Muut lajit

Katelyn Ohashi, 21, kohahdutti maailmaa täyden kympin suorituksellaan – voimistelijan hymyn taustalla on traaginen tarina

rac

Julkaistu:

Voimistelu
21-vuotiaasta Katelyn Ohashista tuli pikavauhtia tähti kotimaassaan Yhdysvalloissa.
Voimistelija Katelyn Ohashi loisti permannolla yliopistojen välisessä kilpailussa Anaheimissa viime viikonloppuna. Maineikasta UCLA-yliopistoa edustanut Ohashi hurmasi yleisön ja tuomariston, joka antoi hänelle täyden kympin.

Video Ohashin suorituksesta lähti kiertämään internetissä. Se on katsottu pelkästään Twitterissä lähes 40 miljoonaa kertaa, ja Ohashista on tullut kotimaassaan julkkis.
  • Jutun pääkuvana olevalla videolla näet Ohashin täyden kympin suorituksen.
Muun muassa tv-kanava NBC ja sanomalehtijätti New York Times ovat haastatelleet Ohashia viime päivinä. Timesille hän kertoi riemukkaan esiintymisensä salaisuuden.

– Esiintyminen on minulle tärkein asia maailmassa. Permannolla näytän aidot tunteeni, Ohashi kertoi.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Aina voimistelu ei kuitenkaan tuottanut Ohashille iloa – vaan pelkoa ja itseinhoa.

Vammojen vuoksi huippu-uransa vuonna 2015 lopettanut Ohashi kertoi traagisen tarinansa Player’s Tribunen julkaisemassa videossa viime kesänä.

– Olin onnellinen siitä, että loukkaannuin, Ohashi sanoo.


Olympiakultaan tähdännyt Ohashi oli vuosikymmenen alussa voimistelun lapsitähti ja USA:n olympiatoivo.

Vuonna 2013 Ohashi voitti arvostetun America’s Cup -kilpailun. Hän löi kisassa ikätoverinsa Simone Bilesin, joka kolme vuotta myöhemmin nappasi neljä kultaa Rio de Janeiron kesäolympialaisissa.

Seattlesta kotoisin oleva Ohashi ei kuitenkaan jaksanut huippuvoimistelun armotonta ja ilotonta maailmaa. Hän kertoi Behind the Madness -sivustolla vuonna 2017, kuinka harjoitteli 12-vuotiaana vähintään 36 tuntia viikossa.

Treenirääkistä huolimatta Ohashi väittää kuulleensa ikäviä kommentteja kehostaan valmentajilta, voimistelufaneilta, USA:n maajoukkueen henkilökunnalta – ja jopa äidiltään.

– Kommentit alkoivat kun olin 13-vuotias ja painoin hädin tuskin 32 kiloa. Minulle sanottiin, että näytin siltä kuin olisin nielaissut sian tai elefantin. Minua verrattiin lintuun, joka oli syönyt itsensä lentokyvyttömäksi, Ohashi kirjoitti.

Ohashin mukaan hänen valmentajansa potkaisi hänet toisinaan ulos harjoituksista, jos hän näytti valmentajan mielestä liian lihavalta. Hän joutui usein ennen treenien alkua lähtemään juoksulenkille paksut vaatteet päällään, jotta laihtuisi harjoituskuntoon.

Ohashi kertoo myös, että hänen äitinsä piilotti häneltä ruokaa, jotta tytär ei söisi urheilijalle sopimatonta ravintoa. Kun äiti oli myöhään töissä, Ohashi etsi kätkön, söi vatsansa täyteen ja tunsi sen jälkeen itseinhoa.


Ohashi kilpaili teini-ikäisenä vakavasti loukkaantuneena. Hän kärsi selkämurtumasta ja repeämistä molemmissa olkapäissään. Lopulta hän päätti lopettaa maajoukkuetason voimistelun ja siirtyi yliopistourheilijaksi, vaikka äiti oli tyttärensä päätöstä vastaan.

UCLA:n voimistelujoukkueen kuulun valmentajan Valorie Kondos Fieldin avulla Ohashi löysi liikunnan riemun uudestaan.

– UCLA:ssa valmentajat eivät kohtele meitä ainoastaan urheilijoina, vaan myös ihmisinä. He ovat auttaneet minua valtavasti, Ohashi sanoi USA Today -lehdelle.
  • Instagram-kuvassa lempinimellä Miss Val -tunnettu Kondos Field halaa Ohashia tämän 21-vuotispäivänä.
Player’s Tribunessa Ohashi sanoo, että voimistelun lajikulttuuri on vääristynyt.

– Huippuvoimistelu on brutaalia, mutta mielestäni se ei ollut lajin alkuperäinen idea.

Hän toivoo, että tulevaisuudessa voimistelijat voivat tavoitella huippua ilman, että laji tekee heille vahinkoa. Kovat kokemukset ovat opettaneet Ohashia.

– Nyt olen tajunnut, mikä urheilussa on tärkeintä. Keskeistä ei ole se, että teen tulosta ja pääsen nousemaan korkeimmalle palkintokorokkeelle, vaan se, että urheilu tuo hymyn huulilleni ja saa minut tuntemaan itseni onnelliseksi, Ohashi sanoo.

TARJOUS: Urheilulehti puoleksi vuodeksi

49,00 €/6 kk * (norm. 87 €)

Tilaa »
  • Painettu Urheilulehti viikoittain kotiin kannettuna
  • Kaikki tilausjakson aikana ilmestyvät kausioppaat, mm. Veikkausliiga

* Määräaikainen 6 kk:n tilaus, joka ei jatku automaattisesti.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt