Suomalainen kartinglupaus Tuukka Taponen, 12, upeaan voittoon EM-sarjassa – oli ylivoimainen ykkönen!

Tuukka Taponen voitti OK-Junior-luokan EM-avauksen Ranskassa.

Tuukka Taponen juhli voittoa Ranskassa. Oikealla tallipomo Jussi Kohtala.

21.4.2019 18:49

Suomalainen Tuukka Taponen aloitti kartingin EM-sarjan vakuuttavalla voitolla Ranskan Angervillessä.

Neljä erävoittoa ottanut Taponen, 12, starttasi sunnuntain finaaliin paalupaikalta ja ajoi kisan voittoon selvällä yli kuuden sekunnin erolla. Hän ajoi myös kilpailun nopeimman kierroksen.

Taponen ajaa Jussi Kohtalan Kohtala Sports -tallissa.

Suomalainen Patrick Hakala oli 11:s. Otsikoihin nimensä takia myös Suomessa noussut italialainen Andrea Kimi Antonelli oli 16:s. Kimi Räikköseltä toisen etunimensä saanut Antonelli teki viime vuonna sopimuksen Mercedeksen F1-tallin kanssa. Hän on myös Nico Rosbergin kuskiakatemiassa.

Suomalais-ranskalainen Marcus Amand oli puolestaan kilpailun kahdeksas. Hänen taustajoukoissaan on maineikas F1-manageri Didier Coton.

Vuoden 2017 MM-pronssimitalisti Juho Valtanen, 22, oli EM-avauksessa OK-luokan kilpailussa toinen. Myös Valtanen ajaa Kohtalan kartingtallissa.

”Tiimi on tehnyt hienoa työtä”

IS tavoitti sunnuntaina iltapäivällä Satu Taposen, nuoren kartinglupauksen äidin.

– Olihan se tosi huikeaa, etenkin kun on ollut muutamia epäonnen kisoja, joissa on vauhti riittänyt, mutta aika-ajoissa tai finaaleissa on sattunut kolareita. Olin kädet ristissä, että kaikki menisi hyvin, Satu Taponen kertoi tunnelmistaan puhelimitse.

Hän seurasi kilpailuviikonlopun tapahtumia kotoaan. Taponen reissasi vielä viime vuonna poikansa mukana, mutta tänä vuonna hän on kuskannut Tuukkaa lentokentälle ja sieltä pois.

– Tämä on sen verran kallista, että jostain joutuu nipistämään.

Tuukka Taponen ajaa toista vuotta Kohtala Sportsilla. Viime vuonna hän oli Suomen edustaja CIK-FIA:n Academy Trophy -sarjassa.

– Kehitys on huimaa, ja tiimi on tehnyt hienoa työtä. Siellä uskotaan Tuukkaan.

Autourheilu on tunnetusti jo kartingtasolla hintavaa – etenkin siinä vaiheessa, kun Suomesta siirrytään kansainvälisille kilparadoille. 12-vuotias Taponen on jo itse ottanut ison roolin sponsorihankinnassa.

– Hän soittelee reippaasti itse. Minä lähetän perästä sitten materiaalia, Satu Taponen selvitti.

”Kaikki onnistui”

IS tavoitti myös sanavalmiin Taposen, 12, Ranskasta. Ennen finaalia viikonlopun viidestä erästä neljä voittanut kuskilupaus oli erittäin tyytyväinen suoritukseensa.

– Kaikki onnistui. Oli aika uskomaton viikonloppu. Auto ja moottori olivat hyviä, Taponen kiitteli.

Kisan voittoresepti oli yksinkertainen: kärkeen ja karkuun.

Kaksivuotiaana ensi kerran ratin taakse istunut Taponen kertoi viihtyneensä hyvin Kohtala Sportsin tiimissä.

– Jos jotain menee pieleen, Jussi saa sen kyllä väkisinkin hoidettua.

Sponsorihankintaa itse tekevällä 12-vuotiaalla on selvä visio urastaan.

– Joo, olen alkanut soitella. Menee todella paljon rahaa, että pystyy ajamaan kaikki mahdolliset kisat ja pääsemään siten kohti formuloita, missä tavoitteeni ovat.

Alkukaudesta WSK-kisoja Italiassa ajaneen Taposen ohjelmaan kuuluu tänä vuonna EM-sarjan lisäksi kisoja kotimaan radoilla. Ne alkavat ensi viikolla Kevätpäräyksessä Porissa.

Kartingin MM-kilpailu ajetaan sekin tänä vuonna Suomessa, Alahärmän Powerparkissa. Maailmanmestaruudesta ajetaan 5.–8. syyskuuta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?