Kommentti: Suomalaisenkin urheilijan henkinen kantti kestää tiukassa paikassa – katsokaa vaikka Marigold IceUnitya ja Helsinki Rockettesia!

Suomi saavutti muodostelmaluistelun MM-kisoista kaksi mitalia. Marigold IceUnity ja Helsinki Rockettes kestivät loistavasti kotikisojen paineet.

13.4.2019 22:15

Kuvittele tilanne: korvia huumaava huutomyrsky. Astut jäälle arvokisoissa, joita varten olet treenannut satoja tunteja. Kaikki ne aikaiset aamutreenit ja myöhäiset iltatreenit, ne kaikki kulminoituvat tähän hetkeen. MM-kotikisoihin. Yleisö pauhaa, Helsingin jäähallin loppuunmyydyt katsomot ovat täyttyneet Suomen lipuista. Meteli on uskomaton, tunnelma katossa.

Pari lämmittelyliukua, vielä viimeiset ravistelut. Sitten alkuasento, musiikki alkaa! Huuto yltyy taas. Pienikin herpaantuminen voi pilata kaiken. Alla on liukas jää, jalassasi luistimet.

Jos mokaat, moka ei kosketa vain sinua ja sinun suoritustasi. Se moka koskettaa pariakymmentä muuta urheilijaa, jotka ovat kaikki panostaneet juuri siihen samaan hetkeen. Joukkueena voitetaan, joukkueena hävitään, mutta kuka nyt haluaisi olla se, joka tekee virheen. Ei kukaan. Etkä saa toista tilaisuutta, ei ole toista vaihtoa. On vain se yksi hetki onnistua. Loppuunmyydyllä areenalla, kotiyleisön edessä, huutomyrskyssä, virheherkässä lajissa.

Go! Suorita.

Suurin piirtein tuonkaltaisessa tilanteessa olivat perjantaina ja lauantaina Helsinki Rockettesin ja Marigold IceUnityn urheilijat muodostelmaluistelun MM-kotikisoissa.

Kun oli suomalaisjoukkueiden vuoro liukua jäälle – ensin perjantaina lyhytohjelmassa ja sitten lauantaina ratkaisevassa vapaaohjelmassa – desibelit Helsingin jäähallissa nousivat sataan. Siinä metakassa oli sitten pidettävä pää kylmänä ja taisteltava maailmanmestaruudesta. Olla mokaamatta.

– Sitä luulee, että on valmis tuohon huutoon. Mutta sitten kun koko halli huutaa samaan aikaan… se oli enemmän kuin mitä olisin ikinä odottanut, Marigold IceUnityn kapteeni Camilla Sundgren kuvaili perjantaina lyhytohjelman jälkeen.

Lajien ja arvokisatapahtumien arvottaminen on tietysti typerää, mutta mitä tiukkoihin paikkoihin tulee, muodostelmaluistelun MM-kisat hurjasti huutavan kotiyleisön edessä nousevat melko korkealle vaativuusasteikolla.

Kahvipöytäkeskusteluissa suomalaisia urheilijoita moititaan usein siitä, että tosipaikan tullen kantti ei kestä. Harjoituksissa kyllä kulkee ja ennen kisoja annetaan itsevarmoja lausuntoja, mutta kun pitäisi oikeasti suorittaa, homma romahtaa kuin korttitalo.

MM-kisoissa Marigold IceUnityn ja Helsinki Rockettesin nuoret luistelijat näyttivät, että kantti kyllä kestää. Toki, molempien joukkueiden suorituksiin mahtui yhdet kaatumiset – Helsinki Rockettesilla lyhytohjelmassa ja Marigold IceUnitylla vapaaohjelmassa. Kokonaisuutena MM-kotikisat kuitenkin osoittivat, kuinka mestarillisesti suomalaisurheilijakin pystyy pitämään hermonsa kasassa. Se ei nimittäin taatusti ollut helppoa, niin hurja painekattila Helsingin jäähalli perjantaina ja lauantaina oli.

Etenkin Rockettesin lauantainen suoritus vapaaohjelmassa ansaitsee kehut. Joukkue oli lyhytohjelman jälkeen viidentenä, mutta hyökkäsi vapaaohjelmaan rivinsä koonneena ja nälkää silmissään. Tuloksena loistelias vapaaohjelma ja nousu MM-pronssille.

Marigold IceUnity sijoittui kilpailussa toiseksi. Pettynyt ei tarvitse olla, mestaruuteen luistellut Venäjän Team Paradise oli yksinkertaisesti liian kova vastus.

Muodostelmaluistelu on huipputasolla vaativa laji. Se vaatii aikaa ja energiaa, isoja panostuksia ja satoja harjoitustunteja.

Panostuksista huolimatta se on kuitenkin lopulta suomalaisluistelijoille ”vain” harrastus. Helsingin jäähallissa hurmanneiden joukkueiden luistelijat elävät ja harjoittelevat kuin ammattiurheilijat, mutta eivät todellisuudessa ole ammattiurheilijoita. He joutuvat itse asiassa maksamaan luistelustaan. Marigold IceUnityn Tiina Poranen kertoi ennen MM-kisoja IS:lle, että kausimaksu per luistelija on noin kymppitonnin luokkaa. Kisamatkat, leirit, varusteet – lähes kaikki on maksettava itse.

Porasen mukaan ajatus ammattilaisuudesta on hieno, mutta todellisuudessa se tuntuu kaukaiselta haaveelta. Venäjällä askel ammattilaisuuteen on jo otettu; Team Paradisen urheilijat saavat luistelustaan palkkaa ja pystyvät keskittymään täysipainoisesti urheiluun. Ei ihme, että tuloksena oli ylivoimainen mestaruus. Suomalaisluistelijoille ammattilaisuus on vielä utopiaa.

Muodostelmaluistelusta ei ehkä ole Suomessa ainakaan vielä ammatiksi asti, mutta urheilu-”uran” jälkeen huippumuodostelmaluistelijoista on varmasti huippuammattilaisiksi monille aloille. Jos on kestänyt kotikisojen painekattilan ja huutomyrskyn, henkistä kapasiteettia kyllä löytyy jään ulkopuolellakin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?