Muut lajit

Kommentti: Jalo päätös toi olympiatoivon Suomelle – mitä Lizzien, 25, amerikkalaisesta itseluottamuksesta voi oppia?

Julkaistu:

Rullalautailu
Lizzie Armanto päätti edustaa olympialaisissa Suomea ja avasi sillä tietä toiselle naiselle, kirjoittaa Rami Tuisku.
Tavoitteena on tehdä oma suoritus. Katsotaan sitten, mihin se riittää.

Olen kuullut tuonkaltaisen fraasin turhan monesti suomalaiselta huippu-urheilijoilta. Eikä missään kyläinvälisissä mittelöissä, vaan paria päivää ennen h-hetkeä olympialaisissa.

Moista höpinää ei kuultu suomalais-amerikkalaisen Lizzie Armannon suusta, kun hän kertoi tavoitteistaan Helsingissä tiistaina järjestetyssä tiedotustilaisuudessa. Eikä olisi kuultu sittenkään, vaikka hän osaisikin sujuvasti suomea.

Armanto on uuden olympialajin, rullalautailun arvostettu ammattilainen. Yhdysvaltojen Kaliforniassa syntynyt Armanto oli saapunut Helsinkiin kertomaan, että aikoo kilpailla tulevissa olympialaisissa Suomen edustajana.

Suomen skeittimaajoukkueen tilaisuuden juonto-osuudessa isännät kertoivat, että rullalautailun olympiakarsinta on kova paikka. Naisten ja miesten park- ja street-luokkiin pääsee kuhunkin vain 20 urheilijaa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kysyin Armannolta, onko hän luottavainen sen suhteen, että hän saa yhden noista 20 olympiapaikasta. Vastaus ei jättänyt tulkinnan varaa.

– Ehdottomasti, siitä ei ole epäilystäkään kohdallani. Olen huipulla skeittauksessa.

– Olen skeitannut 11 vuotta ja kilpaillut 10 vuotta. En epäile yhtään, ettenkö yltäisi olympiapaikkaan.

Vastaus kertoo kovasta itseluottamuksesta. Siis uskosta kovalla harjoittelulla kehitettyjen omien kykyjen riittävyyteen kilpailtaessa maailman parhaita vastaan.

Sauma toiselle naisurheilijalle

Olympialaisten rullalautakisoissa on käytössä maakohtaiset kiintiöt: urheilijoita otetaan mukaan yhteensä 20 ja yhdellä maalla voi olla korkeintaan kolme edustajaa.

Armanto on Suomen ja USA:n kansalainen, joten hän olisi voinut tavoitella olympialaisten edustuspaikkaa myös Yhdysvaltojen joukkueessa. Se, miksi hän päätyi valitsemaan Eero-isänsä kotimaan Suomen, kertoo vielä enemmän Armannon kovasta itseluottamuksesta.

– Olisin voinut edustaa USA:ta tai Suomea. Skeittaus on alkujaan USA:sta, ja siellä on suurin määrä skeittaajia ja lahjakkuuksia. Olisin voinut yltää sielläkin kolmen parhaan joukkoon, mutta valitsemalla Suomen, avaan mahdollisuuden toiselle naiselle päästä kilpailemaan. Sitä kautta on mahdollista nähdä mahdollisimman korkeatasoista naisten skeittausta olympialaisissa, Armanto perusteli.

Kaksoiskansalaisena Armanto päätyi huippu-urheilijalle harvinaiseen valintatilanteessa. Ja vaikka Suomen edustajana olympiapaikan saavuttaminen lienee Armannolle helpompaa kuin USA:n, niin silti hänen perustelunsa joukkueen valinnalle kuulostaa jalolta: hän on valmis antamaan yhdelle kovalle vastustajalleen mahdollisuuden päästä tavoittelemaan olympiamitalia.

Tuollaisen valinnan tehnyt huippu-urheilija ei varmasti tyydy olympialaisissa tekemään ”omaa suoritustaan ja katsomaan sitten, mihin se riittää”. Kun on vuosia painanut hommia kisaunelmansa eteen, ei ole mitään syytä nöyristellä, vaikka vastustajina onkin maailman eliitti.

Entä mitä Armanto vastasi, kun häneltä kysyi suoraan mitalimahdollisuuksista ensi vuoden olympialaisissa:

– Siihen on hyvät mahdollisuudet.

TARJOUS: Urheilulehti puoleksi vuodeksi

49,00 €/6 kk * (norm. 87 €)

Tilaa »
  • Painettu Urheilulehti viikoittain kotiin kannettuna
  • Kaikki tilausjakson aikana ilmestyvät kausioppaat, mm. Veikkausliiga

* Määräaikainen 6 kk:n tilaus, joka ei jatku automaattisesti.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt