Kolumni: Ihmelapsen leima ei ole helppo – 14-vuotias koulupoika pääsi niskan päälle shakin maailmanmestaria vastaan - Muut lajit - Ilta-Sanomat

Kolumni: Ihmelapsen leima ei ole helppo – 14-vuotias koulupoika pääsi niskan päälle shakin maailmanmestaria vastaan

Elämä on todennäköisyyksiä, joista vain yksi toteutuu, mutta moneen variaatioon kannattaa varautua, kirjoittaa Johanna Nordling.

24.4.2019 14:30

Shakki, tuo älylaji, on saamassa uuden tähden. Hänen nimensä on Vincent Keymer ja hän on 14-vuotias koulupoika Mainzista, Saksasta.

Tällä viikolla Keymer osallistuu maailman huippupelaajien turnaukseen Baden-Badenissa. Heti avauspelissään pyöreäposkinen koululainen onnistui pääsemään välillä jopa niskan päälle hallitsevaa maailmanmestaria Magnus Carlsenia vastaan mutta hävisi lopulta seitsemän tunnin kamppailun jälkeen.

Kuten shakin ihmelapsien kohdalla aina, Keymerinkin kehitys oli ilmiömäistä. Hän oli viisivuotias, kun hän löysi kodin kaapista vanhan shakkilaudan ja herätti äitinsä aamuseitsemältä kysymyksellä: mikä tämä on?

***

Vain muutama kuukausi myöhemmin poika löi pelissä vanhempansa. Kuusivuotiaana hän voitti ensimmäisen kansainvälisen kilpailunsa ja 11-vuotiaana hänestä kirjoitettiin jo lehtijuttuja saksalaisshakin vuosisadan lahjakkuutena.

Ihmelapsen leima ei ole helppo, oli laji mikä tahansa. Keymerin vanhemmat yrittävätkin pitää poikansa jalat maassa, tavallisessa arjessa.

Onkin yhtäältä siunaus, että Keymer on juuri saksalainen, sillä Saksassa on koulupakko 18-vuotiaaksi eikä siitä edes superlahjakkuuksien kohdalla luisteta. Näin B-suunnitelma kulkee pakosta mukana, ja jos Keymer ei onnistukaan lopulta tienaamaan elantoaan valkoisia ja mustia nappuloita siirtelemällä, hänellä on muitakin mahdollisuuksia.

Elämä on todennäköisyyksiä, joista vain yksi toteutuu, mutta moneen variaatioon kannattaa varautua – tätä luulisi shakin pelaajan arvostavan.

***

Viimeistään Baden-Badenin turnaukseen osallistuminen on nostanut Keymerin nimen ja hänen pyöreät kasvonsa koko shakkimaailman tuntemiksi. Mikään automaatio maailman terävimmälle huipulle nouseminen ei kuitenkaan ole, sillä marginaalit ovat pienet. Hänen on parannettava pelikäsityksensä ja matemaattisten kykyjensä lisäksi esimerkiksi kestävyyttä ja tahdonvoimaa.

Edessä on työtä, työtä, työtä. Keymeriä opettaa unkarilaispelaaja Péter Lékó, maailmanrankingin 69:s, ja häntä sponsoroi eräs saksalainen shakkientusiasti. Tärkeänä tukena ovat tietysti myös vanhemmat, jotka ovat ammattimuusikkoja ja tietävät omasta kokemuksesta, millaista on seurata intohimoaan ja panostaa siihen kaikkensa.

Norjassa shakin suosio räjähti Carlsenin menestyksen myötä ja myös Keymerin kotimaassa Saksassa olisi buumille tilausta.

Vaikka Saksa kuuluu pelaajamääriltään maailman suurimpiin shakkimaihin, sen ainoa maailmanmestari oli sata vuotta sitten lajia hallinnut Emanuel Lasker. Monialan lahjakkuus, matemaatikko ja filosofi Lasker oli paras 1894–1921, ja tuolloin lähes yhtä suuri kuuluisuus kuin Albert Einstein.

Näihin saappaisiin Keymerillä on vielä kasvunvaraa.

Ja vielä...

Muitakin ihmelapsia shakista löytyy, kuten Keymerin tavoin 2004-ikäluokan intialainen Nihal Sarin ja usbekistanilainen Nodirbek Abdusattorov. Keymer on junioreiden eli alle 20-vuotiaiden maailmanrankingissa 53:s Elo-luvullaan 2 516. Paras suomalainen juniori on 16-vuotias Toivo Keinänen luvulla 2 390.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?