Muut lajit

Urheilutoimittajain liiton pomo pyytää anteeksi lausuntojaan vuoden valmentaja -kohussa

Julkaistu:

Urheilujournalismi
Urheilutoimittajain liiton puheenjohtaja Kalle Virtapohja pahoittelee julkisuuteen laukomia kommenttejaan.
Suomalaisessa urheilujournalismissa syntyi pienimuotoinen hässäkkä reilu viikko sitten, kun Urheilutoimittajain liitto julkaisi listan vuoden valmentaja -kandidaateista. Kohu nousi, kun listalta löytyi tamperelaisen Titta Heikkilän nimi.

Urheilulehdessä oli syksyllä julkaistu laaja artikkeli, jossa kyseenalaistettiin Heikkilän käyttämiä valmennusmetodeja. Heikkilä valmensi aikaisemmin Tampereen Voimistelijoita, mutta siirtyi noin vuosi sitten Minetit-joukkueensa kanssa Tampereen Sisuun.

Moni urheilutoimittaja kyseenalaisti Heikkilän ottamisen mukaan listalle, jota kuvattiin UL:n Fair Play -jäsenlehdessä ”viralliseksi ehdokaslistaksi”.

Kun Ylen toimittaja tiedusteli perusteita UL:n puheenjohtajalta Kalle Virtapohjalta, tämä perusteli Heikkilän mukanaoloa seuraavasti.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

– Hänet on valittu ehdokkaaksi täysin valmentajaosaamisen ja näyttöjen perusteella. Listoja kootessa ei ole merkitystä sillä, nouseeko hän ehkä kyseenalaisessa valossa otsikoihin tai esille.

Virtapohja korosti, että kyseessä oli Vuoden valmentaja -äänestys.

– Tämä ei ole äänestys vuoden eettisimmästä tai kannustavimmasta valmentajasta.

Käynnissä noitavaino

Virtapohjan kommentit käynnistivät laajan keskustelun sosiaalisessa mediassa ja myös lehtien palstoilla. Puheenjohtajan näkemyksiä ihmeteltiin yleisesti. Virtapohja valaisi asiaa lisää Ilta-Sanomille antamassaan haastattelussa.

Siinä hän puolusti näkemyksiään ja esitti Heikkilän olevan ajojahdin kohteena sukupuolensa takia.

– Nyt kun on naisvalmentajasta kyse, 2000-luvulla tuntuu edelleenkin olevan ilmapiiri, että nainen voidaan laittaa roviolle ilman, että tutkitaan, Virtapohja sanoi.

Lisäksi Virtapohja kertoi näkemyksensä Urheilulehden roolista asian uutisoinnissa.

– Maailman paras joukkue siirtyy Tampereen Voimistelijoista Tampereen Sisuun. Vuoteen 2017 asti ei ollut mitään ongelmia, mutta kun tähtijoukkue siirtyi toiseen seuraan, sitten tulee ja kosto elää. Ja käytetään Urheilulehteä koston välineenä.

Ilta-Sanomien verkossa julkaistun haastattelun jälkeen moni UL:n jäsen ilmoitti somessa eroavansa liitosta – joukossa IS:n palkittu journalisti Pekka Holopainen.

Hallituksessa ihmettelyä

IS:n tietojen mukaan myös liiton hallituksessa ihmeteltiin puheenjohtajan irtiottoa. Muutaman hallituksen jäsenen mukaan Virtapohjan olisi ollut syytä keskustella asiasta ensin hallituksen ja vuoden parhaat -valiokunnan jäsenten kanssa.

Liitto aloitti kriisiviestinnän pahasti jälkijunassa. Aiheesta kirjoittaneet toimittajat saivat puhelun, jossa yritettiin tasoitella Virtapohjan lausuntoja. Näiden puheluiden aikana liiton epävirallinen tiedottaja ymmärsi, että puheenjohtajan olisi syytä reagoida aiheuttamaansa kohuun.

Virtapohjalla kesti muutama päivä, ennen kuin hän oivalsi lähipiirin yskähdykset. Tänään perjantaina puheenjohtaja lähetti jäsenistölle (ja ainakin Ilta-Sanomille) kirjeen, jossa hän pyytää anteeksi sanomisiaan.

– Olen puolustanut valiokunnan tekemiä valintoja julkisuudessa osittain huonosti valituin sanakääntein, Virtapohja kirjoitti ja jatkoi hieman kryptisin sanankääntein.

– Osittain sanomiseni ovat myös asiayhteydestään irrotettuina muuttaneet merkitystään.

Tiedotteessaan Virtapohja päätyy katumukseen.

– Yhtä kaikki, olen pahoillani ja pyydän anteeksi, että lausuntoni ovat loukanneet joitakin kollegoita.

Virtapohja ehti siis syyttää Urheilulehteä kostoretkestä Heikkilää kohtaan. Tiedotteessaan hän ei maininnut Urheilulehteä, joten ilmeisesti hänen kostoteoriansa on yhä voimassa.

TARJOUS: Urheilulehti puoleksi vuodeksi

49,00 €/6 kk * (norm. 87 €)

Tilaa »
  • Painettu Urheilulehti viikoittain kotiin kannettuna
  • Kaikki tilausjakson aikana ilmestyvät kausioppaat, mm. Veikkausliiga

* Määräaikainen 6 kk:n tilaus, joka ei jatku automaattisesti.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt