Muut lajit

Kolumni: Venäläinen oikeus on mustaa huumoria – dopingista kärynnyt olympiasankari sai pitää kultamitalinsa

Julkaistu:

kolumni
Satu, musta komedia ja todellisuus ovat Venäjällä usein solmussa, kirjoittaa Johanna Nordling.
Olipa kerran eräs kansallissankari, kelkkailija, joka oli jäänyt kiinni dopingista ja tuomittu siksi menettämään olympialaisten kultamitalinsa. Onneksi kansallissankarilla oli kuitenkin kotonaan isoveli, suuri ja huolehtiva, joka päätti, ettei mitään mitaleita menetettäisi, vaan että sankari pysyisi sankarina, ja sillä selvä.

Satua? Ei, vaan Venäjää.

Tuo kelkkailija on Sotshissa 2014 kaksi olympiakultaa voittanut Aleksander Zubkov, yksi lukuisista urheilijoista, joka jäi kiinni dopingista Venäjän kansallisen dopingohjelman paljastuttua. Kansainvälinen olympiakomitea tuomitsi hänet kilpailukieltoon ja menettämään mitalinsa vuonna 2017 ja CAS eli Urheilun kansainvälinen vetoomustuomioistuin vahvisti tuomion.

Kävi kuitenkin niin, kuten taannoisessa Pikku-Britannia -komediasarjassa, jossa ”tietokone sanoo ei”, eikä asialle voi mitään. Moskovan korkein oikeus sanoi ei, päätti, että CASin käsittely oli epäreilu, eikä sen päätöstä tarvitse noudattaa. Zubkov on siis yhä virallisesti kaksinkertainen olympiavoittaja – tosin vain Venäjällä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

***

Satu, musta komedia ja todellisuus ovat Venäjällä usein solmussa. Erityisen selvästi tämä on näkynyt maan paljastuneen dopingohjelman kohdalla, sillä vaikka todistajia ja todisteita riittää, vaikka Sotshin laboratorion seinästä löytyi reikä, josta venäläisten näytepullot annettiin naapurihuoneeseen peukaloitaviksi tai vaihdettaviksi, silti Venäjä ei ole vieläkään julkisesti osoittanut katumusta, eikä tehnyt kunnollista yhteistyötä syyllisten selvittämiseksi.

Zubkovin tapaus osoittaa jälleen, että Venäjällä omien sankareiden suojeleminen on tärkeämpää kuin urheilun puhtaus. Se osoittaa myös, kuinka itsevarmasti Venäjä uskoo voivansa tehdä aikalailla mitä tahansa, sillä se ei odota tuntuvia rangaistuksia.

Ja miksi odottaisikaan? Kansainvälinen olympiakomitea ja Wada eli Kansainvälinen antidopingtoimisto eivät ole valmiita taistelemaan kompromissittomasti puhtaan urheilun puolesta. Viime vuosina ne ovat vain jatkuvasti tulleet Venäjää vastaan.

***

Historian laajin paljastunut dopingohjelma ei ole johtanut mihinkään todella vakaviin seurauksiin. Välillä Venäjän lippu on kielletty tai yksittäiset urheilijat ovat kärsineet kilpailukieltoja, mutta systeemin rakentajia ja johtajia ei ole rangaistu. Eikä ole mitään takuita siitäkään, että dopingohjelma olisi edes lopetettu.

Ja mitä Zubkoviin tulee, todennäköisesti hän ja hänen kultamitalinsa elävät onnellisina elämänsä loppuun asti. Kansainvälinen olympiakomitea ilmoitti toki, ettei moskovalaisoikeus kiinnosta sitä ja että se haluaa Zubkovin mitalit takaisin, mutta ne nyt ovat vain sanoja. Ei muuta.

Ja vielä...

Edes pieni askel Venäjän dopingohjelman selvittämisessä otettiin viime torstaina, kun Wadan tutkijat pääsivät vihdoin – kaksi viikkoa myöhässä – käsiksi Moskovan analyysilaboratorion datapankkiin ja varastoituihin dopingnäytteisiin. He odottavat jopa tuhansia uusia positiivisia näytteitä. Jos niitä löytyisi, olisin todella yllättynyt.

Lisää Johanna Nordlingin kolumneja voit lukea täältä.

TARJOUS: Urheilulehti puoleksi vuodeksi

49,00 €/6 kk * (norm. 87 €)

Tilaa »
  • Painettu Urheilulehti viikoittain kotiin kannettuna
  • Kaikki tilausjakson aikana ilmestyvät kausioppaat, mm. Veikkausliiga

* Määräaikainen 6 kk:n tilaus, joka ei jatku automaattisesti.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt