Karu selvitys: Joka neljäs voimistelija kokenut valmentajan huutamista – ”Olemme hyvin pahoillamme”

Julkaistu:

Voimistelu
Taloustutkimus tutki Suomen voimisteluliiton pyynnöstä voimistelun valmennuskulttuuria.
Noin joka neljäs voimistelija on kokenut valmentajan huutamista, ilmenee Voimisteluliiton Taloustutkimukselta tilaamasta tutkimuksesta.

Voimisteluliitto teetti talvella kyselytutkimuksen, johon vastasi 1 651 henkilöä. Heistä 758 oli voimistelijoita ja 892 voimistelijoiden huoltajia. Vastausprosentti oli 37.

Laaja keskustelu voimistelukulttuurista alkoi keskiviikkona 14. marraskuuta 2018 Urheilulehden julkaistua artikkelin tamperelaisesta joukkuevoimisteluvalmentajasta Titta Heikkilästä ja hänen pelkoa herättäneestä valmennustavastaan.
Juttukokonaisuus käsitteli suomalaisen joukkuevoimistelun valmennuskulttuurin ongelmia ja lajin piirissä esiintyviä syömishäiriöitä. Artikkeli nousi nopeasti urheilun valtakunnalliseksi ykköspuheenaiheeksi ja synnytti kiivaan keskustelun niin lajipiireissä kuin sen ulkopuolella.

Voimisteluliiton nyt julkaistu tutkimus toi esiin kokemuksia epäasiallisesta käytöksestä voimistelussa, jotka liittyvät yleensä valmentajan tai toisen voimistelijan toimintaan tai käytökseen.

Voimisteluliiton tiedotteen mukaan vastaajista 24 prosenttia oli kokenut valmentajan huutamista, 19 prosenttia syrjimistä ja toisten suosimista, 10 prosenttia vähättelyä sekä kahdeksan prosenttia valta-aseman väärinkäyttöä.

Toiset voimistelijat koettiin kiusantekijöiksi pahaa puhumisessa (15 prosenttia) sekä vähättelyssä ja sivuuttamisessa (9 prosenttia) ja eristämisessä muista (seitsemän prosenttia).
Voimisteluliiton puheenjohtaja Kaisa Vikkula tuomitsee tiedotteessa epäasiallisen käyttäytymisen.

– Olemme hyvin pahoillamme siitä, että osa voimistelijoista on joutunut kokemaan huonoa valmennuskulttuuria. Voimisteluliitossa meillä on nollatoleranssi minkäänlaisen epäasiallisen käyttäytymisen tai häirinnän suhteen ja tällainen käytös täytyy ehdottomasti kitkeä pois.

 

Olemme hyvin pahoillamme siitä, että osa voimistelijoista on joutunut kokemaan huonoa valmennuskulttuuria.

Tiedotteen mukaan voimistelijoiden ja huoltajien kommenteissa korostuu, ettei kaikkia kohdella yhdenmukaisesti.

– Vastaajista 24 prosenttia on kokenut joskus valmentajan suosineen joitain voimistelijaa ja 12 prosenttia kokee niin tapahtuvan lähes aina. Vastaajista 16 prosenttia ei joskus ole uskaltanut sanoa valmentajalle mielipidettään, koska on pelännyt hänen reaktiotaan, kuusi prosenttia toimii näin lähes aina. Harjoitusten ilmapiirin on kokenut painostavaksi lähes aina vain yksi prosentti vastanneista ja 14 prosenttia joskus, tiedotteessa sanotaan.

Toisaalta kaikista vastaajista yhdeksän kymmenestä sanoo valmentajan olevan ystävällinen ja kolme neljästä suosittelee voimistelua harrastukseksi myös muille.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt