Sukupuoltaan korjaava Alexander Saloranta kertoo synkistä hetkistään uutuuskirjassa: ”Asia, josta en ole koskaan puhunut”

Julkaistu:

Kirja
Ex-pesäpalloilija Alexander Saloranta kertoo avoimesti sukupuolenkorjausprosessistaan ja sitä edeltäneestä ajasta Rohkeudesta olla minä -kirjassa.
Naisten Superpesiksen viisinkertainen mestari Paula Saloranta ilmoitti marraskuussa 2017 päättävänsä menestyksekkään uransa. Lopetuspäätöksen taustalla oli se, että Saloranta oli aloittamassa sukupuolenkorjausprosessin.

– Hei, olen Alexander. Aion elää elämääni tästä eteenpäin miehenä, Salonranta kertoi tuolloin Instagram-tililläänkin.

Salorannan matkaa omaksi itsekseen, mieheksi, kuvataan Heidi Alamikkelän toimittamassa uutuusteoksessa Rohkeudesta olla minä (Fitra 2019). Kirjassa Saloranta kertoo poikkeuksellisen avoimesti niistä vaikeuksista, joita tunne väärään sukupuoleen syntymisestä on hänen kohdallaan aiheuttanut.
Saloranta kertoo kokeneensa sukupuoliristiriitaa lapsesta lähtien.

– Jossain vaiheessa lapsuuttani olen ääneen sanonut, että haluan olla poika. Elin kuitenkin yli 30-vuotiaaksi jossain siinä välimaastossa, jossa en ollut tyttö enkä poikakaan, hän kuvailee kirjassa.

– Tarhaiässä ja lapsuudessani muutkaan eivät aina tienneet olenko tyttö vai poika. Yleensä minua luultiin pojaksi, mutta sanoin aina itse että olen tyttö, vaikka tunsinkin olevani poika. Joskus lapsena minut häädettiin pois tyttöjen vessasta, koska luultiin että olin poika. Itse en osannut lokeroida itseäni silloinkaan mihinkään, olin vain minä. En tuntenut olevani tyttö ja ei minulla ollut käsitystä siitä, että voisin olla poika tytön kehossa.

Nuoruudessa sukupuoliristiriidan tuntemukset korostuivat entisestään, kun murrosiän myötä hänen kehonsa naisistui ja kuukautiset alkoivat.

– Päivänä, jolloin kuukautiseni alkoivat, ymmärsin muuttuvani hiljalleen naiseksi. Se oli ehkä yksi elämäni kauheimmista hetkistä.


Saloranta kertoo voineensa henkisesti huonosti. Nuoruudessa paha olo ajoi itsetuhoisiin ajatuksiin ja viiltelyyn.

– Asia, josta en ole koskaan puhunut, on ollut se miten synkkiä ajatukseni joskus olivat. Olen ulospäin näyttänyt olevan reipas urheilija, mutta sisältä olin rikki. Viiltelin nuoruudessa ja teini-iässä, ehkä noin 17–19-vuotiaana, hän kuvaa.

Aikuisiällä Saloranta sairasti myös bulimiaa.

Ahdistuksen ja synkkien ajatusten keskellä tukena oli pesäpallo.

– Onneksi oli pesäpallo, se piti minut elossa, vaikka se ei aina ollutkaan helppoa mennä treeneihin tai tavata ihmisiä, Saloranta kertoo kirjassa.

– En halunnut tappaa itseäni mutta halusin kuolla.

Lopulta pelastukseksi osoittautui sukupuolenkorjausprosessi. Saloranta pääsi psykiatriselle, jossa löytyi huonon olon perimmäinen syy. Psykiatriselta hän sai lähetteen transpolille.

Kun sukupuolenkorjausprosessi nytkähti eteenpäin, paha olo väistyi.

”Hyvä olo itsensä kanssa”

Saloranta kertoi Ilta-Sanomien haastattelussa, että voi nykyään hyvin ja on onnellinen. Viiltely, bulimia ja paha olo jäivät menneisyyteen, kun hän alkoi ottaa askelia kohti omaa, todellista itseään.

– Nyt on hyvä olo itsensä kanssa, kun näyttää siltä miltä pitääkin näyttää, Saloranta kuvaili haastattelussa.

Hän on saanut paljon tukea prosessin aikana, ja läheiset ja tuttavat ovat suhtautuneet asiaan kannustavasti. Kirjaprojekti oli osaltaan haastava, kun mieleen piti palauttaa kaikki menneisyyteen jo jääneet synkät ajatukset.

– Oli raskasta alkaa miettimään mitä kaikkea on joutunut kokemaan. Miettiä niitä olotiloja, joita tämä kaikki on herättänyt, Saloranta kertoi.