”Seuraava ääni, jonka kuulet, on Vladimir Putinin” – amerikkalainen vapaaottelija nousi supersuosioon Venäjällä, ei tyytynyt osaansa propagandan äänitorvena - Muut lajit - Ilta-Sanomat

”Seuraava ääni, jonka kuulet, on Vladimir Putinin” – amerikkalainen vapaaottelija nousi supersuosioon Venäjällä, ei tyytynyt osaansa propagandan äänitorvena

Vapaaottelija Jeff Monson nousi suursuosioon Venäjällä.

Vapaaottelija Jeff Monson nousi suursuosioon Venäjällä.

Julkaistu: 29.12.2018 8:14

Jeff Monson on ”anarkokommunisti”, Putinin puolueen jäsen, hallinnon kriitikko ja entinen vapaaottelija.

Joskus vapaaottelukehä voi johtaa mitä kummallisimpiin paikkoihin. Amerikkalaisen Jeff Monsonin, 47, elämä ja ura ovat siitä erinomainen esimerkki.

Hän sai monen vaiheen jälkeen Venäjän kansalaisuuden presidentti Vladimir Putinilta kesällä 2018.

Silloin kaikki näytti selvältä: suursuosion maassa saavuttanut mies jatkaisi jo nähdyllä polullaan entisen kotimaansa kriitikkona ja auttaisi pönkittämään Putinin agendaa paitsi venäläisten niin myös ulkomaalaisten silmissä.

Monson kulki erikoisen tien siihen pisteeseen, jossa hän sai Venäjän kansalaisuuden itsensä presidentti Putinin määräyksestä. Nuorena hän kouluttautui ja loi uraa lasten psykologina. Monson työskenteli vaikeasti sairaiden ihmisten kanssa.

Monsonin uran huippuhetki oli UFC:n mestaruusottelu Tim Sylviaa vastaan. Kuvassa Monson on niskan päällä, mutta voittoon asti hän ei pystynyt.

Monsonin uran huippuhetki oli UFC:n mestaruusottelu Tim Sylviaa vastaan. Kuvassa Monson on niskan päällä, mutta voittoon asti hän ei pystynyt.

Vapaaottelu veti Monsonia kuitenkin puoleensa, ja vuonna 1999 hän osallistui Abu Dhabi Combat Clubin otteluiltaan.

Yllättävä menestys tapahtumassa johti uuteen uravalintaan. Monson nousi aina UFC:hen asti, jossa hän pääsi ottelemaan mestaruudestakin.

UFC:n mestaruuskamppailusta venäläisyleisön suosioon

Marraskuussa 2006 Monson otteli Tim Sylviaa vastaan UFC:n raskaan sarjan mestaruudesta. Kamppailu päättyi tappioon.

Monson purki sopimuksensa UFC:n kanssa ja alkoi otella muiden brändien alaisuudessa. Kaikkiaan hän otteli ammattilaisurallaan liki sata kertaa. Ura jatkui vuoteen 2016 saakka.

Monsonin elämä muuttui vuonna 2011, kun hän matkusti Moskovaan kohtaamaan MMA-legenda Fjodor Jemeljanenkon. Monson hävisi, ja hänen jalkansa murtui kesken kamppailun. Verissä päin loppuun saakka taistellut Monson kuitenkin ansaitsi venäläisyleisön kunnioituksen sisullaan.

Yleisön joukossa oli myös presidentti Putin, joka onnitteli kamppailijoita taiston tauottua. Ottelijan mukaan seuraavana päivänä tapahtui vielä enemmän.

– Putin soitti minulle hotellilleni. Kun vastasin puhelimeen, kuulin toisesta päästä minulle sanottavan: ”Seuraava ääni, jonka kuulet, on Vladimir Putinin”.

– Puhuimme parin minuutin ajan. Hän onnitteli minua, sanoi pitäneensä kamppailustamme ja että minulla on venäläinen sielu. Hän sanoi olevansa ylpeä minusta. Se oli aika hienoa, Monson kertoi Deadspin-sivustolle.

Jeff Monson on haluttu vieras keskustelutilaisuuksissa Venäjällä. Hän ei pelkää kritisoida kotimaatansa Yhdysvaltoja.

Jeff Monson on haluttu vieras keskustelutilaisuuksissa Venäjällä. Hän ei pelkää kritisoida kotimaatansa Yhdysvaltoja.

Vuoden 2006 mestaruusottelunsa jälkeen Monson oli MMA-piireissä kiertolainen, mutta yhtäkkinen suosio Venäjällä avasi uusia mahdollisuuksia. Hän alkoi otella maassa taajaan ja kasvatti suosiotaan siellä.

Monson kasvatti jatkuvasti suosiotaan useista tappioista huolimatta – osin myös siksi, että hän tuki julkisesti Putinin hallintoa ja Venäjää sekä kritisoi kotimaataan Yhdysvaltoja.

Hän oli poliittisesti aktiivinen ja kuvaili itseään ”anarkokommunistiksi”.

Vuonna 2015 Monson alkoi aktiivisesti hakea Venäjän kansalaisuutta. Vuonna 2016 hän kertoi Newsweekille kokevansa suurta yhteenkuuluvuuden tunnetta venäläisten kanssa ja olevansa – kuten Putin oli häntä viisi vuotta aiemmin kuvaillut – venäläinen sielu.

Hän liittyi samana vuonna maan kommunistipuolueen jäseneksi.

Ei vain propagandatyökalu

Monson on ollut jo pitkään monessa asiassa näkyvästi Putinin hallinnon linjoilla. Hän mm. tuki Krimin liittämistä Venäjään, eikä Putinin propagandaväki ole pelännyt käyttää amerikkalaisen näkemyksiä hyväkseen.

Kun venäläiset osoittivat mieltään näkyvästi vuonna 2017 maan hallintoa vastaan, valtion televisiokanava RT näytti samaan aikaan videoita Monsonista opettamassa itsepuolustusta oppilaille Itä-Ukrainassa.

Samalla hän selitti ohjelmassa, miten länsimaisilla ihmisillä on väärä käsitys Krimin tilanteesta.

Monsonilla on myös oma tv-ohjelmansa RT:llä – Monson TV. Ohjelmassa Monson mm. irvailee Yhdysvaltain politiikalle ja ohjelman sketseissä tehdään pilaa entisen vapaaottelijan heikosta venäjän taidosta.

Kansalaisuutensa saatuaan Monson ei kuitenkaan halunnut olla kuin Steven Seagal tai Gerard Depardieu, pelkkä Putinin äänitorvi.

Venäläisten rakastama amerikkalainen vapaaottelija on paitsi suosittu urheilija niin myös pidetty televisiojuontaja, köyhien puolustaja ja kova omien aatteidensa äänitorvi. Hän tukee homojen oikeuksia ja vastustaa kapitalismia sekä konsumerismia maassa, joka on yksi maailman epätasa-arvoisimmista.

Monson (oik.) kuului alun perin kommunistipuolueeseen. Huhtikuussa 2016 hän johti kulkuetta Leninin mausoleumille yhdessä puolueen johtajan Gennadi Zjuganovin kanssa.

Monson (oik.) kuului alun perin kommunistipuolueeseen. Huhtikuussa 2016 hän johti kulkuetta Leninin mausoleumille yhdessä puolueen johtajan Gennadi Zjuganovin kanssa.

Tuore kansalainen Monson valittiin vuoden 2018 syyskuussa Krasnogorskin kaupungin duumaan. Hän myöntää Radio Free Europen haastattelussa, etteivät monet hänen näkemyksistään vastaa maan eliitin näkemyksiä.

Monson kuului vuosien ajan maan kommunistipuolueeseen mutta vaihtoi valtapuolue Yhtenäisen Venäjän ehdokkaaksi ennen syyskuun vaaleja.

– Valitettavasti opin, ettei kommunistipuolueessa ole kunnon kommunisteja, Monson kertoi Reutersille.

– Minut pyydettiin Yhtenäisen Venäjän listoille, mutta olen itsenäinen ehdokas. Minulla on suuria suunnitelmia lasten oikeuksien edistämiseksi. Kaikki, mitä teen Krasnogorskissa, johtuu suuresta rakkaudestani Venäjää kohtaan.

Putinin kritisointi herätti

Pian Monson sai kuitenkin huomata, mitä ”itsenäinen ehdokkuus” Venäjällä tarkoittaa.

Yhdysvaltain kansalaisuudesta luopunut Monson jatkoi tavoilleen uskollisesti oman linjansa mukaan myös valintansa jälkeen. Hän kritisoi The Timesin haastattelussa itseään Putinia ja vihjasi tämän kerryttäneen omaisuutensa kyseenalaisin keinoin.

Monson sai Venäjän passin kesäkuussa 2018.

Monson sai Venäjän passin kesäkuussa 2018.

– Inhoan sitä, kun ihmiset käyttävät minusta termejä kuten ”hyödyllinen idiootti”. Olen fiksu, tiedän, missä mennään.

– Totta kai Kreml käyttää minua tai yrittää käyttää minua hyväkseen, mutta en minä pidättele mitään. Puhun suoraan, vaikka seuraamuksia tulisikin, Monson latasi lehdelle pian valintansa jälkeen.

– Mistä (Putin) sai varansa? Ehkä hänellä on näppinsä... Katsohan, ei tarvitse olla Einstein oivaltaakseen, että Venäjä on oligarkia. Uskon, että Putin kerrytti varallisuutensa oligarkkiyhteyksiensä ansiosta.

Heti haastattelun tultua julki Monsonia alettiin painostaa puheidensa perumiseksi. Hän esiintyikin pian RT:llä ja julisti ihailevansa Putinia. Hän kertoi, että hänen sanojaan tulkittiin väärin.

Radio Free Europelle hän taasen totesi, että mielipide-eroja on yhä.

– Viime kädessä en ole samaa mieltä monesta asiasta hallituksen ihmisten kanssa, elleivät he ole äärivasemmistolaisia. Se ei silti tarkoita, ettemmekö voisi tehdä yhteistyötä.

Monsonin tuorein hanke vaatii suurta yhteistyötä, sillä entinen häkkitappelija on astunut Venäjällä tulikuumalle taistelutantereelle.

Monson on ottanut voimakkaasti kantaa moskovalaisen lähiön Balashihan asukkaiden puolesta. Kaupungissa on jatkunut vuosien ajan taistelu siitä, kavalsiko rakennuttaja 800 asunto-ostajan rahat ja jätti rakennustyöt kesken.

Monson on saanut tottua nimmarin jahtaajiin Venäjällä jo vuosien ajan.

Monson on saanut tottua nimmarin jahtaajiin Venäjällä jo vuosien ajan.

Venäjällä kesken jääneet rakennushankkeet ovat siinä määrin yleisiä, että RFE/RL arvioi maassa olevan yli 100 000 asuntosijoittajaa, joiden rahat on kavallettu ja tusinoittain kesken jääneitä aavekaupunginosia.

Kansalaiset protestoivat, mutta poliitikot eivät ole saaneet ongelmia kuriin. Monson haluaa auttaa, eikä se välttämättä auta hänen suosiotaan valtaapitävien keskuudessa.

Poliitikko osallistui Balashihassa keskustelutilaisuuteen, jossa hän vakuutti taistelevansa rahansa menettäneiden puolesta.

Monson ei edes ehtinyt lähteä tilaisuudesta, ennen kuin hänen vaimonsa Zhenya sai vihaisen puhelun Krasnogorskin pormestarin toimistolta. Viesti oli selvä: Monsonin olisi parasta pysyä lestissään.

Kaikesta huolimatta Monson sanoi ensikuukausiensa politiikan areenalla olleen opettavaisia. Tämän osoitti eritoten Putinin kritisointi.

– Opin nopeasti, mitä saa ja ei saa sanoa.

Krasnogorskin kaupunginvaltuutettu, Monsonin työtoveri Maria Kozlovskaja, tiivisti Monsonin tilanteen RFE/RL:lle osuvasti.

– Hän pystyy tuomaan näkyvyyttä monille ongelmille. En silti haluaisi hänen kuvittelevan, että hän voi merkittävästi muuttaa mitään.