Susie, 29, oli yksin tuhoutuneessa veneessä 3 000 kilometrin päässä turvasta – kilpapurjehtijan uskomaton selviytymistarina - Muut lajit - Ilta-Sanomat

Susie, 29, oli yksin tuhoutuneessa veneessä 3 000 kilometrin päässä turvasta – kilpapurjehtijan uskomaton selviytymistarina

Julkaistu: 8.12.2018 7:14

Yksin maailmanympäripurjehdukseen osallistuneen Susie Goodallin hätäviesti kuultiin ensin toisella puolella maapalloa.

Britti Susie Goodallin maailmanympäripurjehdus päättyi dramaattisesti keskiviikkona.

Golden Globe Race -kisaan osallistunut Goodall oli edennyt noin 3 200 kilometriä länteen Etelä-Amerikan eteläkärjestä Kap Hornista, kun hän joutui keskelle raivokasta myrskyä.

Yli 30 metriä sekunnissa puhaltanut tuuli ja valtavat aallot kaatoivat Goodallin, 29, veneen ja katkaisivat siitä maston. Goodall lähetti hätäkutsun, joka kuultiin ensin toisella puolella maapalloa: hänen kotisatamassaan Falmouthissa Iso-Britannian Cornwallissa.

Britannian yleisradioyhtiö BBC julkaisi nauhan Goodallin hätäpuhelusta. Siitä selvisi nopeasti, että tilanne on paha.

– Vene on tuhoutunut, Goodall sanoo nauhan alussa. Hän ei ole hysteerinen, mutta äänestä kuulee hädän.

Alus kellui eikä vuotanut, mutta tuhot olivat niin suuria, että matkan jatkaminen oli mahdotonta. Merivartiosto kysyi, onko Goodall itse kunnossa.

– Vene kaatui ja lensin hytin seinään. Taisin olla taju kankaalla hetken aikaa, hän vastasi.

Golden Globe Racen ainoa naisosallistuja Goodall oli turman sattuessa kisan neljäntenä. Kilpailussa kunnioitetaan sir Robin Knox-Johnstonin 50 vuoden takaista saavutusta ja purjehditaan ympäri maailman pysähtymättä ja ilman nykyaikaisia apuvälineitä, kuten navigointia satelliittien avulla.

Goodallin onneksi nykyaikaisia viestintävälineitä ei ole kuitenkaan kielletty. Falmouthin merivartiosto otti nopeasti yhteyttä virkaveljiinsä Chilessä, jotka ryhtyivät heti suunnittelemaan pelastusoperaatiota Goodallin hakemiseksi pois valtameren keskeltä.

Chilen rannikkovartiosto sai kiinalaisen rahtilaivan Tian Fun muuttamaan kurssiaan ja seilaamaan Goodallin avuksi. Tian Fu ehti paikalle kaksi päivää turman jälkeen, perjantaina iltana Suomen aikaa.

Vaara ei kuitenkaan ollut ohitse. Suurikokoisen rahtilaivan ei ole helppo poimia kyytiinsä ihmistä purjeveneen kannelta, kun aallot ovat 3–4 metriä korkeita.

Alkuperäisen suunnitelman mukaan Goodall olisi ajanut moottorilla purjeveneensä Tian Fun viereen ja kiivennyt sitten kyytiin. Se ei kuitenkaan onnistunut, sillä Goodallin veneen moottori hajosi.

Lopulta Tian Fu laski alas nosturinsa koukun, jonka varassa se nosti Goodallin kannelleen.

– LAIVALLA! Goodall kirjoitti riemuissaan Twitteriin.

– TOSI HYVÄÄ KUUMAA JUOTAVAA, hän jatkoi.

Goodallin twiitit näet alta:

Golden Globe Race alkoi heinäkuussa. Kisaan lähti mukaan 18 osallistujaa, joista jäljellä on enää viisi. Yksi jäljellä olevista on suomalainen Tapio Lehtinen, joka harmitteli Goodallin kohtaloa.

– Olipa harmi! Susie purjehti hyvää kisaa. Turvallista pelastusta! Lehtinen viestitti kisajärjestäjille.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?