Psykologikin yritti turhaan estää välirikon – tästä syystä Elina Gustafssonin ja valmentajan yhteistyö on ohi

Nyrkkeilyn Euroopan mestarin Elina Gustafssonin ja valmentaja Maarit Teurosen henkilökemiat eivät toimineet. Uusi kuvio asettaa olympiapomon mukaan suuria haasteita.

Elina Gustafssonin (vas.), Mira Potkosen ja valmentaja Maarit Teurosen muodostama tuloksekas iskunyrkki on historiaa.

30.1.2019 12:11 | Päivitetty 30.1.2019 22:25

Uutinen tuli useimmille maanantaina kuin salama kirkkaalta taivaalta, mutta ei Olympiakomitean huippu-urheiluyksikön kamppailulajivastaavalle Pasi Sarkkiselle. Nyrkkeilyn Euroopan mestari ja MM-mitalisti Elina Gustafsson, 26, kertoi sosiaalisessa mediassa jättävänsä Tampereen Voimailuseuran ja siirtyvänsä Helsingin Tarmoon. Samalla jää menestysvalmentaja Maarit Teurosen ja Suomen menestyneimmän naisnyrkkeilijän Mira Potkosen harjoitusryhmä.

Gustafsson oli maanantaina haluton avaamaan ratkaisuaan syvällisemmin, mutta kuviota sen alkumetreiltä saakka läheltä seurannut Sarkkinen suostui kertomaan Ilta-Sanomille taustoja.

– Henkilökemiat urheilijan ja valmentajan välillä eivät ole synkanneet. Ammatillinen kunnioitus ja puhevälit ovat säilyneet, mutta homma ei päivittäistasolla toimi. Kuulin tästä ongelmasta enemmän viime vuoden loppupuolella, ja tämä mahdollisuus oli koko ajan pöydällä, kun suunnittelimme tämän vuoden tukirahoituksia. Varmistus tuli vasta maanantaina.

Sarkkinen sanoi, että kaikki kivet käännettiin ennen kuin Gustafssonin ja Teurosen yhteistyön jatko todettiin mahdottomaksi:

– Olympiakomitean urheilupsykologi Hannaleena Ronkainen yritti avata näitä solmuja, samoin Nyrkkeilyliitto ja tietysti minäkin. Eihän tämä huippu-urheilussa mikään ainutlaatuinen tilanne ole, Suomen Valmentajat ry:n ex-puheenjohtaja tietää.

Nyrkkeily sai viime jaossa Olympiakomitean lajitukea 140 000 euroa, pitkälti Teurosen, Potkosen ja Gustafssonin tarpeisiin. Sarkkinen myöntää, että suurtuki annettiin juuri naistrion ansiosta, vaikka resursseja menee potista hieman muillekin.

– Silloin meillä oli kaksi Tokion 2020 mitaliehdokasnaista ja huippuvalmentaja. Ja on tietysti edelleen. Mutta tämä välitila ei tietenkään voi jatkua pitkään, vaan Elinan valmennuskuvio on saatava nopeasti kuntoon. Olympiapaikat pannaan jakoon jo lokakuussa MM-kisoissa.

Gustafssonin fysiikkavalmentajat Jenni Puputti ja osin myös Tiia Hautala pysyvät kuvioissa, mutta lajivalmentaja on haussa. Sarkkisen mukaan Gustafssonin on jatkossa ehdottomasti järjestettävä elämänsä niin, ettei hänen tarvitse päivittäin matkustaa Tampereen ja Helsingin väliä:

– Sellainen ei tule kyseeseen. Sanoisin, että maanantai ja tiistai laatutreeniä Helsingissä, keskiviikkona kevyempi päivä Tampereella ja taas torstaista lauantaihin treeniä Helsingissä. Helsinki on sinänsä hyvä ympäristö, että ottelijoita on ja yhteistyötä tehdään.

Gustafssonin sarjan eli 69-kiloisten Suomen-rankigin kakkonen ja kolmonen ovat salia Vallilassa pyörittävän Helsingin Tarmon iskijöitä: Lilli Ahlstedt ja Anu Lammi. 64-kiloisisissa Tarmon Anette Valtanen rankataan maan parhaaksi.

– Lisäksi juniori-ikäiset, 16–18-vuotiaat pojat, sparraavat mielellään maailmanluokan naisiskijän kanssa, Sarkkinen sanoo.

Tarmo on Gustafssonin uran neljäs seura. Hän aloitti Porin Pyrinnöstä, jatkoi Porin NMKY:ssä ja siirtyi sieltä Tampereen Voimailuseuraan.

Pasi Sarkkisen mukaan Nyrkkeilyliittoon maaliskuun alusta palkattava nuorten olympiavalmentaja saattaa olla ratkaisu myös Gustafssonin valmennuskuvioon. Vahva ehdokas työhön on 1995 ja 2001 MM-pronssia nyrkkeillyt Joni Turunen, 42, edellinen olympiakehässä tanssahdellut (Sydney 2000) suomalaismies.

Turunen myönsi Ilta-Sanomille hakeneensa työtä, mutta ei halunnut tässä vaiheessa kommentoida Elina Gustafssonin valmentamista.

– Pitää tulla valituksi työhön ennen kuin voi kommentoida. Yleisellä tasolla Elina on tietysti erittäin kiinnostava urheilija, jolle olympiamenestys on täyttä realismia.

Klo 13.21: lisätty loppuun Joni Turusta koskeva osio. Klo 22.24: Sarkkinen on Suomen Valmentajat ry:n ex-puheenjohtaja.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?