Muut lajit

Voimisteluliitto aloittaa laajan yhteistyön ehkäistäkseen syömishäiriöitä – tietoa jaetaan tuhansille: ”Kenenkään ulkonäköä ei saa moittia”

Julkaistu:

Voimistelu
Voimisteluliitto ja Syömishäiriöliitto päätyivät syventämään yhteistyötään loppuvuoden runsaan mediakeskustelun vauhdittamana.
Voimisteluliitto aloittaa laajan, pitkäkestoisen ja uudenlaisen yhteistyön Syömishäiriöliiton kanssa. Käytännössä kaikki voimisteluvalmentajat ja voimistelua harrastavat lapset ja nuoret Suomessa saavat aikaisempaa enemmän tietoa ravitsemuksesta ja syömishäiriöistä.

Voimisteluliiton alaisissa lajeissa voimistelee noin 60 000 lasta ja nuorta. Valmennuskoulutuksiin osallistuu vuosittain noin 5 000 valmentajaa.

Voimisteluliiton pääsihteerin Maria Laakson mukaan liitto kantaa vastuunsa syömishäiriötietouden lisäämisessä.

– Valmentajien ja seuratoimijoiden on tiedettävä, miten toimia, jos syömishäiriöepäilyjä tulee. Nämä ovat aina terveydenhuollon ammattilaisten asioita. On myös levitettävä tietoa siitä, mikä on järkevä tapa käyttäytyä näissä asioissa, olit sitten valmentaja tai tuomari. Kenenkään ulkonäköä ei saa moittia, Laakso sanoo.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Syömishäiriöliitto iloitsee pääsystä mukaan Voimisteluliiton sisäisiin rakenteisiin eli esimerkiksi valmentajakoulutukseen.

– Yksittäisen porukan kouluttaminen on ollut hyvä alku, mutta se ei tuo pysyvää muutosta, korostaa toiminnanjohtaja Kirsi Broström.

Valmentajat pohtimaan omaa kehosuhdetta

Liitot ovat tehneet aiemmin 2010-luvulla pienimuotoisempaa yhteistyötä, esimerkiksi valmentajille ja seuroille suunnattuja työpajoja, erityisesti Turun ja Tampereen seuduilla. Lisäksi Syömishäiriöliitto on tehnyt materiaaleja Voimisteluliiton Terve voimistelija -sivustolle ja ohjaaja- ja valmentajakoulutuksiin sekä perehdyttänyt liiton henkilökuntaa.

Nyt tietoa viedään vahvemmin kentälle.

Syömishäiriöliitto toimittaa materiaalit vanhempainiltapaketteihin, joita liitto ehdottaa seuroille. Syömisasioista tulee uusi tietopaketti myös liiton leireille, joihin osallistuu vuosittain 6 000 lasta ja nuorta. Siellä koulutetaan myös valmentajia.

Lisäksi Syömishäiriöliiton tietopaketti päivitetään ja sitä laajennetaan tavallisiin valmentajakoulutuksiin. Jatkossa valmentajat pohtivat koulutuksissa myös omaa kehonkuvaansa.

– Jos valmentajan tai muun roolimallin suhde omaan kehoon on vääristynyt, se heijastuu toimintaan, Broström muistuttaa.

Voimisteluliitto voi myös käyttää hyväkseen Syömishäiriöliiton asiantuntemusta omissa julkaisuissaan, esimerkiksi Voimistelu-lehdessä. Liiton nettisivuilla olevat Terve urheilija -materiaalit päivitetään.

Mediahuomio vauhditti yhteistyötä

Voimisteluliiton ja Syömishäiriöliiton yhteistyötä vauhditti loppuvuoden runsas mediakeskustelu.

Urheilulehti julkaisi 14. marraskuuta laajan artikkelin tamperelaisesta joukkuevoimisteluvalmentaja Titta Heikkilästä, jonka voimistelijoita on sairastunut syömishäiriöön ja jonka valmennustapa on herättänyt pelkoa. Yksi hänen valmennuksessaan ollut menehtyi anoreksiaan.

