassa. En ole vielä MM-kisakunnossa, mutta vielä ei pidäkään olla, tuumii Olli luottavaisesti.

”Petra on vahva”

–Ai minuako haluatte haastatella?

Kanadan Lappage, 28, on nauravaisen yllättynyt saamastaan mediahuomiosta Kuortaneen painileirillä. Toista kertaa Suomessa vieraileva kanadalainen kehuu pohjoisamerikkalaisen kohteliaasti maan kauneutta ja ylistää Kuortaneen tarjoamia treeniolosuhteita. Viime lokakuinen katkera MM-finaalitappiokin näyttää maistuvan jo painijan suussa astetta paremmalta.

–Olin finaalin jälkeen pettynyt, se on selvää. Jälkeenpäin ajateltuna se oli minulta kuitenkin hieno saavutus. Loukkaannuin Rion olympialaisten verryttelyssä ja jouduin taistelemaan tieni uudestaan huipulle. Siihen nähden MM-finaaliin pääsy oli urani paras suoritus tähän mennessä.

Iloisella tuulella oleva Lappage jatkaa positiivista linjaansa arvioidessaan Ollia vastustajana. Suomalaisen parhaiden aseiden kanssa pitää olla jatkuvasti tarkkana.

–Petra on vahva painija ja hänellä on muutama ovela liike, joita on varottava koko ajan. Petraa vastaan on hauska painia, sillä koskaan ei tiedä mitä ottelussa tapahtuu. Kamppailumme ovat varmasti viihdyttäviä myös katsojille, Lappage arvioi.

Valmentaja-Raska: Olemme aikataulussa

Petra Ollin valmentaja Ahto Raska touhuaa tyytyväisenä Kuortaneen painimolskilla. Raskan poikkeukselliset suhteet ja kansainvälisen painiliiton tuki on tuonut Pohjanmaalle 50 arvokisamitalin naispainivaliot. Se lämmittää valmentajan mieltä.

–Tämä on erinomainen leiri ja upeaa, että saimme näin kovatasoisen porukan Suomeen aina japanilaisia myöden.


Raskan mukaan leiri on painijoille tärkeä sparraustilaisuus, mutta myös valmentajalle anti on iso. Raska näkee lähietäisyydeltä Ollin pahimpien kilpakumppaneiden nykykunnon sekä uudet kikat.

–Näemme mitä kukakin on saanut viime aikoina aikaan. Täällä on niin monta maata mukana, että ammennettavaa myös valmennuksellisessa mielessä riittää. Kaikista eniten tästä saavat kuitenkin urheilijat, kun he pääsevät harjoittelemaan päivittäin parhaiden kanssa, Raska painottaa.

Ollin suhteen Raska on luottavainen ajatellen syksyn MM-kisoja. Kuortaneen leiri käynnistää tärkeän valmistautumisjakson, joka huipentuu syyskuun arvokisoihin.

–Moskovan leirin jälkeen olisi tarkoitus painia joku kovatasoinen kilpailu kenties Turkissa tai Espanjassa. Töitä on vielä paljon edessä, mutta olemme aikataulussa, virolainen vakuuttaa.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt