Eivätkö rahasi riitä lasten urheiluharrastuksiin? Katso, mistä voit anoa tukea kustannuksiin

IS selvitti, mistä vähävaraiset perheet voivat hakea apua lastensa harrastusten maksamiseen. Tuen tarve on viime vuosina räjähtänyt.

Harrastusten kalleus on kuuma puheenaihe. Tukea urheilemiseen voi anoa valtiolta, yritysten stipendirahastoista ja eri järjestöiltä.

17.1.2019 14:25

Köyhyys lisääntyy Suomessa, ja avuntarve kasvaa. Se oli viesti, joka tuli lähes jokaiselta Ilta-Sanomien haastattelemalta harrastusstipendejä ja –avustuksia jakavalta yhdistykseltä.

(Ohjeet tukien hakemiseen löytyvät tämän jutun lopusta.)

Perheiden taloudellinen tilanne vaikuttaa suoraan lapsiin, jotka joutuvat pahimmassa tapauksessa luopumaan rakkaasta urheiluharrastuksestaan sen kustannusten vuoksi.

– Perheiden tilanteet ovat kurjia, ja ne ovat tosi tiukilla hakiessaan tukea. Hakemuksissa näkyy myös harrastusten kalleus: niiden hintalappu on entistä suurempi, Pelastakaa Lapset ry:n kotimaan ohjelman johtaja Riitta Hyytinen kertoo.

Esimerkiksi Hope ry:stä ja Tukilinjasta kerrottiin, että hakemusten määrä on parin viime vuoden aikana kaksinkertaistunut.

Muutamat haastateltavat kertoivat kuitenkin myös ilahduttavia uutisia: yhä useammat yritykset haluavat tukea nimenomaan lasten ja nuorten urheilua.

Koripalloliitto aloitti viime syksynä We deliver -rahaston, jonka tarkoitus on tukea vähävaraisten perheiden lasten koripalloharrastusta.

Aloite rahaston perustamiseen tuli liiton pääyhteistyökumppanilta PostNordilta.

Tarve lisääntyy, mutta onneksi myös auttamisen halu on suuri. Yhdistysten avustukset tulevat pääasiassa lahjoittajilta ja keräyksistä.

– Yksityiset henkilöt saattavat osoittaa säätiölle syntymäpäivälahjarahansa. Monet yritykset käyttävät nykyään esimerkiksi joulukorttibudjettinsa lahjoitukseen, Tukikummit ry:n asiamies Pekka Asikainen kertoo.

Jääkiekkoliitto jakaa erilaisina tukina yli miljoona euroa joka vuosi.

Suomen suurimpien urheiluliittojen tukijärjestelmissä on eroja. Käytännöt vaihtelevat erillisistä rahastoista pääasiassa seurojen vastuulla oleviin tukitoimintoihin.

Mittavin järjestelmä on Jääkiekkoliitolla, joka jakaa erilaisina tukina yli miljoona euroa vuosittain.

Avustukset tulevat sekä liiton omasta rahastosta että bensamiljardööri Mika Anttosen perustamasta MEKMA-rahastosta.

Tuen määrä riippuu pelaajan iästä, ja seurat koordinoivat tukihakemuksien lähettämistä.

Suomen palloliitolla ei ole varsinaista suoraa tukijärjestelmää, mutta Jalkapallosäätiö jakaa tukea seuroille, jotka voivat ohjata ne vähävaraisten perheiden tukemiseen.

Useilla seuroilla on myös omia rahastojaan.

– Olemme lisäksi yhdessä seurojen kanssa valmistelleet Harrastamisen hinta -keskustelutyökalun, jonka avulla seurat voivat keskustella esimerkiksi siitä, mitkä asiat vaikuttavat harrastuskustannuksiin, Palloliiton seurapalvelujohtaja Timo Huttunen kertoo.

Salibandyliiton alaisuuteen perustettu Salibandyn Tuki -säätiö on ollut toiminnassa kaksi vuotta. Seurat saavat hakea tukea yhdenvertaisiin harrastusmahdollisuuksiin eli käytännössä vähävaraisten perheiden tukemiseen.

Säätiö jakoi viime vuonna 25 000 euroa.

Koripalloliiton uusi tukisysteemi on lähimpänä perinteistä yhdistysten toimintaa. Perheet tekevät itse hakemuksen, joiden perusteella tukia jaetaan kahdesti vuodessa.

Myös taitoluistelijoille jaettava tuki tulee säätiöltä, vuonna 1983 perustetulta Suomen Taitoluistelusäätiöltä.

Ilta-Sanomat kokosi yhteen tahot, joista vähävarainen perhe tai nuori urheilija voi hakea tukea harrastamiseen.

Hope ry

Kenelle: Tyypillisimpiä perheitä ovat ne, joissa vanhemmat opiskelevat, vanhempi on yksinhuoltaja tai vanhemmilla on isoja velkoja. Tuen täytyy mahdollistaa harrastuksen jatkuminen.Kuinka paljon: Tapauskohtainen.Vuosittain myönnettävät avustukset: 1 262 kpl (2017).Mistä raha tulee: Keräyksistä ja lahjoituksina.Hakuaika: Pääkaupunkiseudulla käsittely kolmen kuukauden välein mutta vaihtelee paikkakunnittain.Muuta: Hakemusten määrä tuplaantui vuosien 2016 ja 2017 välillä.

Pelastakaa lapset ry

Kenelle: Eväitä elämälle -harrastusavustus on vähävaraisille perheille, jotka voivat olla esimerkiksi pienituloisia tai velkaantuneita.Kuinka paljon: Harkitaan tapauksen mukaan, yleensä maksimissaan 500 euroa.Määrä: 781 kappaletta (2017).Hakuaika: Vaihtelee paikallisyhdistyksittäin, pääsääntöisesti ympäri vuoden.Mistä avustukset tulevat: Keräyksistä sekä yritysten ja yksityishenkilöiden lahjoituksista.Muutos: Hakemusten määrä on lisääntynyt vuosi vuodelta.

Tukikummit

Kenelle: Paikallinen diakoniatyöntekijä tekee avustusratkaisun, jossa otetaan huomioon perheen tulot ja menot. Avustus maksetaan kuittien perusteella.Kuinka paljon: Tapauskohtainen.Keskimääräinen avustussumma on n. 900 euroa.Määrä: 600–700 kappaletta vuosittain.Hakuaika: Ympäri vuoden.Mistä tulevat: Yksityisiltä henkilöiltä ja yrityksiltä.Muuta: Yhteistyöyritys Mandatum Life myöntää kaikille apua saavalle lapselle ilmaisen tapaturmavakuutuksen täysi-ikäiseksi asti.Muutos: Viisi vuotta sitten tuli hakemuspiikki, sittemmin tasaantunut.

Tukilinja

Kenelle: Eri syistä pitkäaikaisesti toimintarajoitteisille henkilöille. Hakemuksessa esitettävä suunnitelma apurahan käytöstä ja tositteet ruokakunnan tuloista.Kuinka paljon: Tapauskohtainen. Vammaisurheilu ja -liikunta ry:n kanssa jaettava Startti-stipendi on max. 500 e /yksilöhakija, 1 000 e /yhteisö.Määrä: Vuonna 2018 yhteensä 312 harrastusapurahaa, joista 54 Startti-stipendiä 14 alaikäisen liikunta-apurahaa.Hakuaika: Harrastusapurahaa voi hakea koko vuoden. Startti-stipendiä haetaan kahdesti vuodessa.Mistä avustukset tulevat: Tukilinja-lehden tuotoista.Muutos: Hakijoiden määrä on vuodesta 2014 kolminkertaistunut. Viime vuonna Tukilinjaan tuli 1 418 hakemusta.

Suomen Lions-liitto ry

Klubit myöntävät paikallisesti avustuksia yksilöille ja seuroille.

Suomen Rotary

Klubit myöntävät paikallisesti avustuksia yksilöille ja seuroille.

Kojamon Lumo-stipendi

Kenelle: 12–20-vuotiaille, jotka ovat sitoutuneita harrastukseen ja kenties saaneet jo menestystä. Etusijalla ovat useita vuosia lajiaan harrastaneet hakijat.Kuinka paljon: 300 euroa.Määrä: 50 stipendiä vuodessa.Hakuaika: Kaksi kertaa vuodessa, keväällä ja syksyllä.Mistä avustukset tulevat: Yritys on budjetoinut stipendeihin tietyn summan vuosittain.Muutos: Hakemusten määrä on pysynyt melko samana vuodesta 2012.

Valio Akatemia

Kenelle: Alle 18-vuotiaille yksilöurheilijoille, joukkueille, seuroille ja kouluille. Stipendin tulee mahdollistaa harrastus, johon sitä haetaan.Kuinka paljon: Tapauskohtainen. Yksilöille 250–500 euroa.Määrä: Noin 300 kappaletta vuosittain.Hakuaika: Tänä vuonna huhti–heinäkuu.Mistä avustukset tulevat: Valiolta.Muuta: Valio jakaa myös ravitsemus-, tuote- ja tapahtumastipendejä.Muutos: Kasvussa koko ajan. Hakemusten määrä kaksinkertaistui vuoden 2017 ja 2018 välillä.

Toimeentulotuki

Kenelle: Lasten harrastusmenot kuuluvat kunnan täydentävään toimeentulotukeen. Voi hakea, jos saa Kelan perustoimeentulotukea.

Onko sinulla vaikeuksia kustantaa lastesi urheiluharrastusta? Ota yhteyttä Ilta-Sanomien toimitukseen, urheilu@is.fi, 040 141 6671

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?