Niin UL:n kuin muiden medioiden jatkojutuissa lukuisat muut voimistelijat kertoivat valmentajien epäasiallisista kommenteista ja ruokarajoituksista. Ilta-Sanomat puolestaan uutisoi Olarin Voimistelijoiden teettämistä kehonkoostumusmittauksista.

Keskustelu ei yllättänyt Syömishäiriöliittoa.

– Meille on kaikunut esimerkiksi yksittäisten voimistelijoiden kehon ja ulkonäön arvostelu. Olemme kuulleet myös esimerkiksi rivissä tehdyistä punnituksista, Broström kertoo.

Voimisteluliitto on selvityttänyt Titta Heikkilän toimintaa Suomen urheilun eettisellä keskuksella ja voimistelukulttuuria laajemmin Taloustutkimuksella. Laakson mukaan mediakutsu selvitysten tuloksia avaavaan tiedotustilaisuuteen lähtee tällä viikolla.

Laakso ei nyt kommentoi voimistelijoiden ruokavaliokertomuksia tai miten iso ongelma syömishäiriöt voimistelussa ovat.

– Palataan asiaan, kun saadaan (selvityksistä) faktaa, eikä ole kyse yksittäisestä vastauksesta.

”Mikään laji ei ole immuuni syömishäiriöille”

Syömishäiriöliitto julkaisi Urheilulehden ja Ilta-Sanomien voimistelujuttujen ilmestymisen jälkeen marraskuussa tiedotteen, jossa se kritisoi voimistelijoiden painon ja ulkonäön kommentointia sekä yksittäisten ruoka-aineiden laittamista pannaan.

Liiton mukaan syömishäiriöön sairastumiseen vaikuttaa merkittävästi geneettinen alttius.

– Sellaiselle lapselle tai nuorelle, jolla tämä geneettinen alttius on, voi puhjeta syömishäiriö pienestäkin kehon negatiivisesta kommentoinnista tai painonlaskusta, kannanotossa todettiin.

Vaikka loppuvuodesta mediassa keskusteltiin eniten juuri voimistelusta, Syömishäiriöliitto toivoo parempaa syömis- ja ravitsemustietoutta kaikkialle huippu-urheiluun.

– Mikään laji ei ole immuuni. Syömishäiriöt ovat kuitenkin yliedustettuina esteettisissä taitolajeissa, kestävyysurheilussa ja painoluokkalajeissa, toiminnanjohtaja Kirsi Broström sanoo.

Syömishäiriöliitto hakee helsinkiläisen Elämän Nälkään ry:n Syömishäiriökeskuksen kanssa rahoitusta Oman elämänsä urheilija -hankkeeseen, johon on tavoitteena saada mukaan viisi isoa lajiliittoa. Tarkoitus on päästä kouluttamaan näiden lajien valmentajia valtakunnallisesti.

Voimisteluliitto on mukana yhtenä lajiliittona.

Tästä on kyse

1. Urheilulehti julkaisi 14. marraskuuta laajan artikkelin tamperelaisesta joukkuevoimisteluvalmentaja Titta Heikkilästä, jonka voimistelijoita on sairastunut syömishäiriöön ja jonka valmennustapa on herättänyt pelkoa.

2. Niin UL:n kuin muiden medioiden jatkojutuissa lukuisat muut voimistelijat kertoivat valmentajien epäasiallisista kommenteista ja ruokarajoituksista.

3. Ilta-Sanomat puolestaan uutisoi Olarin Voimistelijoiden teettämistä kehonkoostumusmittauksista.

TARJOUS: Urheilulehti puoleksi vuodeksi

49,00 €/6 kk * (norm. 87 €)

Tilaa »
  • Painettu Urheilulehti viikoittain kotiin kannettuna
  • Kaikki tilausjakson aikana ilmestyvät kausioppaat, mm. Veikkausliiga

* Määräaikainen 6 kk:n tilaus, joka ei jatku automaattisesti.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt