Pääsarjapelaaja ja B-tyttöjen SM-sarjajoukkueen valmentaja raiskasi Tampereella – yli kaksi vuotta vankeutta - Muut lajit - Ilta-Sanomat

Pääsarjapelaaja ja B-tyttöjen SM-sarjajoukkueen valmentaja raiskasi Tampereella – yli kaksi vuotta vankeutta

Pirkanmaan käräjäoikeus on tuominnut amerikkalaista jalkapalloa Suomen ylimmällä tasolla viime kesänä pelanneen James Robert Phillipsin, 26, ehdottomaan vankeuteen raiskauksesta. Tuomion mitta on kaksi vuotta ja yksi kuukausi.

Pirkanmaan käräjäoikeus tuomitsi amerikkalaista jalkapalloa Suomen ylimmällä tasolla viime kesänä pelanneen James Robert Phillipsin ehdottomaan vankeuteen raiskauksesta.­

29.3.2019 19:40

Pirkanmaan käräjäoikeus on tuominnut amerikkalaista jalkapalloa Suomen ylimmällä tasolla viime kesänä pelanneen James Robert Phillipsin, 26, ehdottomaan vankeuteen raiskauksesta. Tuomion mitta on kaksi vuotta ja yksi kuukausi.

Phillips saapui Suomeen heinäkuun puolivälissä viime vuonna. Hän pelasi Vaahteraliigaa tamperelaisen Saintsin riveissä kolmen ottelun verran.

Kesän jälkeen Phillips jäi Tampereelle. Lokakuussa hän liittyi Tampereen Pyrinnön 16-vuotiaiden B-tyttöjen koripallon SM-sarjajoukkueen valmennusryhmään apuvalmentajaksi.

Phillips ehti olla mukana kolmissa harjoituksissa ennen kuin syyllistyi raiskaukseen marraskuun puolivälissä.

Rikos tapahtui Phillipsin asunnossa, jonka hän jakoi toisen raiskaukseen syyllistyneen miehen kanssa. Kämppäkaveri Muhamed Touray, 20, sai vankeutta kaksi ja puoli vuotta. Raiskauksen lisäksi Touray syyllistyi erillisellä kerralla seksuaaliseen ahdisteluun toista naista kohtaan.

Yökerhossa olleet Phillips ja Touray tapasivat Tampereen keskustassa naisen, joka lähti miesten mukaan heidän pieneen asuntoonsa. Valvontakameran kuvista kävi ilmi, että nainen käveli Keskustorilta poispäin käsi kädessä Tourayn kanssa.

Aamulla nainen soitti siskolleen ja kertoi joutuneensa raiskatuksi. Oikeudessa nainen kertoi miesten raiskanneen hänet vuorotellen.

Touray myönsi sukupuoliyhteyden, mutta väitti sen tapahtuneen yhteisymmärryksessä. Phillips kiisti olleensa yhdynnässä naisen kanssa. Hänen osaltaan yhdynnästä ei löytynyt myöskään teknisiä todisteita.

Oikeus piti naisen kertomusta tapahtumista uskottavana ja katsoi molempien miehien syyllistyneen perusmuotoiseen raiskaukseen. Syyttäjä vaati miehille tuomiota törkeästä raiskauksesta.

Sukupuoliyhteyksiä oli oikeuden mukaan useita, ja ne olivat ”monilajisia ja osittain yhtäaikaisia”. Väkivalta oli kuitenkin laadultaan ja määrältään varsin vähäistä. Lisäksi naista ei pidetty asunnossa väkisin ja hän pääsi poistumaan ilman mainittavaa vastarintaa.

Naiselle kokemus oli traumatisoiva. Hän joutui keskeyttämään opintonsa tapahtumien vuoksi. Oikeus ei kerro naisen ikää eikä henkilöllisyyttä.

Vastaajat velvoitettiin maksamaan naiselle yhteisvastuullisesti korvauksia yhteensä 10 500 euroa kivusta ja särystä, tilapäisestä haitasta sekä henkisestä kärsimyksestä.

Phillipsillä ei ollut työsopimusta Saintsin eikä Pyrinnön kanssa. Hänen oleskelulupansa päättyi 90 päivää maahantulon jälkeen eli lokakuun puolivälissä, joten hän jatkoi oleskeluaan luvattomasti. Niinpä Phillips tuomittiin myös ulkomaalaisrikkomuksesta.

Pyrinnön kanssa Phillipsillä oli valmentajasopimus. Phillips oli sopimuksen mukaan oikeutettu 300 euron kulukorvaukseen koko kauden valmentamisesta.

Pyrinnön toiminnanjohtajan Jarmo Hakasen mukaan Phillipsille ei ehditty maksaa euroakaan.

– Meille oli tärkeää, ettei valmentajasopimusta katsottu työsopimukseksi, Hakanen korostaa.

Vielä tärkeämpää oli se, että seura tiedotti B-tyttöjä ja heidän vanhempiaan rikosepäilyistä heti, kun ne tulivat ilmi.

– Phillips oli joukkueen fysiikkapuolesta vastannut kolmosvalmentaja. Kertaakaan hän ei ollut yksikseen tyttöjen kanssa valmennustilanteissa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?