Parantumattomasti sairaalle Rikulle luvattiin lapsena lyhyttä elämää – toteuttaa 39-vuotiaana urheilu-unelmansa sänkyyn kahlittuna

Parantumattomasti sairaan fanin unelma toteutuu. Raumalla nähdään huippuluokan showpainia kesäkuussa.

Showpainitapahtumaa järjestänyt Riku Forsström kärsii parantumattomasta lihassairaudesta. Hän pystyy käyttämään sängyllään maatessa tietokonetta kielensä avulla.

10.5.2019 5:56

Pyhärantalaisen Riku Forsströmin toimisto eroaa suuresti tavallisen tapahtumajärjestäjän työpisteestä.

Hänellä diagnosoitiin vain kolmen ja puolen vuoden ikäisenä Duchennen lihasdystrofia, jota esiintyy noin yhdellä poikalapsella 3 500:sta. Kyseessä on parantumaton lihassairaus, joka johtaa vuosien saatossa täydelliseen liikuntakyvyttömyyteen.

– Käytettävissä olevien tilastojen mukaan noin 80–90 prosenttia diagnosoiduista on menehtynyt 26 ikävuoteen mennessä, Rikun veli Juha kertoo.

Ihoden kylässä asuva Forsström ylitti tuon synkeän ennusteen jo aikaa sitten – tänä vuonna hänelle tulee täyteen 40 vuotta. Juhlavuoden kunniaksi Forsström päätti showpainin, eli lajipiireissä ammattipainin, suurena ystävänä järjestää täysiverisen wrestlingtapahtuman kotikaupungissaan.

– Näin massiivista painiproduktiota ei olla tässä maassa toteutettu kotimaisten promootioiden toimesta, Forsström sanoo.

Kesäkuun 29. päivä Raumalla järjestettävä Wrestle Aid kerää painijoita kehään kolmelta eri mantereelta ja kahdeksasta eri maasta, myös Suomesta. Tapahtuman yhtenä järjestäjänä ja illan päätähtenä toimii kanadansuomalainen Michael Majalahti, painijanimeltään StarBuck.

Majalahti on Forsströmin vanha tuttu. Ystävykset tutustuivat toisiinsa 10 vuotta sitten Rumble In Rauma -showpaini-illan suunnittelun tiimoilta. Se oli ensimmäinen painitapahtuma, jota Forsström oli järjestämässä. Wrestle Aid on hänen kolmas tapahtumansa järjestäjänä.

– Työ alkoi jo puolitoista vuotta sitten. Olen auttanut järjestelyissä mahdollisuuksieni mukaan, kuten kontaktoinut mahdollisia sponsoreita ja skoutannut yli 50 painijaa tapahtumaa varten, Forsström kertoo.

– Apunani on onneksi parhaimmat mahdolliset yhteistyökumppanit tärkeimmissä järjestelyissä. Omin voimin näin massiivisen tapahtuman järjestäminen olisi ollut lähes mahdotonta.

Työskentelee sängystään

Forsström on viettänyt viimeiset 25 vuotta elämästään sängyssä. Elämää ylläpitävä hengityskone ja muut lääketieteelliset laitteet ympäröivät häntä, mutta ne eivät kuitenkaan ole ainoat tekniset laitteet hänen arjessaan.

Veljensä rakentaman tietokonekokonaisuuden ansiosta Forsström pystyy käyttämään tietokonetta kielensä avulla. Facebookin ja YouTuben selaamisen lisäksi hän muun muassa editoi videoita ja laatii niihin spiikit tekstistä puheeksi – ohjelman avulla.

Veli on rakentanut Riku Forsströmille tietokonekokonaisuuden, jolla hän pystyy muun muassa editoimaan videoita. Parantumaton lihassairaus ei estä Forsströmiä nauttimasta showpainista ja muista harrastuksista.

Puhetta Forsström pystyy enää tuottamaan sen verran, että pärjää arjessa omaisten ja hoitajien kanssa. Haastattelukysymyksiin hän vastasikin sähköpostin välityksellä. Vaikka Rikun terveydentila vaatii ympärivuorokautista hoitoa, ei se estä showpainista, tieteisfiktiosta ja muista rakkaista harrastuksista nauttimista, ainakaan yleensä.

– Suunnittelimme reissua WWE-tapahtumaan Helsinkiin toukokuulle, mutta se jouduttiin valitettavasti perumaan. Kymmenen tuntia sairaalapaareissa alkaa olemaan jo Rikun voinnin ylärajoilla, omaiset kertovat.

Showpainilla on ollut Forsströmille äärimmäisen iso merkitys jo pienestä pitäen.

– Vammaisena elämässä on paljon haasteita ja joutuu usein taistelemaan oikeuksiensa puolesta. Painiharrastus on antanut voimaa näiden haasteiden voittamiseen, hän kertoo.

– Päällimmäisenä lajissa vetoaa fyysinen spektaakkeli, akrobaattinen taituruus, näyttävät liikkeet ja vaaralliset spotit. Myös tarinankerronta on tärkeä, ellei jopa tärkein osa lajia.

Tuotot hyvään tarkoitukseen

Tapahtumalla kerätään varaa Lihastautiliiton toiminnan tukemiseksi. Riku Forsström haluaa lisäksi tehdä Duchennen lihasrappeumaa ja ALS-tautia tunnetuksi.

Wrestle Aidin järjestäjinä toimivat Forsströmin lisäksi Rauman Lukko, Michael Majalahden edustama SLAM Wrestling Finland ja Toni Järvinen. SLAM Wrestling Finland vastaa painijoista ja kehäelementeistä, kun taas Järvinen toimii paikallisena promoottorina yhdessä Lukon kanssa, jonka omistaman ravintolan kattoterassilla tapahtuma järjestetään.

Kanadansuomalainen Michael Majalahti tähdittää tapahtumaa.

Viime kädessä taiteellinen vastuu on silti tapahtuman ideoineella Forsströmillä, jonka toiveiden mukaisesti painijavalinnat ja illan käsikirjoitus pyritään tekemään.

– Olen tehnyt joitain ehdotuksia tapahtumien kulkuun. En halua kuitenkaan rajoittaa painijoita liikaa, sillä haluan säilyttää otteluissa yllätyksellisyyden, hän toteaa.

WWE-veteraani kruunaa illan

Riku Forsström ei ole ainoastaan vannoutunut painifani, vaan myös myös wrestling-asiantuntija. Hän seuraa muista kamppailulajeista lähinnä UFC:tä ja sumopainia.

– Paini voi vaikuttaa yksinkertaiselta päältäpäin katsoen, mutta esiripun takaa löytyy yllättävän monipuolinen maailma.

– Paikallinen kulttuuri vaikuttaa painiin suuresti ja erilaisia painityylejä ja -ilmiöitä löytyykin ympäri maailmaa: esimerkiksi Meksikossa naamiot ja akrobatia ovat suuressa roolissa, kun taas Japanissa paini on realistisempaa ja urheilullisempaa taistelulajiperinteiden johdosta.

Forsström ja Michael Majalahti ovatkin haalineet Wrestle Aidin ehkä suurimman ulkomaisen tähden, Yoshihiro Tajirin, juuri Japanista. Tajiri tuli tunnetuksi vuosituhannen vaihteessa ECW- ja WWE-organisaatioista.

Vaikka lopullista ohjelmaa ei olla vielä lyöty lukkoon, Forsström lupaa katsojille rahoilleen vastinetta.

– Kaikki esiintyjät ovat kovan luokan talentteja, joten odotettavissa on huippuluokan toimintaviihdettä alusta loppuun.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?