Muut lajit

Suomen huippujudoka ei saanut Olympiakomitean tukea, Arman Alizad vaati vastausta – nyt puhuu ratkaisun tehnyt pomo

Julkaistu:

Judo
Judoka Katri Kakko pitää epäoikeudenmukaisena sitä, että hän jäi ilman Olympiakomitean huippuvalmentautumisen tehostamistukea.
Katri Kakon sijaan tuki meni Emilia Kanervalle ja Samuli Viitaselle. Kakko kirjoitti Twitterissä olevansa huomattavasti korkeammalla Tokion olympiarankingissa kuin tuen saaneet judokat.

– Ihmettelen päätöksen oikeudenmukaisuutta, Kakko, 25, kirjoitti.

Alla näet Kakon twiitin kokonaisuudessaan:
Kakon ihmettelyyn yhtyi tv-persoona Arman Alizad, joka jakoi Facebookissa Kakon twiitin seuraavin saatesanoin:

– Saisikohan tätä jaettua oikein kunnolla, niin ehkä joku komiteasta vaivautuisi vastaamaan tähän.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Ilta-Sanomat tavoitti perjantai-iltana Olympiakomitean kamppailulajien lajiryhmävastaavan Pasi Sarkkisen, joka vastasi muun muassa judon tukipäätösten esittelystä.

Sarkkinen sanoi tietävänsä, että Kakko oli ollut tyytymätön päätökseen. Asian tiimoilta oli Sarkkiselle tullut jo jokunen puhelinsoitto. Hän kertoi avanneensa tukipäätöstä kiinnostuneille ja lupasi tehdä niin myös IS:n lukijoille.

– Ydinasia on se, että varsinkaan aikuisten puolella judolla ei ollut kovin onnistunut vuosi. Tämän vuoden suorituksilla judokoita ei meidän tukiohjelmassa olisi välttämättä ollut ollenkaan, Sarkkinen kertoi.

– Katsoimme, että ei ole syytä nostaa tehostamistuelle yhtään uusia judokoita.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Supertalentiksi arvioitu Kanerva, 20, ja sormivammasta tällä kaudella kärsinyt Viitanen, 25, olivat Olympiakomitean tukiurheilijoita jo viime vuonna.

Sarkkisen mukaan Olympiakomitea ei halua pudottaa urheilijoita pois huippuvalmentautumisen tehostamistuelta yhden epäonnistuneen kauden perusteella, ja koska judoon ei menestyksen perusteella otettu uusia tukiurheilijoita, Kakko jäi listalta.


Olympiaranking, johon Kakko twiitissään viittasi, on Sarkkisen mukaan vielä kovin tuore. Kyse on karsinnasta Tokion kesän 2020 olympialaisiin.

Kakko on kuitenkin tämänhetkisellä rankingsijoituksellaan (39:s) kaukana edellä Kanervaa (93:s) ja Viitasta (160:s).

– Asiaan on vaikuttanut se, että Kakko voitti yhden ottelun MM-kilpailussa ja pääsi 32 parhaan joukkoon. Erot rankingissa ovat syntyneet siinä, Sarkkinen sanoi.

– Kun Katrin suorituksia verrataan muihin lajeihin, niin hän ei ole voittanut yhtään maailman 50 parhaan joukossa olevaa ottelijaa.

Kamppailu-urheilijoita on vaikea panna järjestykseen

Olympiakomitean huippu-urheiluyksikkö tekee tukipäätökset yhdessä lajiliittojen ja huippuvalmentajien kanssa. Sarkkisen mukaan pyrkimyksenä on urheilijoiden mahdollisimman tasapuolinen kohtelu ja tukieurojen tehokas käyttö.

– Kamppailulajit ovat siitä haastavia, kun ei ole senttejä ja sekunteja, niin pitää uskoa ja luottaa lajiasiantuntijoihin, entinen Suomen painimaajoukkueen päävalmentaja Sarkkinen sanoi.

Jos Kakko menestyy, hänellä on mahdollisuus nousta vielä Olympiakomitean tukien piiriin ennen Tokion kisoja.

– Kakon kohdalta täytyy sanoa, että olen erittäin harmissani. Hän on osoittanut, että hänellä on kansainvälisiä kykyjä. Toivon todella, että hän nousee karsinnan edetessä toiselle tasolle. Meillä on onneksi mahdollisuus tarttua tuen muodossa, jos tällaisia suorituksia tulee. Lisäksi urheilija-apurahakuvio yltää laajemmalle kuin tehostamistuki. Siinä vertailussa Kakko on myöskin mukana, Sarkkinen sanoi.


Niukkuuden jakaminen ei ole koskaan helppoa. Haastattelun lopuksi Sarkkinen tahtoi vielä täsmentää, että haluaa kohdella Kakkoa ja muita urheilijoita oikeudenmukaisesti. Sarkkinen vakuuttaa, että ei tee päätöksiä pärstäkertoimen perusteella.

– Ymmärrän täysin urheilijoiden pettymyksen. Missään tapauksessa tässä ei ole mitään henkilökohtaista taustalla, Sarkkinen sanoi.

Kakko ei ole ainoa urheilija, joka yllättyi Olympiakomitean kieltävästä tukipäätöksestä. Suomen paras pöytätennispelaaja Benedek ”Pentti” Olah jäi myös ilman tukea. Hän kritisoi Olympiakomitean huippu-urheiluyksikköä hiljattain IS:n haastattelussa.

– Pelillisesti teen kaiken minkä voin, mutta en ole poliitikko. Pitäisikö mun lähteä saunomaan heidän kanssaan vai värjätä hiukseni? Olah kyseli.

Tämän linkin takaa löydät Olahin koko haastattelun.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt