Urheilulegenda kumosi pullon viinaa päivässä suruunsa – häpeällinen lähentely-yritys suorassa tv-lähetyksessä sai laittamaan elämän uuteen uskoon 60-vuotiaana

Julkaistu:

Jenkkifutis
Joe Namath kohtasi henkilökohtaisen aallonpohjansa tv-kameroiden edessä.
– Haluan vain suudella sinua. Ei minua kiinnosta peli pätkääkään.

Viinanhuuruinen hetki televisiohaastattelussa joulukuussa vuonna 2003 muistetaan Yhdysvalloissa tänäkin päivänä. Amerikkalaisen jalkapallon legenda Joe Namath, tuolloin 60, astui ESPN:n suoraan lähetykseen umpitunnelissa kesken New York Jetsin ja New England Patriotsin välisen ottelun.

Kun kanavan toimittaja Suzy Kolber yritti kysyä Namathilta tämän entisen seuran Jetsin otteista, nojasi silminnähden juopunut Namath kohti naistoimittajaa ja urautti surulliset sanat suustaan.

Kiusaantunut Kolber yritti kääntää puheen takaisin peliin, mutta humalainen Namath oli puheenaiheensa valinnut. Hän halusi suukotella, muu ei kiinnostanut.

Vuonna 2003 sosiaalinen media ei vielä ollut ottanut yhteiskunnasta otetta, mutta klipit tapauksesta levisivät kulovalkean lailla.


Namathin surkea hetki sattui samaan tapaan kuin hänen suurimpansakin: suorassa lähetyksessä miljoonayleisön edessä.

Namath nousi maineeseen pelinrakentajana ensin Alabaman yliopistossa ja sittemmin New York Jetsissä NFL:ssä. Kentällä hänen suurin hetkensä oli kaikkien aikojen kolmannen Super Bowlin voittaminen Jetsin pelinrakentajana. Jets oli suuri altavastaaja, mutta yllätti Baltimore Coltsin tammikuussa 1969. Namath oli ottelun tähti.

Jenkkifutislegenda on nyt 75-vuotias, ja korkki on pysynyt kiinni tuosta surkeasta vuoden 2003 päivästä lähtien. Hän kertoo asiasta tuoreessa elämäkerrassaan All the Way: My Life in Four Quarters.

Hänen mukaansa välikohtaus Kolberin kanssa ”pelasti hänet”, koska se ravisteli ikääntyvän urheilulegendan panemaan asiansa kuntoon.

– Sen hetken aiheuttamasta häpeästä syntyi voima alkaa kohdata riippuvuuteni. Toipumiseni aikana opin ymmärtämään, että käytin avioeroani tekosyynä alkaa taas ryypätä. Sen tajuaminen teki minusta vahvemman, Namath kertoo tuoreessa elämäkerrassaan Washington Postin mukaan.

Kunnes hän ahdisteli Kolberia suorassa lähetyksessä, olivat viina ja bilettäminen aina olleet erottamaton osa ”Broadway Joen” elämää. Namath on usein puhunut avoimesti juhlimisestaan ja naisseikkailuistaan. 1960-70-luvuilla supertähtien oli helpompi pitää rellestäminen suurelta yleisöltä piilossa.

Viina vei miehestä ajoittain parhaan terän peliuran aikana ja otti niskalenkin uran päätyttyä. Ensimmäisen kerran korkki meni kiinni 1987, mutta avioero vuonna 2000 ajoi Namathin taas ryyppäämään. Hävettävä välikohtaus Kolberin kanssa pakotti lopettamaan uudelleen.

– Olin häpäissyt perheeni ja ystäväni, enkä voinut paeta sitä tunnetta. En ole juonut kertaakaan tuon jälkeen.


Namath kertoo, että pahimmillaan hän joi pullon vodkaa päivässä – eritoten viina maistui silloin, kun hän ajoi kotiin terapiaistunnoista. Hän oli terapiassa toipuakseen erostaan.

– Minusta tuntuu kamalalta se, millaiseen tilanteeseen ajoin Kolberin.

– Olisin todennäköisesti kuollut, jos en olisi lopettanut juomista.

Namath pyysi antaakseni tekoaan Kolberilta. Toimittaja puolestaan kertoi taannoin HBO:lle tunteensa tapauksesta.

– Hän on todella hyvä tyyppi, jolle sattui aivan kamala hetki – ja se sattui suuren tv-yleisön edessä.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt