SM-kultaa voittanut Assi Koivisto, 61, rehellisenä: ”En ollut ihan sohvaperuna, mutta olen välttänyt urheilua 60 vuotta”

rac

Julkaistu:

painonnosto
Assi Koivisto voitti Suomen mestaruuden. Hän kannustaa muitakin lähtemään liikkeelle.
Edesmenneen presidentin Mauno Koiviston tytär Assi Koivisto-Allonen osallistui ensimmäisiin painonnostokilpailuihinsa perjantaina Rovaniemellä.

Tempauksen ja työnnön lopputulokseksi kirjattiin 58 kiloa.

Lapin urheiluopistolla käytyyn veteraanien kisaan oli ilmoittautunut kaikkiaan 71 naista. Koivisto kisasi ainoana osallistujana 60-vuotiaiden ja 55-kiloisten naisten sarjassa.

Koivisto harjoittelee naisten painonnostoryhmässä, joka aloitti harjoittelun syksyllä 2017. Hän edustaa Porlammin Pamausta.

61-vuotias Koivisto kilpaili ryhmänsä ensimmäisenä. Hän asteli nostopaikalle varman näköisenä, huokaisi ja tarttui päättäväisesti tankoon.


21 kilon paino nousi varmasti ylös ja äänimerkin jälkeen Koivisto pudotti tangon lattialle. Hän oli silmin nähden tyytyväinen suoritukseen ja hypähteli iloisesti pois.

Kolmen tempauksen sarja sujui varmasti. Tulokseksi kirjattiin 25 kiloa. Ensimmäinen työntökin sujui hyvin. Koiviston tiukka ilme suli hymyyn, kun valmentaja Matti Vestman kannusti sivusta: ”Hymyä!”

Toinen työntö nousi ylös, mutta tanko tipahti lattialle ennen aikojaan ja Koivisto poistui paikalta pettyneen näköisenä.

Revanssi tuli kolmannella työnnöllä. 33 kiloa nousi ylös terävästi. Tanko pysyi ylhäällä hieman haparoiden, mutta kuitenkin äänimerkkiin asti.


Koiviston yhteistulokseksi kirjattiin 58 kiloa. Sillä heltisi hänen ensimmäinen painonnostonkultansa.

– Hyvin meni, hengissä ollaan. Ennätyksiä ei tullut, oli liian jännittävä tilanne. Mitali on kuitenkin kaulassa ja siinä lukee ”Voitit itsesi”, SM-mitalin kaulaansa saanut Koivisto iloitsi suoritusten jälkeen.

Koivisto arveli selvinneensä ensimmäisestä kilpailutilanteesta hyvin, vaikka jännitys veikin parhaimman terän nostoista.

– Tempaus meni paremmin, työntö tuntui uskomattoman raskaalta. Joskus vaan menee niin. Tämä ei ole yksinkertaista matematiikkaa. Kaikki lähtee lähtöasennosta, jos se menee oikein, niin kaikki onnistuu. Jos se menee väärin, niin siinä ei auta mikään, Koivisto analysoi päivän suorituksiaan

Porlammen Pamauksen ryhmässä iloittiin äänekkäästi yli 60-vuotiaiden ”Kerttujen” hyvistä suorituksista. Tempausareenan päävalmentaja Vestman oli tyytyväinen valmennettaviensa suorituksiin.

– Nyt ollaan loistavalla mielellä. Tämä on kansanterveysliikuntaa parhaimmillaan. Meitä eivät kilot kiinnosta. Miten nostat on paljon tärkeämpää kuin paljonko nostat, Vestman sanaili.

Painonnosto on noussut yllättäen seniori-ikäisten naisten suosikkilajiksi.

Rovaniemen Reipasta edustava ja jo yli kolmekymmentä vuotta lajia harrastanut Jaarli Pirkkiö arvelee, että naisia alkoi ilmestyä harjoitussalille aiempaa enemmän muutamia vuosia sitten.


– Painonnosto on siitä hieno laji, että sen voi aloittaa minkä ikäisenä tahansa. Vaikka aloittaa myöhemmällä iällä, niin kilpailuihin voi lähteä aika nopeasti. Ja aika monia kilpaileminen kiinnostaa, Pirkkiö sanoi.

Koivisto sanoo vältelleensä urheilua vuosikymmeniä, kunnes löysi painonnoston.

– En ollut ihan sohvaperuna, mutta olen välttänyt urheilua 60 vuotta. Olen kuitenkin pysynyt liikkeellä, hän selvitti suhdettaan liikuntaan.

61-vuotias Koivisto kannustaa ikääntyviä lähtemään liikkeelle.

– Jos menee huonosti, kannattaa tarttua tilaisuuteen ja tehdä päätös. Ottaa vaikka yhteyttä johonkin, joka osaa auttaa. Huonoon hetkeen pitää tarttua ja tehdä siitä startti parempaan, hän sanoi.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt