Maailman vanhimman olympiavoittajan traaginen historia: natsit veivät isän Auschwitziin

Kun Lydia Wideman kuoli, maailman vanhin elossa oleva olympiavoittaja on unkarilainen voimistelija Ágnes Keleti.

Helsingin olympialaisissa kultaa voittanut Agnes Keleti on nyt vanhin elossa oleva olympiavoittaja.

13.4.2019 14:10

Lauantaina menehtynyt Lydia Wideman-Lehtonen oli maailman vanhin elossa oleva olympiavoittaja. Wideman-Lehtonen olisi täyttänyt toukokuussa 99 vuotta.

Hänen jälkeensä tuo kunniakas titteli kuuluu unkarilaiselle voimistelijalle Ágnes Keletille, joka voitti kultaa voimistelun permannolla Helsingin olympiakisoissa 1952. Keleti täytti tammikuussa 98 vuotta.

Loikkasi maasta 1956

Keleti voitti Helsingissä myös hopeaa joukkuekilpailussa ja pronssia nojapuilla ja joukkuekilpailussa käsivälinein. Jättipotti tuli Melbournessa 1956, jolloin hän otti neljä kultaa (permanto, puomi, nojapuut, joukkuekilpailu käsivälinen) ja kaksi hopeaa (monittelu, joukkuekilpailu).

Melbournessa hänen elämäänsä tuli dramaattinen muutos, sillä Neuvostoliiton panssareiden vyöryttyä Budapestiin kisojen aikana hän päätti 43 muun Unkarin joukkueen jäsenen tavoin hakea turvapaikkaa Australiasta.

Dramatiikkaa oli yllin kyllin hänen elämässään jo ennen sitä.

Isä kuoli keskitysleirillä

Keleti oli maansa huippuvoimistelija jo 16-vuotiaana. Hän oli vahva ehdokas jo vuoden 1940 kisoihin, mutta ne ja vuoden 1944 kisat jäivät pitämättä toisen maailmansodan takia. 1948 kisoihin hän ei päässyt loukkaantumisen takia.

Sodan aikana Keleti joutui vaikeuksiin, koska oli juutalainen. Hän selvisi saatuaan väärennetyt paperit, joissa hänet oli merkitty kristityksi. Hänen äitinsä ja siskonsa selviytyivät ruotsalaisen diplomaatin Raoul Wallenbergin ansiosta.

Toisin kävi Keletin isälle. Natsit veivät hänet Auschwitzin keskitysleirille, jossa hän kuoli.

Sodan aikana Keleti oli keräämässä kuolleita kadulta ja siirtämässä heitä joukkohautoihin.

Vain Mark Spitz edellä

Loikattuaan vuoden 1956 olympiakisojen jälkeen Keleti muutti Israeliin, jossa hän avioitui unkarilaisen Robert Biron kanssa ja teki työuransa Tel Aviviin yliopistossa ja Wingate-instituutissa liikunnan parissa. Hän valmensi pitkään myös Israelin voimistelujoukkuetta.

Viisi kultaa, kolme hopeaa ja kaksi pronssia voittaneella Keletillä on toiseksi eniten olympiamitaleja juutalaisurheilijoista. Edellä on vain yhdysvaltalainen uimari Mark Spitz.

Hasu maailman vanhin virkaiältään

Kun Lydia Wideman-Lehtonen kuoli, vanhin suomalainen elossa oleva olympiavoittaja on Siiri Rantanen, 94.

93-vuotias Heikki Hasu on ”virkaiältään” maailman vanhin elossa oleva olympiavoittaja. Hän voitti yhdistetyn kultaa St. Moritzin kisoissa 1948.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?