Suomalaisen urheilujournalismin terävin kynä haudattiin – ”Tarkoituksena oli pelastaa urheilu heikkolahjaisilta johtajilta” - Muut lajit - Ilta-Sanomat

Suomalaisen urheilujournalismin terävin kynä haudattiin – ”Tarkoituksena oli pelastaa urheilu heikkolahjaisilta johtajilta”

Göran Wallén teki ansiokkaan uran Hufvudstadsbladetin urheilutoimituksessa.

Julkaistu: 20.1.2019 19:00

Perjantaina krematoriossa poltetun Göran Wallénin muisto elää lukuisissa lehtiartikkeleissa ja laadukkaissa kirjoissa.

Ruotsin urheilugaalassa illan herkin hetki on usein se, kun jättimäiselle ruudulle heijastetaan menneen vuoden aikana kuolleiden urheilutoimittajien kasvot. Pitkän työuran tehneet journalistit saavat ansaitsemansa huomion.

Suomessa emme ole yhtä sivistyneitä. Meillä meritoituneet skribentit pannaan lootaan vähin äänin omaisten ja läheisten todistaessa tapahtumaa.

Perjantaina haudan lepoon laskettiin Göran Wallén (1941–2018), joka olisi ansainnut tulla huomioiduksi eilen isommallekin yleisölle.

Syntyperäinen helsinkiläinen toimi Urheilutoimittajain liiton puheenjohtajana 1982–90 ja kuului Euroopan urheilutoimittajien liiton (UEPS) hallitukseen 1990–98. Hufvudstadsbladetissa hän teki 43 vuoden työuran (1960–2003) ja jatkoi kolumnien kirjoittamista vielä eläköitymisensä jälkeen.

***

Wallénin suurimmat ansiot eivät kuitenkaan ole luottamustehtävissä kerättyjä vaan nimenomaan kirjoittajana hankittuja.

Helsingin Sanomien entinen päätoimittaja Reetta Meriläinen kuvasi nekrologissaan kollegansa kyvykkyyttä seuraavasti: ”Hänen kolumninsa olivat teräviä, analyyttisiä, sarkastisia ja viihdyttäviä.”

Nimimerkillä Glen laaditut tekstit olivat niin laadukkaita, että niitä ostivat myös ruotsalaislehdet.

Wallén ei epäröinyt ravistella urheilumaailman kulisseja. Joskus hän jopa provosoi järjestöjen ratkaisuja ja osoitti niiden naurettavuuden laajemmassa katsannossa.

Hän sai kuulla olevansa ”urheilun vihollinen”, vaikka tarkoituksena oli pelastaa urheilu heikkolahjaisilta johtajilta, jotka eivät osanneet tehdä pätevää tilannearviota vaan elivät omassa urheilun mikrokosmoksessa.

Urheilutapahtumissa toimittajat muodostavat ringin haastateltavan ympärille. Tässä joukossa Wallén asettui takariviin: ulkopuolisen tarkkailijan rooli sopi hänelle paremmin kuin innokkaan utelijan.

Kyse oli toimittajan identiteetistä, mutta roolin valinta taisi liittyä myös herrasmiehen persoonaan. Wallén ei kiihkoillut suurten voittojen hetkellä, mutta hän ei myöskään kääntänyt puukkoa selässä ikävien tappioiden hetkellä.

***

Mikä on Wallénin perintö nykyisille urheilutoimittajille? ”Jos haluaa ymmärtää tämän päivän maailmaa, täytyy tuntea historialliset taustat”, hänen opastuksensa kuului nuoremmille kollegoille.

Wallén jaksoi päivitellä, kuinka toimittajat lumoutuivat NHL:n pistepörssin seuraamisesta ”kriittisellä asenteella tehtyjen juttujen loistaessa poissaolollaan”.

Wallénin oma tausta oli Kiffenissä ja rakkaimmat lajit jalkapallo ja käsipallo.

Loisteliaana tyyliniekkana hän pystyi kirjoittamaan laadukasta tekstiä lajista kuin lajista.

Kirjallisen lahjakkuutensa hän osoitti Adress: Helsingfors -antologiassa (1994) julkaistulla novellillaan Med spårvagn till oaserna, joka on mielestäni kaunein pääkaupungin urheiluelämää kuvaava teksti.

Ja vielä...

Göran Wallén oli kirjoittajana rehellinen ja liputti korkean moraalin puolesta mutta ei syyllistynyt moralisointiin. Hänen suoraselkäisyytensä saattoi olla joillekin piinallista, mutta se oli kunniaksi journalismille.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?